BAKKAL, MANAV VE KASABA FAİZSİZ KREDİ

BAKKAL, MANAV VE KASABA FAİZSİZ KREDİ

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı tarafından verilen sıfır faizli kredi desteğinin kapsamı genişletildi.


   Artık imalatçı KOBİ'lerin yanında bakkal, manav, kasap, berber ve taksici gibi küçük esnaf da faizsiz kredi alabilecek.

   Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, uygulamadan ilk etapta 200 bin esnafın yararlanacağını söyledi. Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan ise yeni düzenlemenin devrim niteliği taşıdığını kaydetti.

   Bakanlık, 2008 yılında 25 bini aşkın işletmeye 1,6 milyar TL sıfır faizli cansuyu desteği vermişti. KOBİ'lere ve küçük esnafa bu yıl verilecek destek ise 4 milyar liraya çıkacak. KOSGEB Kanunu'nda değişiklik yapan yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda önceki gün kabul edildi. Yeni düzenlemeyle esnaf ve sanatkârlara kullandırılan krediler ve verilen desteklerin kapsamı büyüdü.

   Kanun değişikliği, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onaylamasıyla yürürlüğe girecek. Sanayi Bakanlığı da yeni düzenlemeyle ilgili alt mevzuatı kısa sürede hazırlayacak. Değiştirilen kanunla KOSGEB'in destek verdiği hedef kitle, imalat sanayii dışındaki küçük ve orta ölçekli işletmeler ile girişimcileri de kapsayacak.

   Kanunun en önemli avantajlarından birisi de daha önce KOSGEB'le kredi sorunu yaşayanlara da af getirmesi. 31 Ekim 2009'a kadar anapara ve mahkeme masraflarını ödeyen kişi ve kuruluşlar da desteklerden faydalanabilecek.

   Artık imalatçı olmayan küçük işletmelerin de destek kapsamına alınması, esnafın yüzünü güldürdü. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, yeni düzenlemeyle kriz sebebiyle dükkanını kapatmak zorunda kalan esnafın nefes alacağını dile getirdi. ,

   Düzenlemenin tam zamanında yapıldığını ifade eden Palandöken, "Kapanan kepenkler açılacak, borçla boğuşan esnafımız rahat nefes alacak, yeniden binlerce insana iş imkanı doğacak. Cansuyu Kredisi yeni bir kurtuluş olacak. İlk planda 200 bin esnafımızın bundan faydalanacağını düşünüyorum." dedi. Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyesi Adnan Saka ise yeni düzenlemenin kısa sürede büyük fayda sağlayacağını aktardı. Ancak söz konusu kesimlerin sıfır faizli kredi desteğinden yararlanabilmesi için ilgili yönetmenliklerin bir an önce çıkarılması gerekiyor.

BANKA SAYISI ARTAR, KAYNAK SORUNU YAŞANMAZ

   Yeni düzenlemeyle ilgili en çok merak edilen konuların başında kaynak sorunu geliyor. Esnafa kullandırılacak faizsiz kredinin nasıl finanse edileceği merak konusu. TESK Başkanı Palandöken, "Kaynak sorunu yaşanacağını düşünmüyorum. Bakanlık daha önce 7 banka ile işbirliği yapmıştı, şimdi bu, sayıyı daha da artıracak. Ayrıca kredinin bir bölümü de Esnaf Kefalet Kooperatifleri Birliği aracılığıyla kullandırılacak." açıklamasını yaptı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum