AK Parti nerede kimi aday gösterecek

AK Parti nerede kimi aday gösterecek

Başbakan Erdoğan’ın Kızılcahamam toplantısında yerel seçim startı vermesi ve 5 Aralık’ta Büyükşehir adaylarını açıklayacağını söylemesi siyasi tansiyonu bir anda yükseltti.

Başbakan Erdoğan"ın Kızılcahamam toplantısında yerel seçim startı vermesi ve 5 Aralık"ta Büyükşehir adaylarını açıklayacağını söylemesi siyasi tansiyonu bir anda yükseltti. Siyasi kulislerde bu kadar çabuk beklenmeyen bu karar birçok kaygıyı da beraberinde getirdi. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak AK Parti"den istifa etti.

Ankara 2009 seçimlerinin önemli merkezlerinden biri. Ankara"da AK Parti ile CHP arasında ciddi bir rekabet yaşanırken asıl mücadele AK Parti içinde yaşanıyor. AK Parti"den adaylık için adı konmamış ve kamuoyuna yansımayan büyük bir çekişme yaşanıyor.

Adaylar bir yandan teşkilatları ikna turları düzenlerken diğer yandan ilçelerindeki kanaat önderlerini yakın markaja almış durumdalar. Bu rutin süreç devam ederken adayların Erdoğan"ın dikkatini bir şekilde çekmeleri ve adaylıklarını kesinleştirmeleri gerekiyor.

2009 Yerel seçimleri tarihe AK Parti için aday adaylığı yarışının en zayıf geçtiği seçimlerden biri olarak geçecek. Seçimlere çok az süre kalmışken adaylar henüz ortaya çıkamıyorlar. Kulislerde birçok ismin web sayfalarını dahi hazırladıkları belirtilirken adaylıklarını açıklama noktasında aynı cesareti gösteremedikleri ileri sürülüyor. Bu tablonun ortaya çıkmasında yarışın sonucunun adaylar arasındaki rekabetten çok genel merkezin kararına bağlı olmasının büyük tesiri var. Bu seçimlerde milletvekilliği seçimlerinden sonra yerel seçimlerde de genel merkezlerinin tek belirleyici olduğu bir seçim yaşanacak. Bu manzaranın demokrasinin işlemesi ve tabana yayılması bakımından oldukça mahzurlu olduğunu ifade edelim.

Büyükşehir adaylığında Melih Gökçek'in ipi göğüslemeye yakın olduğunu daha önceki yazılarımızda ifade etmiştik. İlçelerde ise durum biraz daha karışık. Bir tarafta kesin kalacak denen başkanlar diğer tarafta ise gitme ihtimali yüksek olanlar yorumları yapılıyor. Bir diğer yandan ise yeni kurulan  ilçelerde durumlar oldukça karışık. Tüm bunların yanında yeni yüzlerin adaylık beklentisi var.

Sürekli ifade ettiğimiz gibi AK Parti"de tek seçicinin Erdoğan olduğunu belirtelim. Herkesin bir hesabı var ama Erdoğan"ın tavrı nihai neticeyi verecek. Kızılcahamam toplantısında da görüldüğü üzere Erdoğan açık ve net bir biçimde “hiç kimsenin yeri garanti değil ve hiç kimse partinin üzerinde olamaz” mesajını verdi. Erdoğan olabildiğince yalın bir biçimde “son sözü ben söylerim” dedi ve tabiri caizse herkese gözdağı verdi. Bu bağlamda adaylık yarışı büyük ölçüde anlamını yitirdi ve tüm gözler Başbakan"a çevrildi.


H.Yaman

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.