Abdurrahim Somuncu   (Emekli Müftü)

Abdurrahim Somuncu (Emekli Müftü)

YILBAŞI VE GECESİ

 

 Yılbaşı demek bir yıl (365) günün bitmesi ve yeni bir yıla başlanılması demektir. Yılbaşı; geçen yılın olaylarından tecrübe kazanılarak yeni yıla daha canlı, planlı ve programlı bir şekilde girilmesi, demektir. Yılbaşı: günler, aylar ve zamanların, bilinmesi, bir takım anlaşmaların, taahutlerin yerine getirilmesi, devletlerarası ilişkilerin ifası yönünden faydası ve gerekliliği ortadadır. Başka bir deyimle yılbaşı: bazı kimseler yönünden, barlarda ve gazinolarda yüksek fiyatlarla günler öncesinde yerlerin ayrıldığı, içki masalarının kurulduğu, kumar masalarının hazırlandığı, sarhoşluk naralarının atıldığı mekânlardır. Yılbaşı:  “Noel” baba yortusuyla çamların katliam yapıldığı ve çam ağaçlarının dibinde mutlulukların arandığı mevsimdir. Geleceğe mahmur kafayla iyi umutla bakıldığı bir gece diye biliriz

       Yılbaşı:   Ülülazm ismile maruf  (bilinen)  İsa (a.s) mın doğum günü olarak bilinen miladi yılın başlangıcıdır. Büyük konstantin eskiden putperest iken, miladi (313) cü senesinde Hıristiyanlığı kabul etmiş ve bütün İncilleri birleştirmiş, eski put perest, dininden de pek çok şeyleride incile sokmuştur. Bu gecenin “Noel” gecesi olmasını da kabul etmiştir.                                                                                                                                                      

            Miladi tarih, 6. yüz yıla kadar bu takvim, hiç kullanılmamıştır. Milattan sonra 525 tarihinde “Dens” adında bir rahip miladi tarihi kullanmıştır .“NOEL” günü belli olmayınca da  “Noel’”in efsaneden öte geçmediği görülmektedir. Müslümanların “Noel” gününde bir birlerine hediyeler göndermeleri “ Noel” kutlamaları Hıristiyanlara has bir gelenek olduğundan onlara benzememek için dinimizce doğru görülmemiştir. Biz Müslümanların dinimize ters düşen içkili, kumarlı, danslıbir yılı kutlamaya kalkışmak, haramları irtikâp etmek anlamına gelmezmi? Bir Müslüman için, bu durum doğru bir davranış olmasa gerek.    

             Biz Müslümanlar dinimizin emri gereği İsa (a.s.)’ın zamanı itibariyle Allah tarafından gönderilen hak peygamber olduğuna inanırız. Bu doğrultuda kur’an-ı kerim bakara süresi ayet 285 de müminlerin geçmiş peygamberlerin hepsine zamanları itibariyle iman etmelerinin gereğine işaret edilmektedir.                                               

          iman edilmesi gereken peygamberlerden biriside İsa (a.s) dır.Biz müslümanlara uygun düşen O,Peygamberin şanına layık,bir şekilde yılbaşı gecesini ibadet yaparak ve O, peygambere  salavatı şerifeleri getirerek yılbaşı gecesini geçirmektir.

          Müslümanların yıl başısı hicri yıldır. Hicri yıl Hz. Peygamberin (s.a.v) Mekkeden Medineye hiçret ettiği Muharrem ayıdır. Bu hicri yıl Hz. Ömer(r.a) zamanında yürürlüğe girmiştir. Miladi yılda güneş esas alınmış olup 365,6 gün olarak kabul edilir. Hicri yılda ise, ay esas alınarak kameri yıl denilir. Kameri yıl güneş yılına göre 10 gün önce gelir. Her iki yılda bizlere milletimize vatanımıza ve tüm insanlık âlemine hayırlara vesile olmasını cenabı haktan niyaz ederim. Allaha emanet olunuz.                                                                                                

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

 E-Posta:abdurrahimsomuncu@gmail.com                                                                                                              

Bu yazı toplam 3213 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.