Çiftçilerden Bakan Mehdi Eker'e tepki

Çiftçilerden Bakan Mehdi Eker'e tepki

Bakan Eker, 8. Ulusal Tarım Kongresi'nde yaptığı konuşma sırasında çiftçilerin tepkisiyle karşılaştı.


Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Çiftçi Toplantısında Köylülerin Tepkisiyle Karşılaştı. Eker, "Çiftçimiz Bakan'ı Buldu. Sıkıntılarını Anlatıyor. Dinleyelim." Dedi. Çubuk Akkuzulu Köyü'nde Çiftçilik Yapan Veysel Mıhlı, "Kömür Dağıttığınızı Söylüyorsunuz. Ben Kömür İstemiyorum. İş Verin. Hayvan Başına 20 Milyon Para Alıyorduk Onu da Kaldırdınız.


Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, çiftçi toplantısında köylülerin tepkisiyle karşılaştı. Eker, "Çiftçimiz Bakan'ı buldu. Sıkıntılarını anlatıyor. Dinleyelim." dedi. Çubuk Akkuzulu Köyü'nde çiftçilik yapan Veysel Mıhlı, "Kömür dağıttığınızı söylüyorsunuz. Ben kömür istemiyorum. İş verin. Hayvan başına 20 milyon para alıyorduk onu da kaldırdınız. Yardım ettik dediniz. Etmediniz." tepkisine Eker, "Ben sana kömür veriyorum demedim. Sen bana gelirsen ne kadar destek aldığını anlatırım. Hayvan başına desteği biz başlattık." cevabını verdi.
Bakan Eker, 8. Ulusal Tarım Kongresi'nde yaptığı konuşma sırasında çiftçilerin tepkisiyle karşılaştı. Başka bir çiftçinin buğday destekleme oranlarında yüzde 20 indirim yapıldığı çıkışına Bakan Eker, "Eskiden ürettiğinin yüzde 26'sını destek alıyordun. Şimdi yüzde 32'sini. Eskiden hububat pirimi ve mazot desteği biliyor muydun ? Şimdi bunları alıyorsun." karşılığını verdi. Eker, çiftçilerin sıkıntılarını dinlerken, "Kardeşlerimizin farklı siyası düşüncesi olabilir. Ama ben tek tek hepsine cevap verebilirim. Bu söylediklerimizin hepsi doğru. 5 milyar ödeme yaptık. Yıl içerisinde de imkan buldukça verdik." diye konuştu.

Bütçede olmamasına rağmen 530 milyon lira kuraklık desteği verdiklerini hatırlatan Eker, Türk çiftçisine bütçede olmasa bile destek verdiklerini, bunun az veya çok oluşunun bütçenin büyüklüğüne bağlı kaldığını aktardı. Eker, "Verilen destek hesapsız kitapsız olursa bunun yükünü yine Türk çiftçisi çeker." uyarısında bulundu.

Programa katılan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de konuşmasında, Türkiye'de tarımın zor bir konu olduğunu, bakanlığının da zor olduğunu ifade etti.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin ise ekonomik krize karşı tarımı koruma önlem paketi hazırlanması önerisinde bulundu. Yetkin, "Önlem paketinin en önemlisi tarımsal üretimin sürdürülmesidir. Çünkü tarım sektörü günlük dalgalanmalardan daha geç etkileniyor. Tarımsal krediler için kolaylaştıracak önlemler alınmalı. Ziraat Bankası ve özel bankaların tarımsal kredileri rahat vermesi lazım." diye konuştu. Yetkin, son dönemde 750 bin insanın köyüne dönerek yeniden çiftçiliğe başladığını ifade etti. Tarımda çalışan nüfus artarken, krize bağlı olarak tarımsal ürünlere talepte azalma olduğunu kaydeden Yetkin, yağışlara bağlı olarak bu yıl hububat ve buğday üretiminin artışının öngörüldüğünü dile getirdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum