Bir Taşla İki Kuş

Bir Taşla İki Kuş

Çubuk Belediyesi bir ilke daha imza atacak. İlçede faaliyet gösteren ahırların gübrelerinin günlük alınarak organik gübreye dönüştürülmesi sağlanacak.



İç Anadolu’nun en çok canlı hayvan üretimi yapılan ilçesi olan Çubuk ayrıca kırmızı et üretiminin de merkezidir. Yaklaşık ilçede otuz bin büyük baş hayvan beslenmektedir. Bu kadar büyük sayıda üretim yapılan bir ilçede hayvan dışkıları da insan sağlığı ve çevre sağlığı açısından sorun yaratmaktadır. Çubuk Belediyesi tarafından başlatılan müteşebbis heyet tarafından faaliyeti sürdürülen Dünyada bir ilk olan Çubuk Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarını sürdürürken, belediye bu süre zarfında hali hazırda faaliyet gösteren besi çiftliklerini de disiplin altına almaya başladı.



“Organik tarım desteklenecek”



Çubuk ilçesi sınırları içerisinde faaliyet gösteren çiftliklerin atıkları günlük alınarak belirlenen toplama merkezinde biriktirilecek ve orda organik gübreye çevrilmesi sağlanacak. Bu sistem ile ahırlar ve çevresi başta insan sağlığı ve çevre açısından sorun teşkil eden hayvan dışkılarından arındırılmış olacak. Ekonomiye de katkı sağlaması beklenen bu sistem ile toplama merkezinde biriktirilen hayvan atıkları organik gübreye çevrilerek ilçede faaliyet gösteren çiftçilere belirli bir ücret karşılığında verilerek organik tarım yapılması sağlanacak. Verimli topraklara sahip olan Çubuk ovasında yetiştirilen organik sebze ve meyveler sofralarımızı donatacak.



“ İlçe ekonomisinin %40 hayvancılıktan”



Konu ile ilgili bir açıklama yapan Çubuk Belediye Başkanı Adem Tuğluca şunları söyledi;” Bilindiği üzere ilçemiz İç Anadolu’nun kırmızı et üretim merkezidir. İlçemizin %40’ı hayvancılık sektörü ile geçimini sağlamaktadır. Biz göreve geldiğimiz günden bu güne kadar bu sektörü daha nasıl artıra biliriz bunun hesabını yaptık. Burada amaç ilçe ekonomisini canlandırmaktır. Bu amaçla Dünyada bir ilk olan Çubuk Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesini Başbakanımız Tayip Erdoğan’ın destekleri ve Devlet Bakanımız Beşir Atalay, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Büyük Şehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Çubuk Kaymakamı Mustafa Güler’in girişimleri gayretleri sonucunda gerçekleştirildi ve müteşebbis heyet faaliyetlerini sürdürüyor. Yaklaşık 2 yıla kadar tamamlanması beklenmektedir. Bu süre zarfında ilçede dağınık şekilde faaliyet gösteren çiftliklerinde insan ve çevre sağlığı açısından koku, sinek ve bulaşıcı hastalıklara sebebiyet vermemesi için hayvan dışkılarının günlük ahırlardan alınarak toplama merkezine taşınmasını sağlayacağız. Ayrıca toplama merkezinde toplanan dışkılar organik gübreye dönüştürülerek ekonomiye kazandırılacak.”dedi. ( H. Yiğiner)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum