Ankara'da Suriyeli Mevsimlik İşçi Dönemi

Ankara'da Suriyeli Mevsimlik İşçi Dönemi

Ükelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, Ankara'nın Çubuk ilçesinde salatalık tarlalarında mevsimlik işçi olarak çalışıyor.

Ükelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli aileler, Ankara'nın Çubuk ilçesinde salatalık tarlalarında mevsimlik işçi oldu.

Doğu illerinden her yıl yaklaşık 4 bin mevsimlik işçinin geldiği Çubuk ve çevresinde üreticiler, bu yıl işçi bulmakta zorlanınca Suriyelileri çalıştırmaya başladı.

AdanaAntalya ve Şanlıurfa'dan gelen Suriyeli işçiler, çalıştıkları tarlaların yakınlarına çadırlarını kurarak, salatalık tarlalarında çapa yapmaya başladı.

- 'İşçi bulmakta zorlanıyoruz'

Turşu üreticisi Mehmet Ali Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl doğu illerinden gelen işçilerin bu yıl gelmediğini belirtti.

Bu nedenle Suriyeli işçileri çalıştırmak zorunda kaldıklarını ifade eden Yılmaz, 'Personel ihtiyacını genelde doğu illerinden sağlıyorduk şimdi ise Suriyeli arkadaşları getiriyoruz. İşçi bulmakta zorlanıyoruz. Suriyelilerin de işe ihtiyacı var. O yüzden Suriyelileri çalıştırıyoruz' dedi.

Çiftçi Atilla Sönmez de yaklaşık 15 yıldır salatalık üretimi yaptığını dile getirdi.

Bugüne kadar hep doğu illerinden gelen vatandaşları çalıştırdıklarını anlatan Sönmez, şunları kaydetti:

'Bu yıl terör olayları nedeniyle gelemediler. Biz de mecburen Suriyelilerle çalışmaya başladık. Onlar da işi bilmiyorlar, biz öğretiyoruz. Doğudan gelen vatandaşlarımız ekmeyi, çapa yapmayı ve toplamayı biliyorlardı. Daha nazik davranıyorlardı ve kayıplarımız en aza iniyor, tonaj olarak üretimimiz de fazlalaşıyordu.'

- 'Suriyeliler olmasaydı bu yıl tarım sektöründe çok büyük sıkıntı yaşanırdı'

Çubuk Ziraat Odası Başkanı Orhan Gülle ise üreticilerin işçi bulmakta zorluk çektiğini bildirdi.

Üreticilerin aylar öncesinden işçi bulmak için AdanaAntalya ve Urfa gibi illeri dolaştığını vurgulayan Gülle, 'Oralardan Suriyeli mültecileri getirdiler. Bir kısmı da daha önceden buraya gelen Suriyelileri çalıştırıyor. Suriyeliler olmasaydı bu yıl tarım sektöründe çok büyük sıkıntı yaşanırdı. Sebze üretimi olmayacağından özellikle ilçemizde turşu üretiminde çok büyük düşüş yaşanırdı' diye konuştu.

Gülle, Suriyeli işçilerin 40 ila 45 lira arasında yevmiye ile çalıştırıldığını sözlerine ekledi.

Kaynak:https://beyazgazete.com/haber/2016/6/24/ankara-da-suriyeli-mevsimlik-isci-donemi-3351185.html

Kaynak:https://sondakika.web.tv/video/suriyeli-mevsimlik-isci-donemi__i5izthqbfwu

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.