Akıllı sayaçla fatura yarıya iniyor

Akıllı sayaçla fatura yarıya iniyor

Akıllı sayacı bulunan ve 3 zamanlı tarifeden faydalanan abonelerin elektrik faturaları yarı yarıya düşüyor.

2001 yılından itibaren yeni binalarda zorunlu olarak takılanan akıllı sayaçlar, daha eski binalarda ise isteğe bağlı olarak kullanılabiliyor.

Elektriği ucuza tüketmek isteyen abonelerin sadece sayaçlarını değiştirmeleri yetmiyor, abonelerin aynı zamanda 3 zamanlı tarifeye geçmek için bağlı bulundukları bölgenin dağıtım şirketine başvurarak tarife değiştirmeleri gerekiyor.

Elektronik sayaçlar, gündüz (06.00-17.00), elektrik tüketiminin en yüksek olduğu puant saat (17.00-22.00) ve gece (22.00-06.00) olmak üzere 3 zamanlı tarifeyle çalışıyorlar. En ucuz tarife 22.00-06.00, en pahalı tarife ise 17.00-22.00 saatleri arasında işliyor.

Buna göre, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek elektrik tarifelerine bakıldığında, akıllı sayacı bulunmayan bir mesken abonesi kullandığı elektriğin kilovat saatine (kWh) güç bedeli hariç 19,572 YKr öderken, akıllı sayacı bulunan ve 3 zamanlı tarifeden yararlanan bir abone gündüz saatlerinde elektriğin kWh'sına 18,367 YKr, puant saatlerde 29,474 YKr, gece saatlerinde ise 10,379 YKr ödeyecek.

Aynı şekilde sanayi abonesi tek zamanlı tarifede elektriğin kWh'sına 17,123 YKr öderken, 3 zamanlı tarifeyi seçen bir sanayi abonesi gündüz saatlerinde 17,123 YKr, puant saatlerde 27,621 YKr, gece saatlerinde ise 9,574 YKr ödeyecek.

Enerji uzmanları 3 zamanlı tarife kullanan abonelerin elektrik ev aletleri gece kullanmaları durumunda elektrik faturalarını yarı yarıya düşürebileceklerini belirtiyorlar.


-3 ZAMANLI TARİFE İÇİN YAPILMASI GEREKENLER-


Elektrikte 3 zamanlı tarifeye geçmek için halk arasında akıllı sayaç diye bilinen bir adet elektronik sayaç temin edilmesi ve bir dilekçeyle abonenin bağlı olduğu abonman şefliğine başvuruda bulunarak sözleşme yapması gerekiyor.

Sayacın değişmesinin hiçbir anlam ifade etmediğini, bunun için mutlaka sözleşme yapılmasının zorunlu olduğunu belirten uzmanlar, üç zamanlı tarifede zaman dilimine uyulmadığı takdirde de elektrik sayacının avantaj sağlamayacağına dikkat çekiyorlar.

kaynak: ekoyol

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.