Çubuklular Tek Yürek, Yabana Can Verdi

Çubuklular Tek Yürek, Yabana Can Verdi

Çubuk Kent Konseyi’nden “Çubuklular Tek Yürek, Yabana Can Veriyor” kampanyası düzenlendi.

Çubuk'ta kış şartları nedeniyle yiyecek bulmakta güçlük çeken yaban hayvanları için Çubuk Kent Konseyi tarafından organize edilen “Çubuklular Tek Yürek, Yabana Can Veriyor” programına, Çubuk Belediyesi, Çubuk Avcılar ve Doğayı Koruma Derneği, Çubuk Terör Mağdurları Derneği, Çubuk Yıldırım Ahalisi Derneği, Çubuk Yücelhan Spor Kulübü öğrencileri, Çubuk Kuran Gençliği üyeleri, Çubuk İmam Hatip Lisesi Öğrencileri, Çubuk Muhtarlar Derneği, Çubuk Şoförler Odası,  Çiğtanem Kreşi öğrencileri, Başak Pınar Kreşi öğrencileri, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, MHP Çubuk ilçe üyeleri, CHP Çubuk İlçe üyeleri, Ak Parti Çubuk İlçe üyeleri, İç Anadolu Avcılar Federasyonu üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Çubuk 2 Barajında toplanan yaklaşık 500 kişilik grup, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Çubuk Avcılar ve Doğayı Koruma Derneği üyeleri tarafından daha önce belirlenen 10 noktaya yanlarında getirdikleri yemleri bıraktılar.

2img_9660-001.jpgÇubuk Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan’ın ve Çubuk Kent Konseyi Başkanı İsmail Tekaüt’ün de aralarında olduğu ekipler, karacaların, kekliklerin ve diğer hayvanların sıklıkla görüldüğü bölgelere yaklaşık 50 adet binek ve arazi aracıyla belirlenen noktalara ekmek, yem, buğday, sakatat, kemik ve saman bıraktılar.

Kampanya ile yaban kuşları, karacalar, dağ keçileri, keklikler için yaklaşık bir ton buğday, 500 ekmek, bir traktör saman balyası, tilkiler, vaşaklar, kurtlar için de kasaplardan topladıkları yaklaşık 500 kilogram kemik ve et parçalarıyla lokantalardan toplanan yemek artıkları bırakıldı.

Orman ve yaban hayatını koruyup kollamak, bu bilinci çocuklara aşılamak ve toplumsal farkındalık oluşturmanın amaçlandığı ‘Çubuklular Tek Yürek, Yabana Can Veriyor’ projesinin, kış mevsiminin yoğun yaşanacağı günlerde de devam edileceği bildirildi.

2img_9644-001.jpgYemleme faaliyetinin ardından programa katılanlara Çubuk Avcılar ve Doğayı Koruma Derneği Başkanı Ayhan Şahan tarafından pişirilen bolluğun ve bereketin simgesi olan etli bulgur pilavı, Çubuk turşusu ve ayran ikram edildi.

2img_9650-001.jpgToplumsal bir farkındalık yaratmak için programı düzenlediklerini söyleyen Kent Konseyi Başkanı İsmail Tekaüt, “Hepiniz hoş geldiniz. Kısa sürede ulaşabildiğimiz kadar arkadaşlara ulaştık. İnşallah bundan sonrada bu kampanya devam edecek ve uzun vadede tam kent konseyimizin sistemi oturduktan sonra tüm ilçe halkımızın katılımıyla ve dışardaki Çubukla bağı bulunan insanlarımızın katımıyla yemleme çalışmalarımız devam edecek. Ayrıca bu kampanyaya miniklerinde katılması bize ayrı bir güç vermiştir” dedi.

Böyle güzel bir ortamda bulunmaktan duyduğu keyfi ifade eden Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan, yemleme çalışmalarının en kıymetli misafirleri bu minik yavrular olduğunu kaydetti.

2img_9676-001.jpgBu programın en güzel yanının sosyal farkındalık olduğunu aktaran Başkan Acehan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bugün bu yavrularımız aç kalan, susuz kalan vahşi hayvanlara gıda vermek için buraya gelmiş iseler hayatları boyunca bu olay onlarda iz bırakacak inşallah. Ben belediye başkanıyım bana gelip diyorlar ki, ‘efendim köpekler var bu sokakta, öldürün, efendim hapsedin, kısırlaştırın.’ Bende onlara şunu söylüyorum; köpekler bizim kadar zeki ve Hz. Adem’den evvel yaratılan bu dünyanın gerçek sahipleri onlar. Biz sonradan geldik, onların yerini dar ettik onlara, onlarla beraber yaşamayı öğreneceğiz. Bu dünyayı biz hayvanlarla, köpeklerle, kedilerle, vahşi hayvanlarla paylaşacağız. Paylaşmayı bilmeliyiz, çünkü bu kainatta biyolojik bir zincir var. Bu zincirin bir halkası koptuğu zaman tüm kainat yok olur. Mikroplardan başlayıp ta fillere kadar uzanan, aslanlara kadar uzanan insanlığa uzanan bir zincir var. Bu zincirin halkasını kopartmamamız lazım’ diyorum. O yüzden ben buradaki bebeklerimizin, çocuklarımızın burada bulunmasını çok manidar görüyorum. Özellikle Çiğtanem ve Başak Pınar Kreş öğrencilerine buraya geldikleri için hem Kent Konseyimize hem de hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Bugün bu hayvanlarımıza merhamet günüdür. Peygamberimiz buyuruyor,’ Merhamet etmeyene merhamet edilmez’ O yüzden bu anlamlı manalı günde bu azı dili olmayan, ama en az bizim kadar akıllı olan, en az bizim kadar bu dünyanın ortağı olan canlılarımıza merhamette bulunmak, şefkatte bulunmak için toplandık.”

2img_9694-001.jpgİç Anadolu Av Ve Yaban Hayatı Federasyonu Genel Koordinatörü Hüseyin Ülker’de, “İç Anadolu Avcılar Federasyonu olarak bizde size teşekkür ediyoruz. Bu organizasyonu düzenleyen tüm kreş yetkililerine, kent konseyine, size ve kaymakam beyimize ve hepinize teşekkür ediyoruz” diye konuştu.  

Çubuk Avcılar ve Doğayı Koruma Derneği Başkanı Ayhan Şahan, “Şuanda biz Çubuk haritası üzerinde hayvanların yoğun kış, kar fırtına sebebiyle büyük çoğunluğunun aç kaldığını hissederek, bizde bunu paylaşım sitelerinde paylaştık ve sizlerde bize katı verdiniz. Öncelikle sizlerin buraya gelmesine ve bu yavruların, bu çocukların buraya gelmesinden dolayı hepinize ayrı ayrı, çok çok teşekkür ediyorum. Biz bu gün 10 ayrı bölgede yemleme yapacağız. Bu yemlemeleri her türlü hayvana göre programladık. Avcı dostlarımız bu alanları çok iyi biliyorlar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünden arkadaşlarda burada onların katkıları ile arazide güzel bir yemleme yapacağız” dedi.  

2img_9696.jpg- ‘Çubuklular Tek Yürek, Yabana Can Veriyor’ Kampanyasına katılanlara ikramlarda yapıldı.

Bulgur pilavının bereket ve bolluk simgesi olduğunu aktaran Şahan, bu nedenle bulgur pilavı yaparak ikram ettiklerini vurguladı.

Amaçlarının temelde insanları, avcıları, bu işle uğraşanları bilinçlendirmek olduğunu anlatan Şahan, “Çubuk’umuzda Çubuk turşusu ve bulgur pilavı meşhurdur. Bulgur pilavının bereket olduğuna inanırız. Özellikle rüyalarda bile bulgur pilavı gördüğünüz zaman bolluk ve bereketi görmek gibi olmuşsunuz diye yorumlanır. Bulgur pilavının her tanesi bir berekettir, bir avuç bulgur ile bir sürü yani bir tencere bulgur pilavı olur. Çubuk Avcılar Derneği olarak bütün kent konseyi, belediye başkanı ve bütün davetliler olarak bulgur pilavı yaptık. Bulgur pilavının yanında turşu ayran ikram ediyoruz” diye konuştu.      

2img_9699.jpg-Yemleme nasıl yapılacağı anlatıldı.

Çubuk Avcılar ve Doğayı Koruma Derneği Üyesi Halil Yaşar, “Kesinlikle karın üzerine buğday ve kuru yemleme yapmıyoruz. Karın üzerine attığımız zaman buğdaylar bakteri üretiyor, bu da yaban hayatına zarar veriyor. O nedenle hep kuru yerlere yemleri bırakacağız ve o şekilde atacağız” şeklinde konuştu.

2img_9712.jpg2img_9728.jpg

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum