Alkol Karşıtı Oyun "Yolluk"

Alkol Karşıtı Oyun "Yolluk"

Bu güne kadar 80'in üzerinde "Yolluk" oyunu aynandı. Yalçın Menteş Barış Akarsu anısına memleketi Amasra'da Lösev'e yardım amaçlı ücretsiz gösteri sundu. Menteş Ankara turnesindeki ilk gösterisini ise Akyurt Belediye Başkanı Gültekin Ayantaş'ın talebiyle

Yılların usta oyuncusu Yalçın Menteş, 30 yıl boyunca alkol aldıktan sonra kendisi gibi alkolün zararlarından usanmış ve birbirine destek olan gruplarla bu illetten kurtulduğunu yarı komik, yarı düşündürücü bir oyunla Akyurt Belediyesi Konferans Salonu"nda geçtiğimiz Pazartesi sahneye koydu. Alkolün fert, toplum, aile, devlet ve iş dünyasındaki menfi tesirlerini örnekleriyle anlatan oyun, oldukça beğeni topladı. Yalçın Menteş oyunun sonunda "Hayatımda ilk defa saatimi sabah 06.30\'a kurduğumda uyanabiliyorum. Ben de artık her insan gibi normalleşiyorum. Meyvenin, sebzenin tadını duymaya başladım. Çocuğuma sarılıp sevgiyle öpebiliyorum. Yaşamaya geri döndüm. Ben alkolik olduğumu kabul ettim, kurtulmaya çalıştım, tedavi oldum. Alkoliklere kızmayın, aşağılamayın. Onlara yardım edin, kurtarın. Kör bir adam kuyuya doğru gidiyorsa, ayıplanmaz, elinden tutulur. Bu bir felakettir. Yeşilay\'ın araştırmalarına göre alkole başlama yaşı 11\'e kadar düştü. Bu iş biraz ailede başlıyor. Ben babamdan etkilenerek başladım. Bu mücadelede bana destek olan herkese sonsuz teşekkür ediyorum. Ben bu oyunu ailelere ve gençlere ibret olsun diye hazırladım."

Neden Yolluk?
Yalçın Menteş, oyuna verdiği "yolluk" ismini de açıkladı. Yolluk, normalde yola giden insanlara verilen yiyecek anlamına gelse de, meyhanelerde hesabı ödeyip gidenlere son bir kadeh daha hediye edilmesi anlamına geliyormuş.
"Alkolik" insanların şuurlarını kaybettiklerini, içmedikleri zaman iyi insan, iyi vatandaş oldukları halde, içtiklerinde kendileri için ve toplum için tehlike oluşturduklarını örnekleriyle anlattı. Çeşitli gazetelerden ve televizyon haberlerinden derlediği ilginç sarhoş olaylarını oyunun akışı içinde izleyiciye "ibretlik" olarak gösterdi.

“Artık içmeyeceğim”
Alkoliklerin her sabah "artık içmeyeceğim" dediklerini ancak, iradelerine hakim olamadıklarını üzüntüyle anlattı. Alkolik olmanın bir hastalık olduğunu vurgulayan Menteş, sanat dünyasının alkol aldığını ve bazılarının madde kullandığını belirtti. Alkoliklerin asla bu hastalığı kabullenmediğine dikkat çeken Menteş, bu beladan kurtulmak için birbirimize yardım edelim, dedi.

Kaynak:Ufuk Gazetesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum