Buğday Hasadı Buruk Başladı

Buğday Hasadı Buruk Başladı

Buğday Hasadı Buruk Başladı

Çubuk Ziraat Odası Başkanı Gülle: - "Ekim ve nisan ayları arasında kuraklıkla karşı karşıya kalan çiftçimiz, mayıs ve haziran sonlarına kadar aşırı yağış etkisi altında kalmıştır. Bu da buğdayın gelişmesini büyük ölçüde engellemiştir"- "Hem verim kaybı hem de fiyat kaybı nedeniyle çiftçimiz çok büyük zarar içerisindedir "

ANKARA (AA) – Çubuk ilçesinde buğday hasadı buruk başladı.İlçe Ziraat Odası Başkanı Orhan Gülle, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dört yıldır olumsuz hava şartları nedeniyle ürün kaybı yaşadıklarını belirterek, olumsuzluklar nedeniyle bu yıl da hasadın buruk başladığını belirtti.Geçen yıllara göre fiyatların düşük olduğunu vurgulayan Gülle, şöyle devam etti: "Ekim ve nisan ayları arasında kuraklıkla karşı karşıya kalan çiftçimiz, mayıs ve haziran sonlarına kadar aşırı yağış etkisi altında kalmıştır. Bu da buğdayın gelişmesini büyük ölçüde engellemiştir. Buğday ve arpada kök çürükleri ve hastalıkların meydana gelmesine sebep olmuştur. Şu ana kadar yapmış olduğumuz araştırmalarda dönümüne 250-300 kilogram arasında buğday ve arpa almaktayız. Geçtiğimiz yıl arpa 68 kuruşa alıcı bulurken, bu yıl 54-57,5 kuruş arasında alıcı buluyor. Geçtiğimiz yıl buğday 85-90 kuruşa alıcı bulurken, bu yıl 70 kuruşa alıcı buluyor. Hem verim kaybı hem de fiyat kaybı nedeniyle çiftçimiz çok büyük zarar içerisindedir."

Çiftçinin hasat yapmakta acele etmemesini de isteyen Gülle, "Biçerci ile fiyat konusunu anlaşmadan, sözleşme yapmadan tarlasını biçtirmesin. Bizim oda olarak belirlediğimiz fiyattan biçtirsinler. Bu yıl biçin fiyatımız dönümü 10-12 TL arasındadır" diye konuştu.Bu yıl saman veriminde artış beklediklerini aktaran Gülle, vatandaşların saman para etmiyor diyerek sapları tarlada bırakmamalarını ve saman yaparak gelecek yıllara saklaması uyarısında bulundu.Buğday üreticisi Halil Özdemir de fiyat ve verimin düşük olduğu işaret ederek, "Maliyetimiz çok yüksek. Bu şekilde zarar ediyoruz. Ama işimiz gücümüz bu olduğu için mecbur bu işi yapmak zorundayız. Biçim fiyatlarımız 10-12 lira arası değişmekte. Arpayı 50 kuruşa, ekini ise 70-75 kuruşa alıyorlar. Geçen seneki fiyattan 10- 20 kuruş düşük" ifadesini kullandı.Zahireci Nurettin Kaderoğlu ise bu yıl buğday kalitesinin düşük olduğuna dikkati çekerek, "Kalite iyi olmayınca buğdayı fabrikalar beğenmiyor ve ucuza alıyor. Proteini düşük olduğu için de un fabrikaları almıyor. Elde edilen ürün hayvan yemi olarak alınıyor. Onun için de esnaf olarak bizler düşük fiyata alıyoruz. Bizim elimizde olan bir şey değil bu" diye konuştu.

 
Kaynak:https://www.haberler.com/bugday-hasadi-buruk-basladi-7550390-haberi/?oku=1

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.