“AĞILCIK ÇEŞMESİ” KORUMA ALTINA ALINDI. AMA...

“AĞILCIK ÇEŞMESİ” KORUMA ALTINA ALINDI. AMA...

Ağılcık Çeşmesi, Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından koruma altına alındı. Ama çalışmalar kaplumbağa hızıyla devam etmekte.

                                                                                     Şuayip YAMAN

Ağılcık Çeşmesi, Ağılcık Mahallesi 1253 parsel ile Eğerek mevkiinde Ağılcık Camii karşısında yer almaktadır.

agilcik-cesmesi2.jpg

Ön cephesinde düzgün kesme taş, arka cephesinde yığma moloz taş kullanılarak inşa edilen çeşmenin üzerini kenarları profilli saçak örtmektedir.

agilcik-cesmesi3.jpg

Basık sivri kemerli çeşmenin, kemer kısmı dışa taşıntılıdır. Kemer üzengi taşı, saçaktaki gibi profilli olup, üzengi hattı boyunca devam ederek taşıntı yapmakta, kabartmalı ayaklar üzerine oturmaktadır.

 

Çeşmenin kitabesinde Hicri 1314 (Miladi 1898) tarihi yazılıdır.

agilcik-cesmesi4.jpg

Yapının bugünkü mevcut halinde ayna taşı ve lüle bulunmaktadır. Ancak çeşme hala kullanılmakta olan çeşmeye su, kemerin yanındaki borudan akmaktadır. Çeşmenin yanında uzunca bir yalak yer almaktadır.

 

Çubuk halkı da zaman zaman Ağılcık Köyü’ne gidip bu çeşmeden bidonlarla içme suyu almaktadır.

 

Tescil harici alanda yer alan çeşmenin tesciline ilişkin çalışmalar Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü uzmanları tarafından başlatılmış olup, Çubuk Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü de destek vermiştir.

 

Sonuçta Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararına göre; Çeşmenin 2863 sayılı yasa kapsamında kalması nedeniyle korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmesine, koruma grubunun (1), çeşmenin her yönünden iki metre bırakılarak oluşacak alanın koruma alanı olarak belirlenmesine karar verilmiştir.

 

Ağılcık Çeşmesi’nin Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon projeleri ile proje yaklaşık maliyet hesapları Kültür ve Turizm Bakanlığı - Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından hazırlanarak Çubuk Belediyesi’ne (4 Ekim 2013 tarih ve 39404569 sayılı yazı ile gönderilmiştir.

 

Ama Çeşme’nin koruma altına alınması ile ilgili henüz bir çalışma başlamamıştır.

 

Ağılcık halkı çeşmenin restore edilmesini ve koruma altına alınmasını dört gözle beklemektedir.

 

İlgililere önemle duyurulur...

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.