Ak Parti cezayı adaylardan çıkardı

Ak Parti cezayı adaylardan çıkardı

AK Parti, adaylık başvurularından yaklaşık 12 milyon TL gelir elde etti.

Adaylık başvurularından yaklaşık 12 milyon TL gelir elde eden AK Parti, Hazine'ye ödediği para cezasının büyük bölümünü başvuru ücretlerinden karşılamış oldu.

Büyükşehir, il, ilçe ve belde belediye başkanlıkları için 6 bin 71 başvuru alan AK Parti'de, kadın aday aday sayısı 872'de kaldı.

Yerel seçimler öncesinde adaylık başvurularını 10 Kasım'da başlatan AK Parti'de başvuru süresi sona erdi. Belde belediye başkan adayları için belde veya beldenin bağlı olduğu ilçe teşkilatına, ilçe belediye başkan adayları ilçe veya il başkanlığına, il ve büyükşehir adayları için il belediye başkanlığına veya genel merkeze başvuruları kabul eden AK Parti, toplam 15 bin 913 başvuru aldı.

Büyükşehir belediye başkan adaylığı için 68, il belediye başkanlığı için 343, ilçe belediye başkan adaylığı için 3 bin 3, belde belediye başkan adaylığı için 2 bin 657, belediye meclisi üyeliği için 6 bin 749, il genel meclis üyeliği için 3 bin 93 olmak üzere toplam 15 bin 913 kişi yerel seçimler öncesinde adaylık için AK Parti'ye başvurdu.

AK Parti, büyükşehir, il, ilçe ve belediye başkan adaylığı için de toplam 6 bin 71 başvuru almış oldu. Başvuranlardan 15 bin 41'i erkek, 872'sinin kadın aday adayı olduğu öğrenildi.

Yerel seçimler öncesinde aday adaylığı için başvuru ücretlerini yüksek tutan AK Parti, büyükşehir belediye başkan aday adaylarından 7 bin 500 TL, nüfusu 100 binin üzerindeki illerin belediye başkan aday adaylarından 3 bin TL, nüfusu 200 binden fazla olan ilçe belediye başkan aday adaylarından 2 bin 250 TL, belde belediyeleri adaylarından ise 400 TL bin 750 TL arasında ücret alan AK Parti, bu yolla büyük bir gelir elde etti. AK Parti, adaylık başvurularından yaklaşık 12 milyon TL gelir elde etti. Böylece, Hazine'ye olan 23 milyon TL'lik cezanın büyük bölümünü adaylık ücretleriyle karşılamış oldu.

KADINLAR 'YEREL'E RAĞBET GÖSTERMEDİ

Yerel yönetimlerde kadınların temsilini arttırmak için sıkı bir çalışma yürüten AK Parti'de kadınların ilgisi beklenen düzeyde gerçekleşmedi. Belediye başkanlığı için 147 kadın aday adayı başvururken, il genel meclisi ve belediye meclis üyelikleriyle birlikte bu sayı 872'ye ulaştı. Yerel yönetimlerde yüzde 1 olan kadın temsilini en az yüzde 15'e çıkarmayı hedefleyen AK Parti, önümüzdeki günlerde başvuruları değerlendirmeye alacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.