Bütün Müminler Kardeştir

  “Gerçek Alevilik”  başlıklı yazımıza yorum yazıp katkıda bulunan kardeşlerimize teşekkür ederim. Peygamberimizin damadı ve amcasının oğlu Hz. Ali"yi sevmek ve O"nun yolundan gitmek manasına gelen Alevilik, yanlış anlama ve uygulamalar sonucu, maalesef, İslam"ın dışında bir yolmuş gibi anlaşılmaktadır. Bunun böyle olmadığını ve böyle olmaması gerektiğini bu konuda master tezi hazırlayıp Avrupa İslam Üniversitesine sunan ve tezi kabul edilen Alevi dedesi Mehmet İstanbullu"nun tezinden aktarmak istiyorum.

 

Fransızlar Suriye"yi işgal edince bir Alevi devleti kurmak istedi. Fakat Alevi kökenli Kadılar bunu reddederek ısrarlı ve güçlü bir şekilde kendilerinin Müslüman olduklarını, uyguladıkları hukukun Caferi mezhebini esas alan İslam Hukuku olduğunu ilan ettiler. Böylece Suriye"de kendi yönetimini yerleştirmek ve amaçlarına ulaşmak üzere Alevileri Müslümanlıktan  uzaklaştırmayı hedef alan Fransız planını bozmuş oldular. (s.56)

 

“İlim adamlarımız 1938 yılında iki maddeden oluşan bir beyanname yayınladılar:

 1.   Her Alevi, İslam"ın beş şartını yerine getiren ve “Eşhedü en la ilahe illallah ve   Eşhedü enne Muhammeden Rasulüllah” diyen bir Müslüman"dır.

2.   Müslümanlığı kabul etmeyen veya Kur"an"ın kendi kitabı, Hz. Muhammed"in kendi Peygamberi olduğunu inkar eden her Alevi şeriat nazarında Alevi değildir. Böyle bir kimsenin Aleviliğe mensup olması sahih değildir.

 

Bu beyannamenin ekinde İslamiyet ve Araplık ile ilgili olarak yer alan bir not ekinde aynen şöyle denilmiştir: “Aleviler, Şia Müslümanlardır. Onlar tarihleri boyunca inançlarını bozacak her çağrıya karşı çıkıp onu kabul etmediklerini ortaya koymuşlardır. Aleviler, İmam Ali"ye yardımcı olan kimselerden başkaları değildir. İmam Ali de Allah Rasulünün amcaoğlundan, O"nun hısımı ve vasiysi olmaktan başka bir şey değildir. O İslam"a inanan ilk kimsedir. O"nun fıkıhta, cihatta ve İslam dininde kendisine has bir yeri vardır. Kur"an-ı Kerim, Alevilerin kitabıdır. Aleviler, Fırat nehrinin bulunduğu topraklarda İmam Ali"ye yardımcı olan Arap kabilelerinin torunlarıdır.” (s.57)

                                       

İslam, Allah"ın Hz.Muhammed (sav.) vasıtasıyla gönderdiği son ilahi Dindir. Bundan sonra başka bir Din gelmeyecektir. Allah"ın varlığını ve birliğini tasdik edip Hz. Muhammed"i O"nun son peygamberi olarak kabul eden, Kur"an"a inanıp onun emir ve yasaklarını kabul eden herkes müslümandır. Yüce Allah Hucurat suresinde: “Bütün müminler ancak kardeştir.” buyuruyor.

O halde “müslüman” kimliğiyle kendimizi tanımlamalı ve bu bilinçle birbirimizi kardeş kabul etmeliyiz.

Bu yazı toplam 601 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar