18 mart şehitleri anma programı

18 mart şehitleri anma programı

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümü dolayısıyla, Çubuk'ta anıldı.

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümü dolayısıyla, Çubuk Atatürk Parkında bulunan Atatürk büstüne çenek konulmasının ardından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen 18 Mart Şehitleri Anma Programı Halk Eğitim Merkezinde düzenlendi.



Törene Çubuk Kaymakamı Meftun Dallı, Çubuk Belediye Başkanvekili Halil Soba, Cumhuriyet Başsavcısı Hikmet Gürbüz, Garnizon Komutanı Personel Yüzbaşı Sıtkı Akgöz yanı sıra Çubuk Terör Mağdurları Dernek Başkanvekili İsa Kaplan, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar ve şehit aileleri katıldı.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü organizesi ile Şehit Piyade Üsteğmen Muharrem Kaleli İlköğretim Okulu ve Çubuk Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan ve Halk Eğitim Merkezinde icra edilen 18 Mart Şehitleri Anma Programı izleyenler tarafından göz yaşları ile birlikte izlendi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı"nın ardından Günün Anlam ve önemini belirten konuşmayı Çubuk Anadolu Lisesi Müdürü ve Tarih öğretmeni Fevzi Maman yaptı. Anadolu Lisesi Edebiyat öğretmeni Turgut Meydan yönetiminde Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından Çanakkale Oratoryosu yapıldı. Çubuk Anadolu Lisesi Edebiyat öğretmeni Turgut Meydan tarafından Mehmet Akif Ersoy"un yazmış olduğu Çanakkale Şehitleri adlı şiir eşliğinde Çanakkale savaşı sine vizyonu sunumu yapıldı. Daha sonra kürsüye gelen ve Çubuk Şehit Aileleri adına bir konuşma yapan Emekli öğretmen Avukat Himmet Koman şehit yakınlarını ve izleyicileri göz yaşlarına boğdu.



Yüreği kor olmuş, evlat hasreti ile yanan şehit ana ve babalarına seslendiğini belirten 1994 Yılında Güney Doğu Anadolu"da Terörle Mücadelede Şehit olan Astsubay Deniz Koman"ın babası olan Emekli Öğretmen Avukat Himmet Koman: ""Bin bir çile ve cefaya katlanarak büyüttüğümüz, bir diken batsa, bir öksürse üzerine titrediğiniz, başında nice uykusuz geceler geçirdiğiniz, kokusuna doyamadığınız, üzerine hayaller kurduğunuz, esen yelden kıskandığınız ve dünyalara değişmediğiniz gerekirse onun için ""ölüme razıyım"" dediğiniz, dağ gibi yiğitlerinizi bu vatana, bu millete, bu bayrağa, hediye ettiniz. Müsaade Buyurun Milletçe Ellerinizden Öpelim. Uğurlarken bağrınıza bastığımız, kurbanlık kuzular gibi kınaladınız. “Git oğulcuğum, Sen de benim İsmailimsin, kurbanımsın, Çanakkale"deki ecdadın gibi göğsünü siper et, dursun bu hayâsızca, zalimce terör. Ya şehit ol ya gazi, yoksa ak sütümü helal etmem.”dediniz. Şimdi şehit yavrularınız: “Ey güzel anacığım, ak sütünü helal ettin mi? Ey hürmetli babam! Sende babalık hakkını helal ettin mi?” diye haykırıyorlar. Bizde milletçe haykırıyoruz bugün.”Duyun! Ey! Er oğlu erler! Duyun! Ey! Şehit oğlu şehitler. Milletçe hakkımız helal olsun! Al sancağın gölgesinde rahat uyuyun. Emanetinize sonsuza dek sahip çıkacak ve asla hıyanet etmeyeceğiz.”

""İçinden şöyle diyesim geliyor.”güle güle resule koşan yiğit. Sarsılmaz imanınla çelik al bayrağı gök kubbede sımsıkı tutan,dalgalandıran yiğit. Kıskandım seni , ey şehit oğlu şehit! Keşke o tabutta yatan sen değil, ben olsaydım"" dedikten sonra şehit yakınları ve katılımcılar göz yaşlarına boğuldular.

Konuşmanın ardından, ilköğretim okulu öğrencileri tarafından Yemen Türküsü eşliğinde cepheye cephane taşıma ve yaralı askerlerin cepheden dönüşü savaş efektleri eşliğinde savaşan askerlerin düşmanla mücadelesi gösterisi sunuldu. Daha sonra Çubuk İlçesi Terör Mağdurları Derneği tarafından, terörle mücadelede şehit olmuş Çubuklu şehitlerin fotoğrafları slayt eşliğinde tek tek gösterildi. yapıldı.


Çubuk Belediyesi ve Çubuk Kaymakamlığı tarafından şehit yakınlarına verilen öğle yemeğinde bir konuşma yapan Çubuk Kaymakamı Meftun Dallı, kendisinin de dedesinin Çanakkale şehidi olduğunu belirterek şunları söyledi:"" Şehit babası Avukat Himmet Koman, düşüncelerini öyle güzel ifade etti ki ben onun üzerine söyleyecek bir şey bulamıyorum. Hepimiz kardeşiz bunu söylemek istiyoruz. Şehitlerimizin kardeşleri bizim kardeşlerimiz, çocukları bizim çocuğumuz, anne ve babaları bizim anne ve babamız. Benim büyük dedem de Çanakkale şehidi. Ülkemizde vatan için en az bir şehit vermeyen eminim hiçbir aile yoktur. Biz hepimiz büyük bir aileyiz. Sizin acılarınız her zaman bizim acılarımızdır. Çanakkale ve kurtuluş destanını bize yaşatan, başta dahi Komutan ve devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarını huzurlarınızda bir kez daha minnetle ve şükranla anıyorum. Önce vatan, sonra can diyen, bize aziz bir vatan bırakan, toprağın kara bağrından sıra dağlar gibi yatan, mübarek şehitlerimize cenab-ı haktan rahmet diliyor, ruhları şad, mekanları nur olsun diyorum"" dedi



Şehitlerin bu dünyada ki görevlerini layıkıyla yaparak edebi yete intikal ettiklerini vurgulayan Çubuk Belediyesi Başkanvekili Halil Soba, Şehitleri rahmetle anmanın yanında yaşamın devam ettiğine göre geride kalan dul ve yetimlerine ve diğer yakınlarına sahip çıkmanın hem devlet olarak hem de millet olarak herkesin boynunun borcu olduğunu belirtti. Bu dünyaya gelen her insan az veya çok zengin ya da fakir yaşadıktan sonra sonsuz yaşam olan ahrete intikal etmektedir. Soba,""Bilindiği gibi şehitlik mertebesi dinimize göre en yüce makamlardan birisidir. Şehitler o makamı gördüklerinde Allah"tan tekrar tekrar dünyaya gönderilmesini vatanı için, bayrağı için, dini için şehit olmayı isteyeceklerdir. Şuanda dünyanın süper gücü Amerika en son teknolojiye sahip silahlara sahip olmasına rağmen gittiği yerlerde başarısızlığa uğruyorsa işte bunun nedeni şanlı Türk askeri gibi canını, kanını seve seve verecek askerlerinin olmadığındandır. Ülkemizin dış düşmanları ve iş birlikçileri bu ülkeyi yok etmenin tek yolunun halkın milli ve manevi değerlerinden kopartılarak, sadece dünyalık için yaşamak, hangi uğur üzerine olursa olsun canını kanını verecek insanlar yetişmemesini sağlamak hedefleri arasındadır. İnanan inanmayan, açık kapalı, Türk Kürt, alevi-Sünni gibi kutuplaştırmalar yapmak istemekteler, bin yıldır beraber yaşamış aynı amaç için seve seve canını kanını veren insanları birbirine düşünerek amacına ulaşmaya çalışmaktalar. Ancak Türk Milleti olarak bizler bu oyuna gelmemeliyiz""dedi

H.Yiğiner

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.