AYBÜ Merkez Kampüsüne Fidanlardan Türkiye Haritası Oluşturuldu

AYBÜ Merkez Kampüsüne Fidanlardan Türkiye Haritası Oluşturuldu

Cumhurbşkanı Erdoğan Çubuk Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yerleşkesi'nde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen “Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes” programına katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hedefimiz 2023 yılı sonuna kadar toplamda 7 milyar fidanın toprakla buluşmasını sağlamaktır.” dedi.

2

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen, Milli Ağaçlandırma Günü “Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes Programı”na katıldı. Buradaki konuşmasına kendisini dinleyenleri selamlayarak başlayan Erdoğan, canlı bağlantıyla programı takip eden dost ve kardeş ülkelerin temsilcilerine teşekkür etti.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi ve ekibini Türkiye’nin orman varlığını artıracak bu güzel programa öncülük ettikleri için tebrik eden Erdoğan, programa fidan dikerek destek veren herkese, tüm çevre ve yeşil dostlarına teşekkürlerini sundu.

Erdoğan, fidanlarıyla geleceğe nefes olan sporcuları, sanatçıları, basın mensuplarını, sivil toplum kuruluşlarını, istikbalin temsilcisi olarak gördükleri gençleri gönülden tebrik ederek, toprakla buluşturulan fidanların Türkiye, millet ve 81 il için hayırlara vesile olmasını diledi.

“Geçen sene diktiğimiz fidanların hemen hepsi bu yıl boy veriyor”

Geçen sene aldıkları bir kararla 11 Kasım’ı “Milli Ağaçlandırma Günü” ilan ettiklerini, bu kapsamda daha yeşil, daha yaşanabilir, daha güzel bir Türkiye bırakmak idealiyle 11 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını anımsatan Erdoğan, bu etkinliği 81 vilayetin ve 973 ilçenin tamamında eşzamanlı olarak gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Erdoğan, insanların fidan dikme bölgelerine giderek bu seferberliğe gönülden sahip çıktığını, böylece 11 milyon fidan hedefiyle yola çıkmışken yaklaşık 14 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi yerleşkesinde "Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes" programına katıldı. ( Mustafa Kamacı - Anadolu Ajansı )

“Ülkemizdeki her hayırlı işi karalamayı prensip edinen bir güruh, meselenin önüne, arkasına bakmadan bu konuda da yersiz eleştiri oklarını bize yöneltti.” diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

“Gezi olaylarında güya çevre adına sokakları yakanlar, esnafın malını mülkünü yağmalayanlar, koro halinde fidan dikimi seferberliğimizi kötüleme yarışına girdi. Bizi haksızca eleştirenler, dikkat ederseniz PKK’lı teröristlerin yaktığı ormanlardan hiç bahsetmiyor. Bize çevre konusunda ders vermeye kalkanlar, bölücü örgütün çevre terörünü ağızlarına dahi almıyor. Bu güruh, milletin coşkusunu paylaşmak, ağaç seferberliğine destek vermek yerine çıktılar ‘Kasım ayında fidan mı dikilir?’ diyerek yapılan işe çamur atmaya kalktılar. İşin uzmanları tarafından cehaletleri yüzlerine vurulunca da bu sefer ’11 milyon fidanın 9 milyonu kurur’ iddiasıyla suç bastırmaya çalıştılar. Ancak daha önceki her iddialarında olduğu gibi bunda da yine çuvalladılar. ‘Birkaç aya kurur’ dedikleri fidanlar toprağa daha sıkı sarılarak onları mahcup etti. Kalbi nefretle kuruyanlara inat geçen sene diktiğimiz fidanların hemen hepsi hamdolsun bu yıl boy veriyor, filiz veriyor.”

“Biz, tabiatla kardeş bir milletiz”

Türkiye’nin fidan dikme seferberliğinin dalga dalga diğer ülkelere yayıldığını belirten Erdoğan, “geleceğe nefes” sloganıyla çıktıkları bu yolda bugün artık “dünyaya nefes olma” hedefiyle işlerin yürütüldüğünü söyledi.

Erdoğan, bu yılki programa, Azerbaycan’dan Bosna Hersek’e, Malta’dan Kosova’ya, Senegal’den KKTC’ye, Libya’dan Tataristan’a dost ve kardeş 30’a yakın ülkenin destek verdiğini ifade ederek yapacakları canlı bağlantılarla 4 kardeş ülkede fidan dikimi gerçekleştireceklerini kaydetti. Bu fidanların tıpkı geçen sene diktikleri yaklaşık 14 milyon fidan gibi Türkiye’nin güzelliğine güzellik katacağına işaret eden Erdoğan, davetlerine icabet ederek ağaç sevgisini bir seferberlik haline dönüştüren, fidan dikimini bir memleket meselesi olarak gören millete şükranlarını sundu.

Programı takip eden 60’a yakın ülkenin diplomatik temsilcilerine bu heyecanı paylaştıkları için teşekkür eden Erdoğan, fidanların dikiminde, bakımında, muhafazasında emeği geçen herkesi tebrik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

“Biz, tabiatla kardeş, ağaçla, çiçekle, yeşille, toprakla dost bir milletiz. Ağaca, bitkiye, hayvanata değer veren, onların hukukuna saygı gösteren güzel bir geleneğe sahibiz. Son nefesinde ağaç dikmeye özendirilen, tabiatı korumayı hayırlı işlerden sayan bir medeniyetin, kültürün mensubuyuz. Şiirlerimizden türkülerimize, hikayelerimizden özdeyişlerimize kadar hayatımızın her alanında bu geleneğin izlerini görüyoruz.”

“Toprak, vefalı bir dost ve arkadaştır”

Aşık Veysel’in “Kara Toprak” türküsünün sözlerinin bir bölümünü okuyan Erdoğan, “Bizim için toprak, üzerinde hayatımızı idame ettirdiğimiz yer olmanın ötesinde, toprak vefalı bir dost ve arkadaştır. Bu dünya hepimizin ortak serveti, tüm canlıların ortak mekanıdır.” dedi.

Hazreti Muhammed’in tabiatın korunmasını istediğini, ümmetine ağaç dikmeyi ve ekin ekmeyi tavsiye ettiğini hatırlatan Erdoğan, Hazreti Muhammed’in “Müslüman bir ağaç diker ve o ağaçtan insan, hayvan veya kuş istifade ederse bu kıyamet gününe kadar o kimse için sadaka olur.” dediğini belirtti.

Büyüklerin geçerli bir sebep olmadan bir tek dalın kırılmasına, bir tek çiçeğin koparılmasına dahi razı olmadığını dile getiren Erdoğan, “Önünden akıp giden derenin veya gürül gürül akan çeşmenin suyuyla abdest alırken bile israf etmeme hassasiyetiyle davranırlardı.” ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi yerleşkesinde "Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes" programına katıldı. Programa Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay (sağ3) , Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank (sağ2), Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk (sol2) , Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli (sol4) ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da (ortada) katıldı. ( Mustafa Kamacı - Anadolu Ajansı )

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi yerleşkesinde “Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes” programına katıldı. Programa Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay (sağ3) , Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank (sağ2), Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk (sol2) , Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli (sol4) ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da (ortada) katıldı.

“Toprağa hak ettiği değeri vermek zorundayız”

Günlük hayatta, mimaride tüm ekonomik faaliyetlerde tarih boyunca hep tabiatla uyum içinde olunduğunu anımsatan Erdoğan, “Her canlının kendi halince Allah’ı zikrettiğine inanan, böyle bir medeniyetin müntesiplerinden başka türlü bir davranış tarzı da beklenemez. Tabiatı hoyratça yok etmek, sebepsiz yere ağaca, denize, toprağa zarar vermek Rabb’imizin emanetine ihanet etmektir. Çünkü toprak olmazsa bu dünyada yaşayacak yer bulamayacağımız gibi öteki aleme göçtüğümüzde de yatacak yerimiz olmayacaktır. Bunun için toprağa her bakımdan hak ettiği değeri vermek zorundayız.” ifadelerini kullandı.

Çocukların, tabiata karşı sorumluluk bilinciyle yetiştirilmeleri gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kadim değerlerimizle beraber genç kuşaklara özellikle tabiat sevgisini de aşılamamız gerekiyor. Dünyayı paylaştığımız diğer varlıkların hakları olduğunu, insanın tabiatı kullanırken bu hakları göz etmek zorunda olduğunu onlara anlatmalıyız.” diye konuştu.

16

Fidan dikimi seferberliğine çocukların ve gençlerin yoğun ilgisini bu noktada önemli bir referans olarak gördüğünü aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

“Genç kuşaklar, bu çabaların önemini ve kendileri için kıymetini çok iyi biliyor. Biz de onların bu heveslerini diri tutmak için farklı projeleri devreye alıyoruz. İlk ve ortaokul çağındaki çocuklarımızın kendi fidanlarını yetiştirmeleri amacıyla yeni bir proje başlatıyoruz. ‘Tohum Ver Fidana Dönüşsün’ adını verdiğimiz projemizle her yıl yaklaşık 12 milyon yavrumuza fidan kapları ve tohumları teslim ederek kendi fidanlarını kendilerinin yetiştirmesini sağlayacağız. Böylece geleceğimizin fidanı olan çocuklarımız, ilköğrenim ve ortaokul döneminde toplam 8’er fidanı yetiştirmiş olacak. 2021 yılından itibaren de Milli Ağaçlandırma Günü’nde inşallah bu fidanları hep birlikte toprakla buluşturmaya başlayacağız.”

“Ağaçlandırma çalışmalarında Avrupa’da 1, dünyada 4’üncü sıradayız”

Türkiye’nin çevre hassasiyeti bakımından altın dönemini son 18 yılda yaşadığını anlatan Erdoğan, “Ormancılık alanında yaptığımız çalışmalar, OECD ve Birleşmiş Milletlerin dahi dikkatini çekmiştir. Ülkemiz, ağaçlandırma çalışmalarında Avrupa’da 1’inci sırada, dünyada ise 4’üncü sırada yer alıyor.” dedi.

Dünyada orman varlığı azalırken Türkiye’nin orman varlığını artıran nadir ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

“2002 yılında 20,8 milyon hektar olan orman varlığımızı 1,9 milyon hektar artırarak 22,7 milyon hektara ulaştırdık. Cumhuriyet tarihinin en büyük milli ağaçlandırma seferberliğini başlattık. Bugün, ülkemiz yüz ölçümünün yüzde 29,2’sini orman alanları oluşturuyor. Yaptığımız ağaçlandırma ve iyileştirme çalışmaları ile ülkemizi orman varlığı bakımından 26’ncı sıraya yükselttik. Son 18 yılda 5,5 milyon hektara yakın alanda ağaçlandırma, erozyonla mücadele çalışması yaparak 5,1 milyar fidanı toprakla buluşturduk.

Ormanlık alanların geliştirilmesi ile kalmadık. Okul, hastane, sağlık ocağı, ibadethane bahçeleri, mezarlıklar, kara yolu ve köy yolu kenarlarını da ağaçlandırdık. Sadece bu alanlara 32 milyondan fazla fidan diktik. Hedefimiz 2023 yılı sonuna kadar toplamda 7 milyar fidanın toprakla buluşmasını sağlamaktır. Erozyonla mücadelede yılda ortalama 8 bin 500 hektar alanda faaliyet yürütülürken biz bu alanı 8 kat artışla yılda 63 bin 220 hektara çıkarttık. 1970’li yıllarda her yıl ortalama 500 milyon ton toprağımız erozyonla ne yazık ki taşınırken bu miktarı 3 kattan fazla azaltarak 154 milyon tona düşürdük. Yani her yıl Kıbrıs Adası büyüklüğünde bir toprağı artık kaybetmiyoruz.”

“Korunan alan sayımızı da 610’a ulaştırdık”

Orman yangınlarıyla mücadelede insansız hava araçları başta olmak üzere son teknolojilerin kullanıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, böylece 7gün 24 saat ormanların gözetlendiğini ve çıkan her yangına en kısa sürede müdahale edildiğini söyledi.

Yangınlara müdahale süresini 40 dakikadan 12 dakikaya düşürdüklerine dikkati çeken Erdoğan, bu süreyi 10 dakikanın altına indireceklerini, yanan orman alanlarını bir yıl içerisinde tekrar ağaçlandıracaklarını dile getirdi.

Ağaçlandırma çalışması yapılan bölgelerdeki vatandaşların refahının artırılmasını hedeflediklerine işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:

“5 bin köye 5 bin gelir getirici orman projesi kapsamında bugüne kadar 5 bin 400 gelir getirici köy ormanı tesis ettik. Şehir Ormanları Projesi ile 136 şehir ormanı kurduk, mesire yerlerimizin sayısını da 1421’e çıkarttık. 2002’de 33 olan milli park sayımızı 45’e çıkartıp alan olarak da 907 bin hektara yükselttik. Yine tabiat parklarımızı 249’a, toplamda korunan alan sayımızı da 610’a ulaştırdık.

Ülkemizde tüm bu adımları atarken Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki kardeşlerimize de gereken her türlü desteği veriyoruz. Helikopterden ağır iş makinelerine, teknik eğitimden yangın müdahale araçlarına kadar her alanda Kıbrıs Türklerine yardımcı oluyoruz.

Daha yeşil daha müreffeh bir ülke idealiyle çıktığımız bu yolda sahte çevrecilere aldırmadan çalışmaya devam ediyoruz. Rabb’imizin bize emaneti olan tabiata yeşiliyle, canlılarıyla, şehirleriyle, tarihi ve doğal güzellikleriyle sahip çıkmayı sürdüreceğiz.”

KKTC, Azerbaycan, Arnavutluk ve Bosna Hersek ile bağlantılar yapıldı

“Geleceğe Nefes Dünyaya Nefes” programında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından Azerbaycan, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne canlı bağlantılar gerçekleştirildi.

İlk olarak KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile bağlantı yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ağaçlandırma kampanyası dolayısıyla bu kampanyayı her yıl Türkiye’de ve kardeş ülkelerde devam ettireceklerini, geleceğe nefes dünyaya nefes olacaklarını söyledi.

KKTC’de mayıs ayında meydana gelen orman yangınının kendilerini derinden üzdüğünü anlatan Erdoğan, “Şu anda ağaçlandırma faaliyetleri KKTC’de devam ediyor. Hafta sonunda sizlerle olacağız. Piknik yapacağımız alanda ağaçlandırmaların yapıldığını öğrendik. Piknik alanının o güzelliğini sizlerle yaşayacağız.” dedi.

Daha sonra Azerbaycan ile canlı bağlantı gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan fidan dikim alanındaki Azerbaycan Başbakanı Ali Asadov ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov’u selamladı.

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’da Ermenistan karşısındaki zaferini kutlayan Erdoğan, Azerbaycan ordusunun verdiği mücadeleyle, uzun yıllardır işgal altındaki topraklarını yeniden kazanmasının heyecanını hissettiklerini dile getirdi.

Erdoğan, “İki devlet bir millet olmanın idraki içinde bütün gayretimizi ortaya koyduk. Bundan sonra da yine aynı şekilde iki devlet bir millet olarak bu yolda yürüyeceğiz. Aynı toprak üzerinde yüzlerce fidan ağaca duruyorsa, nasıl o zeytin fidanları ağaç olacaksa, Azerbaycanlı kardeşlerim oradan yüzbinlerce zeytin toplayacaksa, bundan sonraki süreçte de Karabağ artık Azerbaycanlı kardeşlerimizin tekrar döndüğü toprak olacak. Fetih ile bu zeytinlerin boynu bükük olmayacak.” diye konuştu.

Daha sonra Arnavutluk ve Bosna Hersek ile de canlı bağlantı gerçekleştirilerek fidanlar toprakla buluşturuldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tohum Ver Fidana Dönüşsün, Geleceğe Nefes Olsun Kampanyası” kapsamında 12 milyon öğrenciyi temsilen iki öğrenciye tohum seti verdi.

Bu sırada Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Sayın Cumhurbaşkanımız söz alıyor, bu tohumlar seneye kadar fidan olacak. Bu fidanları da inşallah seneye 11 Kasım etkinliklerimizde hep beraber toprakla buluşturuyor olacağız.” ifadesini kullandı.

Programa, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharram Kasapoğlu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve 45 ülkeden büyükelçiler katıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın duasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, fidan dikim alanında fidanları toprakla buluşturdu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.