4. Aşure ve Birlik Günü Kutlandı

4. Aşure ve Birlik Günü Kutlandı

Çubuk Dernekler Federasyonu (ÇUDEF) tarafından "4.Aşure ve Birlik Günü" düzenlendi.

 

 


Çubuk Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Kur-an okunmasıyla devam etti. 

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan ÇUDEF Genel Başkanı Recep Taş, etkinlikte yaptığı konuşmada, bu tip etkinliklerle insanları bir araya getirmek ve kardeşlikleri daha çok pekiştirmek istediklerini söyledi. 

Kardeşliğin Kuranı Kerimde müjdelendiğini ifade eden Taş, bazen iktidarını kalıcı hale getirmek, bazen egemenlik alanını genişletmek, bazen de sinsi emellerini hayata geçirmek üzere üretilen provokasyonlarla kardeşin kardeşe kırdırıldığını anlattı. 

recep-tas.jpg

"İnsan bilmediğinin düşmanıdır" sözünü hatırlatan Taş, ön yargıların ancak doğruyu bilmekle okumak ve araştırmakla yıkılabileceğini kaydetti. Federasyonun amacının kardeşler arasında sevgi ve dostluk bağlarını geliştirmek, tarihten ders alarak ondan kin ve nefret yerine sevgi üretmek, insanı ve insani değerleri yüceltmek olduğunu vurgulayan Taş, 4. Aşure ve Birlik Günü'nün de bu amaçla yapıldığının altını çizdi. 

Bu tür konuşmaları yapmanın işin üstatlarının işi olduğunu söyleyen Çubuk Kaymakamı Cemal Şahin, ilçede bulunduğu sürede federasyonun faaliyetlerini yakından takip ettiğini ve bir renkler federasyonu gibi her yerde bulunduğunu ve ciddi hizmetler yaptığını belirtti. Federasyonun faaliyetlerinden gurur duyduğunu ifade eden Şahin, "Aşure farklı tahılların bir tencerede bir araya getirerek pişirilmesinden nasıl lezzet sunuyorsa, bizim Anadolu-nun da farklı renklerin buluşmasını böyle görmek durumundayız. Bizim Yunuslarımız, Mevlananımız, Hacı Bektaşı Velilerimiz bize yıllarca ışık tutmuştur. Biz bu değerlerimizle Anadolu-da bin yılı aşkın süredir birlikte yaşıyoruz. Bundan sonrada birlikte yaşayacağız" dedi. 

Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden ise ilçesinin küçük bir Türkiye mozaiği olduğunu ifade ederek, herkesin kardeşçe birlik ve beraberlik içinde yaşadığını belirtti. Muharrem ayının ve Aşure gününün geleneğimizde, inancımızda, tarihimizdeki yerinin ne kadar önemli olduğunu vurgulayan Başkan Özden, "Bizi birbirimize bağlayan, bir ve beraber olmamızı sağlayan unsurların başında inançlarımız ve inançlarımıza ait uygulamalarımız gelmektedir. Aşure de bir inanç olgusu olmanın yanında, belli bir amaca yönelik yapılan ve yapılışı gerekçesi ile özel bir öneme sahip olması bakımından önemli bir inanç unsurumuzdur. Birbirimizi anlayarak, farklı özelliklerimiz, inanç ve anlayışlarımız olsa da, aynı kazanda pişen ve aynı havayı teneffüs eden bireyler olarak, aşure gibi bütünü oluşturmaktayız" diye konuştu. 

Konuşmaların ardından Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Eğri, "Ehlibeyt Sevgisi, Hz. Hüseyin ve Kerbela" konulu konferans verilirken, Atatürk Parkına kurulan stantlarda da yaklaşık 2 bin kişiye aşure dağıtımı yapıldı. 

Konferansın ardından, Grup Sahra ekibi tarafından ilahi ve sema gösterisi sergilenirken, Ahmet Kuzukıran Dede yönetiminde Çubuk Beldesi Kalender Veli Ocağı Semah Ekibi tarafından semah gösterisi sunuldu. 

semah.jpg
c.l.jpg
Etkinlik, Öğretmen Şafak Ayyıldız yönetiminde Çubuk Lisesi tiyatro grubunun "Anadolu'yu Aydınlatanlar" adlı Oyunu sonrasında salonda bulunan misafirler aşure dağıtımıyla son buldu.
asure.jpg
4. Aşure ve Birlik Günü programına Çubuk Kaymakamı Cemal Şahin, Belediye Başkanı Lokman Özden, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Çalık, TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Sadık Yamaç, İlçe Müftüsü Ali Canbolat, Keçiören Müftüsü Ahmet Durmuş, Türk Tarih Kurumu Üyesi Prof. Dr. Mümtazer Türköne, Çubukspor Başkanı Emin Kerimoğlu, Çubuk İlçesi Terör Mağdurları Dernek Başkanı Zeki Avan, AK Partiİlçe Başkanı Dr. Tuncay Acehan ve çok sayıda davetli katıldı. 

Ankara

(Anadolu Ajansı)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.