Abdurrahim Somuncu   (Emekli Müftü)

Abdurrahim Somuncu (Emekli Müftü)

BAHAR BİR DİRİLİŞTİR

bahar.jpg

             Bahar gelince güller, sümbüller, açar, kuşlar bülbüller, her biri birer cümbüş havası içinde, güzel nameli ötüşleriyle kendi varlıklarını çağrıştırırlar Mevsimleri; ilkbahar, yaz, son bahar kış diye tanımaktayız.

         Bu mevsimlerden ilkbahar bir dirilişi hatırlatmaktadır. Bitkiler, yeşermekte, ağaçlar yaprak ve çiçeklerini açmakta, kuşlar ötmekte, haşereler yuvalarından çıkmakta, her taraf güzel bir manzara arzı endam etmektedir.  

                .                 

              Bahar bir uyanıştır. Bahar gelince varlık âlemi adeta derki; kışın, belli süre istirahata ve dinlenmeye çekilmiştim. Şimdi ayağa kalktım. Ben insanlara hizmet için buradayım der.

 

        Koyunlar, keçiler, kediler, köpekler, kuşlar hatta denizdeki balıklar, yavrular, nesillerinin devamını sağlamaya çalışırlar. Ağaçlar yeşerir, zifafa giren duvaklı gelinler gibi, çiçeklerini açarlar, kendisini diken, bakan, sulayan, koruyan sahibine, ben meyvemden yemem, gölgemden istifade etmem, odunumdan ısınmam, diyerek adeta sahibine lisanı haliyle seslenerek ben senin için yaratıldım der.

                      Hayvanlar âlemi, bitkiler âlemi, kuşlar âlemi, sürüngenler âlemi, arılar, sinekler âlemi vesaire âlemler, bir diriliş içinde neşvü nema, çoğalma halinde bulunurlarken, kendi nesillerinin devamını sağlamak için gayret içindedirler.        

          Arılar âlemine gelince; bahar çiçeklerinin içinden hissi duygularıyla, sesler duyar, kokular alır, ey ay arılar bende bal(nektar) var, bende polen var diyen sese koşarak gider oradan alacağını alır ve kovanına depo eder.

            Vel hâsıl bunların yanında güneş de lisanı haliyle derki ey ilkbahar; ben olmasaydım sizin hiçbiriniz hizmet veremezdiniz, der. Baharın nimetleri insanlar için yaratılmışlardır. İnsanda, Allah’a kulluk için yaratılmıştır.  

 

               Kur’an-ı kerimden bunların cevabını arayalım. Enam süresi ayet 99 “ 0,(Allah ki) gökten su indirendir. İşte biz her çeşit bitkiyi onunla (sulayarak) bitirdik. O,bitkiden de kendisinde, üst üste binmiş, taneler bitireceğimiz bir yeşillik; hurmanın tomurcuğundan sarkan salkımlar, üzüm bağları; bir kısmı da bir birine benzeyen, bir kısmını da benzemeyen,  zeytin ve nar bahçeleri meydana getirdik. Meyve verirken ve olgunlaştığı zaman her birinin meyvesine bakın? Kuşkusuz bunlarda inanan bir toplum için ibretler vardır.     

             ( Aynı sudan ve aynı topraktan beslenen bitkilerin bir birinden çok farklı olan meyveler vermesi, her birinin de tatları değişik özellikte olması Allah’ın varlığının ve kudretinin en açık delillerindendir.) Allah’a emanet olunuz.

Bu yazı toplam 8874 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.