Ankara’da kontrollü piknik dönemi: 23 yer belirlendi

Ankara’da kontrollü piknik dönemi: 23 yer belirlendi

Ankara Valiliği, orman yangınlarının önlenmesine dair alınan tedbirleri açıkladı. Kontrollü piknik yapılabilecek 23 milli park, mesire yeri ve tabiat parkı dışında ormanlık alanlara giriş yasaklandı.

Ankara Valiliği, orman yangınlarının önlenmesine dair alınan tedbirlere ilişkin yazılı basın açıklaması yayınladı.

Ormanlık alanlar ile mesire yerlerinde insan ve araç yoğunluğunun arttığına dikkat çekilen açıklamada, orman yangınlarını önlemek amacıyla tedbirler alındığı vurgulandı.

Buna göre; belirlenen milli park, mesire yerleri ve tabiat parkları dışında kalan ormanlık alanlara girişler 30 Ağustos’a kadar yasaklandı. Kamping işletmeleri haricinde ormanlık alanlarda kamp yapılmasına ve çadır kurulmasına da izin verilmeyeceği ifade edildi. 

Bu kapsamda alınan kararlar şu şekilde sıralandı:

1. İlimiz sınırları içinde ekli listede yer alan millî park, mesire alanları, tabiat parkları hariç olmak üzere; ormanlık alanlara girişler 30/08/2022 tarihine kadar 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 74. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9. ve 66. maddeleri uyarınca yasaklanmıştır.

2. Ankara il sınırları içindeki tüm ormanlık sahalara, Ankara Doğa Koruma ve Millî Parklar Bölge Müdürlüğünce sokak hayvanlarını beslemekle görevlendirilenler ve yetkili kamu görevlileri haricinde girilmesi yasaktır.

KAMP VE ÇADIRA İZİN VERİLMEYECEK

3. Kamping işletmeleri haricinde ormanlık alanlarda kamp yapılmasına ve çadır kurulmasına izin verilmeyecektir.

4. İlimizdeki ormanlarda yetkili idarelerin gözetim ve denetiminde bulunan ekli listede belirtilen mesire alanları, tabiat parkları ve millî parklarda 30/08/2022 tarihine kadar idarece belirlenen ocak, mangal, barbekü vb. yerleri dışında ateş, mangal, semaver, piknik tüpü vb. yakılması yasaklanmıştır. Bu alanlara 08.00-22.00 saatleri arasında giriş ve çıkış yapılabilecektir. Belirlenen saatler dışında kamp yapılmasına ve çadır kurulmasına izin verilmeyecektir.

5. Ormancılık faaliyetlerinin gereği olarak üretim çalışmalarının devamı, fidan dikme, bakım ve onarım gibi orman idaresinden ihale veya tahsisli sözleşmelerle iş almış kişiler ile bu çalışmaları denetleyen ve kontrol eden orman idaresi personelleri haricindeki vatandaşların ormanlara giriş ve çıkışları yasaklanmıştır.

6. Orman Kanunu’nun 31. ve 32. maddesi kapsamında olan seyrek yerleşim yerleri başta olmak üzere orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan seyrek yerleşim yerlerinde; anız, bağ bahçe ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılması ve havai fişek atılması yasaktır.

7. Orman alanı civarındaki tesisler ile sanayi kuruluşları, orman alanlarını etkileyebilecek her türlü faaliyet nedeniyle oluşabilecek yangın riskine karşı önleyici bütün tedbirleri eksiksiz alacaktır.

8. Enerji nakil hatlarının yapım ve bakımı ile ilgili kuruluşlar (ENERJİSA ve TEİAŞ) hatların özellikle ormanlık alanlardan geçen bölümlerinde gerekli bakımları gerçekleştirecek, yangın riskine karşı her türlü tedbiri alarak gerektiğinde enerji kesintisi uygulayacaktır.

9. Tüm belediyelerimiz orman içi, orman kenarı ve bitişiğinde bulunan çöp toplama alanları çevresinde koruma bandı oluşturacak ve yangın riskine karşı gerekli iş makinelerini (Dozer, Loder, Kepçe) hazır bulunduracaktır. Demiryolu kenarları, piknik alanları, turistik alanlar, meskûn mahaller, her türlü tesis ve ziraat arazileri gibi özel yangın tehlikesi oluşturan alanların etrafında emniyet yolu ile şerit açılması sağlanacaktır.

10. Kaymakamlıklarımız ve Orman Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda genel kolluk ve orman kolluğundan oluşturulan denetim ekipleri etkin bir şekilde gözetim ve denetim yapacaktır. Drone, KGYS vb. vasıtalarla yapılan izleme ve gözlem faaliyetleri artırılacaktır. Tüm iletişim araçları kullanılarak vatandaşlarımızın orman yangını riski konusunda bilgilendirilmesi ve uyarılması sağlanacaktır. Muhtemel orman yangınından etkilenebilecek, özel tedbirler alınması gereken yerleşim yerleri, kritik yapı, fabrika, depo ve benzeri alanlar belirlenecek; riskli alanlarda bulunanların ilgili ve yetkilisine kendi tedbirlerini almaları konusunda gerekli bilgilendirme ve uyarılar yapılacaktır. Mahalle muhtarlıklarımız, ormanların yangınlara karşı muhafazası için gerekli tedbirlerin alınması ve vatandaşların uyarılması konusunda dikkatli ve duyarlı olacaktır.

11. Gerekli hallerde ilçe kaymakamlarımızın emriyle, tüm kamu ve özel sektör imkânları kullanılarak her türlü araç gereçle, Orman Bölge Müdürlüğünün koordinasyonunda yangına karşı en etkili şekilde müdahale edilmesi sağlanacaktır.

KONTROLLÜ PİKNİK YAPILABİLECEK YERLER

Ankara’da gün içinde kontrollü piknik yapılabilecek milli park, mesire yerleri ve tabiat parkları da şu şekilde: 

Çankaya- Hasbahçe-1 B Tipi

Keçiören- C Tipi

Keçiören- Kartaltepe Şehir Ormanı

Pursaklar- Hacıkadın Şehir Ormanı

Sincan- Yeşildere B Tipi

Kahramankazan- Kılıçlar C Tipi

Keçiören- Karakaya C Tipi

Sincan- Belören Şehir Ormanı

Altındağ- Meşelidağ A Tipi

Bala- Beynam B Tipi

Nallıhan- Hoşebe A Tipi

Kızılcahamam- Kızılcahamam Şehir Ormanı

Kızılcahamam- Soğuksu Milli Parkı

Kızılcahamam- Şahinler Tabiat Parkı

Çamlıdere- Çamkoru Tabiat Parkı

Çamlıdere- Aluçdağı Tabiat Parkı

Çubuk- Çubuk Karagöl Tabiat Parkı

Beypazarı- Tekkedağı Tabiat Parkı

Beypazarı- Eğriova Tabiat Parkı

Güdül- Sorgun Tabiat Parkı

Kahramankazan- Kurtboğazı

Mamak- Mavigöl

Nallıhan- Sarıcalı Milli Parkı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.