15. ULUSLAR ARASI ÇUBUK KÜLTÜR VE TURŞU FESTİVALİ...

15. ULUSLAR ARASI ÇUBUK KÜLTÜR VE TURŞU FESTİVALİ...

Kültürü ve Turşusuyla ünlenen ilçemizde bu yıl 15’incisi gerçekleştirilen Uluslararası Çubuk Kültür ve Turşu Festivali 8 Eylül 2022 Perşembe günü düzenlenen törenle başladı.

 Şuayip YAMAN

 

Kortej Yürüyüşü ile başlayan Festival, stant açılışı ve stantların gezilmesi ile devam etti. Festival kapsamında çok sayıda etkinlik gerçekleştirilirken, Festival alanı çok renkli görüntülere sahne oldu.

Uluslararası Çubuk Kültür ve Turşu Festivali’nde bu yıl yaklaşık 30 çeşit turşunun yer aldığı yaklaşık 313 stantta yöresel ürünler ile kültür ve sanat ürünleri de sergilendi..

Yıldırım Beyazıt Mahallesi Muhtarlığı önünden başlayan Ankara Bulvarı ve Atatürk Caddesi boyunca protokol üyeleri, Şehit yakınları, Gaziler, Mamak Belediyesi Mehteran Takımı, Ankara Kulübü Çubuk Seğmenler Ekibi, Ankara Kulübü Bacı Erenleri, atlılar, bisikletçiler, sporcular, klasik otomobiller eşliğinde devam eden yürüyüş Atatürk Parkı'nda son buldu.

 

Kortejdekilere, yol boyunca vatandaşlar sevgi gösterisinde bulundu

 

Korteje katılanlar araçlarla Festival alanına taşındı.

Sunuculuğunu TRT Diyanet Kurumsal Sesi Seslendirme Sanatçısı İbrahim Bildir’in yaptığı Kortej Yürüyüşü’nün ardından 15. Uluslar arası Çubuk Kültür ve Turşu Festival programı, protokolün aşılış kurdelesini esmesi ile başladı.

Saygı duruşunun ardından İstiklal marşımız okundu.

Mamak Belediyesi Mehteran Bölüğü Gösterisi.

 

PROTOKOL KONUŞMALARI,,,

İlçe Belediye Başkanı Av. Baki Demirbaş, “Dünyanın Tek Turşu Festivali Çubuk'ta” sloganıyla 2005 yılında yapılmaya başlanılan ve adeta ilçeyle özdeşleşen festivalin ilçeye büyük katkısı oldu.

İlçemizin Aşağı Çavundur Mahallesi’nde amatör heyecanlarla başlayan ve gittikçe gelişerek binlerce insana ekmek veren bu sektör, adına düzenlenen festival sayesinde ünü Türkiye’nin sınırlarını aşmıştır. Bu gün hangimiz Türkiye’nin neresine gidersek gidelim turşumuzdan bahsedince yüzümüzdeki gülümsemeleri inkâr edemeyiz.

Bu yılki temamız “Gastronomi” olacak.

Gastronomi potansiyelimizi festivalle başlatarak, turizmle entegre olmasını sağlayacağız.

Kadınlarımız ve gençlerimiz ürettikleri ürünlerle; Hem ilçemizin değerlerine sahip çıkarken aynı zamanda da istihdam konusunda büyük bir gelişme sağlanmasına neden olacaklardır.

,Bu amaçlarla güzel İlçemizi Ankara'nın “Gastronomi Merkezi” haline getirmek istiyoruz.

Kurulan stantlarda yapılacak satışlarla ilçe ekonomisine büyük katkı sağlanacağına inancım tamdır.

İnteraktif çadırlar, çeşitli etkinlikler ve konserler sayesinde gençlerimizin doyasıya eğlenecekleri kanısındayım dedi.

İlçe Kaymakamı Âdem Keleş, “Bu yıl festivale yoğun bir katılım var. Bu nedenle festivale büyük bir katılımın olmasından büyük bir memnuniyet duyuyorum.

Çubuk Ovası ve Çubuk Çayı’nın beslediği bu topraklar dünden bu tarafa bereketini ve huzurun merkezi olmuştu.

Pandemi ile yaşananlar bir kez daha göstermiştir ki ulusların en büyük zenginliklerinden bir tanesi de tarım potansiyelidir ifadelerini kullandı.

AK Parti Ankara Milletvekilli Nevin Taşlıçay kadınlara yönelik yaptığı konuşmasında, Çubuk turşusunun üretimi noktasında kadınların çok emeği olduğu kesin... Çubuk turşusunun dünyaya tanıtılmasında emek veren elleriniz, destek veren gönlünüz var olsun dedi.

AK Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Emrullah İşler, “Bilindiği üzere Çubuk Turşusu, Guinness Rekorlar Kitabı'na girerek tüm dünyada tescillenmiştir.

Bu festivalin gelenek ve göreneklerimizin gelecek nesillere aktarılmasında son derece önemi var.

Bu festivali başlatan ve devam ettiren tüm belediye başkanlarını tebrik ediyorum.

Turşu adına festival düzenleyen benim bildiğim başka bir ilimiz veya ilçemiz yok. Buradan hatırlarsanız geçtiğimiz yıl Guinness rekorlar kitabına Çubuk turşusunu kaydetmiş olduk.

Hakikaten önemli bir markayla karşı karşıyayız. Çubuk gerçekten turşusuyla marka haline geldi.

Guinness Rekorlar Kitabı’na girerek de bu markayı tescil ettirmiş oldu. Burada bir canlılık, bir hareketlilik olacak. Ekonomiye ciddi anlamda bir katkısı olacak. diye konuştu.

(Büyük Birlik Partisi) BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Alevi’si, Sünni’si, Kürdü ve Türkü bu topraklarda birlik, beraberlik ve kardeşlik içerisinde yaşayacak. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın...

Son dönemde bir takım çevreler, bir takım festivallerin iptal edildiğini dile getiriyorlar. Siz Türk milletinin inancına, âdetine, geleneğine, göreneğine, en önemlisi de üretimine, ekonomisine destek olacak festival düzenlediniz de engelleyen mi oldu?

Ama hiç kimse şunu unutmasın burası Türk Devleti, burası Müslüman ülkesidir. Dolaysı ile de özellikle de gençlerimizi kaybetmemizi, Türklük gurur ve şuurundan İslam ahlak ve faziletinden uzaklaştırmanıza asla müsaade etmeyeceğiz dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet (KKTC) Meclis Başkanı Zorlu Töre, Sizlere Kıbrıs Türklerinin selamlarını getirdim. Bizi bu festivale davet eden Belediye Başkanı Baki Demirbaş'a ve ilçe halkına çok teşekkür ederim.

 

Osmanlının adadan çekilmesinden bu tarafa Kıbrıs Türklerinin kimliklerini koruduklarını ve bunun için mücadele ettiklerini dile getiren KKTC Başkanı Zorlu Töre, Türkiye’den hiçbir zaman kopamayacaklarını ifade ederek, “KKTC bizim milli devletimizdir. Bizi hiç kimse bu saatten sonra Kıbrıs'tan çıkartmaya kalkmasın.

 

Biz artık 1878'de yaşadığımız Osmanlı Türk Ordusu’nun Ada’dan çıkmasında yaşadıklarımızı artık göremeyiz. Buna tahammül edemeyiz. Onun için Türkiye'nin garantörlüğü devam edecek.

 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kıbrıs Türk halkının milli devletidir. Türkiye Cumhuriyeti bizim için nasıl milli bir devlet ise, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de artık bir Türk Cumhuriyeti olarak milli bir devlettir.

 

Türk ordusu bizim bedenimizdeki candır. Türk milleti bizim damarlarımızdaki kandır. Biz bunlardan asla vazgeçmeyiz dedi.

 

8 EYLÜL 2022 (1. Gün) ETKİNLİKLERİ:

 

Ankara Kulübü Seğmenleri gösterisi

Bacı Erenleri gösterisi

Otağ Müzik ve Dans Topluluğu ( KAZAKİSTAN )

Karadeniz Halk Dansları Ekibi gösterisi

Otağ Müzik ve Dans Topluluğu ( TÜRKMENİSTAN )

Gaziantep Halk Dansları Ekibi

Kırım Türkleri Halk Dansları Topluluğu

Erzurum Bar Ekibi gösterisi

Otağ Müzik ve Dans Topluluğu ( KIRGIZİSTAN )

Ömer Faruk Bostan  Konseri

Kurtuluş Kuş – Burak Bulut Konseri

9 EYLÜL (2. Gün) ETKİNLİKLERİ:

 

Mustafa Kemal Şimşek Konseri

 

Tuğçe Kandemir Konseri

 

10 EYLÜL (3. Gün) ETKİNLİKLERİ:

 

Zeynep Cihan Konseri

 

Rafet El Roman Konseri

 

11 EYLÜL (4.Gün) ETKİNLİKLERİ:

 

Çubuklu Cem Konseri

 

Irmak Arıcı Konseri

 

Havai Fişek Gösterisi

 

Ayrıca festival boyunca her gün 12:00 ile 18:00 saatleri arası festival sahnesinde gastronomi etkinlikleri ve eğlenceli yarışmalar düzenlenmiştir.

 

AÇILIŞTAN NOTLAR...

 

KKTC Başkanı Zorlu Töre, İlçe Belediye Başkanı Av. Baki Demirbaş’a KKTC’nin bayrağını öperek hediye etti.

 

İlçe Belediye Başkanı Av. Demirbaş’ta KKTC Başkanı Zorlu Töre’ye Çubuklu kadınlar tarafından üretilen üzerinde “Elif” harfi olan tablo, Çubuk Agat taşından yapılmış tespih ve Çubuk Ansiklopedisi hediye etti.

 

Gastronomi temalı festivalde KKTC Meclis Başkanı Töre’ye protokol çadırı ziyaretinde Çubuk Baklavası ve yöresel ürünler üreten Pakize Çam tarafından “Vişneli Baklava” ikram edildi.

 

Ziyarette Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı da Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazıt’ın tuğrasını KKTC Meclis Başkanı Zorlu Töre’ye hediye etti.

 

İlçedeki Kıbrıs Gazileriyle de bir araya gelen KKTC Başkanı Zorlu Töre, Çubuklu Seymenlere ve Gazilere, KKTC’nin bayrağını hediye etti.

 

Daha sonra protokol üyelerinin katılımıyla açılış kurdelesi kesilirken, Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz tarafından yapılan Çubuk Agat Taşı şeklindeki “Vişneli Pasta” kesildi.

Açılışa katılan protokol üyeleri alanda kurulan ikram çadırını ziyaret ederek, burada kendilerine ikram edilen vişneli baklavanın ve yöresel ürünlerin tadına baktı.

FESTİVAL’DE YÖRESEL YEMEKLER YARIŞTI...

 Uluslararası 15. Çubuk Kültür ve Turşu Festivali'nde yöresel yemekler yarıştı.

Festivalin “Çubuk Yöresel Lezzetleri Yarışıyor bölümünde, 20 yarışmacı maharetlerini sergiledi.

 

Yarışmanın ardından katılımcılara ilçenin coğrafi işaretli yemeği Çubuk Homaça Yemeği ile Çubuk düğün çorbasından ikram eden Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş, ilçelerini Ankara'nın Gastronomi Merkezi yapacaklarını söyledi.

Festivalde düzenlenen yarışma ve etkinliklerle Çubuk mutfağının hem arşivlendiğini hem de tanıtımının yapıldığını vurgulayan Belediye Başkanı Av. Baki Demirbaş, "İlçemizin her türlü kültürel özelliklerini her platformda anlatmaya çalışıyoruz. Çubuk kadim bir şehirdir. Doğal güzellikleri ve yöresel ürünleriyle geçmişiyle muhteşem bir şehirdir diye konuştu.

“Çubuk Homaça Yemeği” yarışmasında dereceye girenlerin isimlerinin daha sonra duyurulacağı belirtildi.

Yarışma sonrası Türkiye'nin dört bir yanından gelen usta şefler tarafından çeşitli yemek şovları yapılırken, katılımcılara Suşi’nin yapılışı öğretildi.

FESTİVAL’E KATILAN SİYASİLER VE BÜROKRATLAR...

Festivale siyasiler ve bürokratlarda ilgi gösterdi.

 

Ankara Valisi Vasip Şahin, eşi Şeyma Şahin ile festivali ziyaret etti. Vali Şahin, festival alanında stantları tek tek gezerek festival hakkında Belediye Başkanı Baki Demirbaş'tan bilgi aldı.

 

Şahin, Çubuk Aile Destek Merkezi'ni de ziyaret ederek merkezde dezavantajlı kadınlar tarafından üretilen ürünleri inceledi.

 

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre,

 Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici,

AK Parti Ankara Milletvekilleri Nevin Taşlıçay ve Prof. Dr. Emrullah İşler,

AYBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar,

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve eşi Zeynep Babacan,

 

AK Parti Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan,

 

Kamerun Ankara Büyükelçisi Victor Tchatchouwo,

 

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir,

 

Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı,

 

Kazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz,

 

Kalecik Belediye Başkanı Duhan Kalkan,

 

Evren Belediye Başkanı Hüsamettin Ünsal.

 

FESTİVAL’DE GENÇLER MORAL DEPOLADI...

Gençler Festival’deki konserler sayesinde doyasıya eğlendiler. Özellikle de öğrenciler, bugün gün başlayacak 2022 / 2023 Eğitim ve Öğretim yılına moral depolayarak girdi.

ahali-dmr-6988-tile1.jpg2dmr-3876-tile2.jpg2dmr-3876-tile3.jpg2ers-6640-tile4.jpg2ers-7155-tile5.jpg2imgm3092-tile6.jpg2imgm3334-tile7.jpg2imgm3334-tile8.jpg2imgm4414-tile9.jpg5ers-9844-tile10.jpg20220909-180624-tile11.jpg20220909-182302-tile12.jpg20220911-212444-tile13.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.