Şuayip Yaman       Görünen Köy

Şuayip Yaman Görünen Köy

YAĞMUR YAĞDI “KEL GÖRÜNDÜ”

İlçede alt yapı çalışmaları hala plansız, programsız, kontrolsüz ve denetimsiz yapılmaya devam ediyor. Bu da hem vatandaşa, hem ilçe Belediye’sine ve hem de ülke ekonomisine  zarar veriyor.


Alt yapı yetersiz yapıldığı zaman, yağmur yağdığında, kanalizasyon sistemi taşabilir, pis sular yolları kaplar ve evlerin alt kat tuvaletlerinden taşar. 
 

Evini su basan vatandaşlardan bazıları, ASKİ’ye yaptıkları müracaatlardan bir sonuç alamadıklarını, her yağmur yağdığında tedirgin olduklarını ve evlerini su bastığını söylüyorlar.

Evinin önündeki kanalizasyonu çalışmayan vatandaş, ASKi’ ye ulaşamıyor. Ulaşsa da hizmet alamıyor, hizmet alsa da, ASKİ personelinin dediği oluyor, Onlar hep haklı oluyor. Netice de vatandaşın mağduriyeti devam ediyor... 

İzzet Begoviç Caddesi ile Gümüş Caddesi arasında bulunan bazı sokakların kanalizasyon bağlantılarında vatandaşların ikazlarına rağmen sorun hala devam ediyor.. İzzet Begoviç Caddesi’ne asfalt atılırken kot 1-1,5 metre yükselmiş. Buna bir de kanalların zamanında temizlenememesi eklenince tuvaletler taşıyor ve odaları pislik götürüyormuş.. Bunun sonucunda da bu çevredeki binalar hala su baskını ile karşı karşıya..

İlçede sokak ve cadde üzerinde bulunan mazgalların bir kısmı değişik ölçülerde ve çoğu da tıkalıdır. Yağmur yağdığında sorun ortaya çıkıyor. Bunun sebebi, yol yapımı sırasında mazgal ağızları uzunca bir süre korumasız olarak açık bırakıldığından sonra gelen diğer imalatçılar tarafından toprak ve taş ile dolmuştur. Orta seviyede bir yağış sırasında bile yollar üzerinde adeta küçük gölcükler ve dereler oluşmakta..

 

Belediye Kanununun 15. maddesinde sayılan belediye görevleri, yaşamımızı, sağlıklı ve huzurlu bir çevrede geçirmemizi sağlamaya yöneliktir. Bu görevlerden bazıları şunlardır:

Kentin altyapısı ile ilgilenmektedir. Bunun içerisine su dağıtımı, şebeke dağıtımı, kanalizasyon, şehir içi yollar, doğalgaz dağıtımı vs. gibi işler belediyeye aittir.

 

Belediyenin çöp toplama, yolların temizlenmesi, zabıta hizmetleri, cadde ve sokak temizliği ve halk sağlığını koruma gibi diğer görevleri de vardır.

 

Sizce İlçe Belediyesi bu asli görevlerden hangisini layıkıyla yapıyor? Şimdi birileri diyecek ki, “asli görevleri Büyükşehir yapıyor. İlçe Belediyesine de bir şey kalmıyor.”

 

Peki, İlçe Belediyesi yetkilileri Büyükşehir yapıyor diye, hiçbir şey yapmadan oturup bekleyecek mi? Hiç değilse yapılan hizmetleri yerinde kontrol edemez mi?

 

Edemez. Çünkü Metropol İlçe olduktan sonra Belediyemizin yapacağı görevler azaldı. Belediye de alt yapıyı Büyükşehir’e bıraktı, sosyal-kültürel işlerle uğraşıyor. Ne yapsın? Başka yapacak bir şey kaldı mı?

 

Nasıl olsa ilçemizde her şey güllük gülistanlık.. Büyükşehir sağolsun...

 

 

Oysa gerçekler çok acı...

 

Vatandaş her yağmur yağdığında ne yapacağını şaşırıyor. Ama çare yok,..derdini kime anlatacak, Makro Paşa’ya mı? Eskiden “Sen git derdini Marko Paşa’ya anlat.” Maalesef şimdilerde o da yok...

 

Yavuz Selim Mahallesi Saray Caddesi’nde 4 katlı bir apartmanda oturan D.Y. bu konuda oldukça dertli, “yağmur yağdığında kâbus yaşıyoruz. Apartmanın önün engelli rampasına kadar suyla doluyor. Adeta göl oluyor. Birkaç defa İlçe Belediyesi’ne gittim. Beni Fen İşlerine yönlendiriyor, onlarda ASKİ’ye...

 

ASKİ görevlileri de suyu vidanjörle çekip gidiyor. Ama her yağmur yağdığında bu sorunla karşılaşıyoruz.

 

ASKİ kesin çözüm için 2 yıl önce Apartmanın 20 m. ilerisine ve alakasız bir yere rögar koydu. O da yolda oluşan suyu çekmiyor. Aynı sorunları devamlı yaşıyoruz. Yetkililerden kesin çözüm bekliyoruz.”

 

Yukarıdaki sorun sadece bir vatandaşın sorunu değil, ilçede yaşayan herkesin sorunu...

 

Yine duyarlı bir vatandaş, “İlçede alt yapı hizmetlerine başlandığından beri defalarca aynı problemi yaşıyoruz. Her yağmur yağdığında işyerlerimiz neredeyse su baskınıyla karşı karşıya kalıyor. Ha bastı, ha basacak telaşı içindeyiz.. Konuyla ilgili şikâyetlerimizi yetkililere zaman zaman bildiriyoruz..

 

Aradan aylar hatta yıllar geçmesine rağmen değişen hiçbir şey yok. Alt yapı projesinin hatalı olduğunu düşünüyorum ve bir an evvel giderilmesini istiyorum.

 

Alt yapı çalışmaları hayatımızı mahvetti. Bir an önce bitse de kurtulsak. Bu gidişle biteceği de yok. Yolları kazan kazana.. Yollarda gölcükler oluştuğunda araçlarımızla zikzaklar çizerek araç kullanıyoruz. Ne zaman bir çukura düşeceğiz, bilmiyoruz.  

 

Alt yapı denen bir şey yok. Her yağmurda dükkânlarımız ve evlerimiz su baskınıyla karşı karşıya. Bir yere çıkamıyoruz.

 

 Şikâyetimizi iletecek muhatabımız yok. Her yağmur yağdığında nöbet beklemekten bıktık” diyerek tepkisini dile getiriyor.

 

Duyarlı vatandaşlar, kentin altyapı sistemine yatırım yapılmasını isterken, birtakım sürücüler de belediyeye isyan ederek şehirde altyapı olmadığını dile getiriyor.

 

Vatandaşlar, Her yağmur yağdığında böyle oluyor. Yollarda yürüyemiyoruz. Belediye bu rezilliği görmüyor mu?”diyerek yetkililere sesleniyor. Ama vatandaşın sesini duyan yok...

 

Vatandaş dertli... Ama derman olacaklar da dertli... Çünkü çare tükendi... Sorunlara sahip çıkan yok. Herkes birbirine atıyor. Böyle olunca da olan vatandaşa oluyor. Vatandaş ortada kalıyor...

 

Oysa eskiden değerli büyüklerimiz “çare tükenmez” derlerdi.

 

İlçede birtakım hizmetleri günü kurtarmak için yapar, çalgı peşinde koşar, o bizim sorunumuz değil ASKİ’nin, UKOME’nin, dolaysıyla Büyükşehir’in sorunu derseniz, vatandaş yandı, hem de nasıl?

 

Vatandaş can derdinde Belediye mangala kursu, dernek kurma, spor kulübü açma ve açılış peşinde..Ha bir de koro kurdular.

 

Alt yapı Büyükşehir’de..

 

Belediyenin alt yapı hizmetleri ASKİ’de toplandı. Belediye vatandaşın sorunlarının ASKİ’ye sevk ederek rahatladı ve kendini sosyal, kültürel faaliyetlere verdi. Çünkü önümüzdeki 3 yıl başka türlü geçmez.

 

Belediye yaptığı işleri bir açıklasa da vatandaşta derdini kime anlatacak bir öğrense, boş yere vakit harcamasa...

 

Belediyemizin şimdiki ana görevlerini (benim bildiğim); Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi toplamak ve çöpleri almak, tarihi evleri inşa etmek, dernek kurmak, , spor kulübü kurmak Çubuk Agat Taşı Atölyesi kurmak olarak sıralayabiliriz.

 

Belediye dernek kurmaz, spor kulübü kurmaz. Tesis yapar spor kulüplerine verir, spor kulüplerini destekler...

 

Gelişmiş Batı ülkelerinde bunları göremezsiniz. Üstelik belediyelerin kontrolünde de bir dernek yoktur. Ama bizde var.

 

Belediye Bina (Emlak) Vergisi toplama konusunda çok hızlı, vatandaşlara tebligatlar gönderiyor. Borcunuzu 7 gün içerisinde ödemezseniz icraya verileceksiniz” diyor. Yani vatandaşın tabiriyle Belediye alacağına kartal...

 

Belediyenin yaptığı başka bir işi göremedim. Sizler görüyorsanız söyleyin..

 

Ha birde, Belediye borçlarını ödemiş, üstüne üstlük bir de 10 milyon lira biriktirmiş..

 

Kardeşim bu parayı ilçenin dağ gibi birikmiş önemli sorunları için harcasanıza.. Kime bırakacaksınız? Sizden sonra gelecek başkan, size “aferin” mi diyecek?

 

Birtakım dalkavuk, yağcı ve yağdanlıklara sorarsanız, Belediye çok güzel icraatlar yapıyor...  Onlara bakarsanız, Çubuk adeta uçuyor... Çünkü onlar için, ekmek bedava, su bedava, hava bedava, her şey bedava.. Bozacının şahidi şıracı...

 

Bazı vatandaşlara göre; Belediyenin yaptığı güzel şeylerden biri de, imar konusunda zorluk çıkartarak insanları mağdur etmekmiş... Oysa Çubuk “Konut Bölgesi”.. İmar da ise adaletsizlikler diz boyu...

 

Yüzde 40’dan tutun, yüzde 80’e ve hatta yüzde yüze kadar adamına göre inşaat ruhsatı verilebiliyor...

 

Sözde tarım arazisinde beton santrali kurmak serbest, imar yapmak yasak...

 

Vatandaşın evini su başmış, yollar da göller oluşmuş, vatandaşın arabası çukura düşmüş, aracının amortisörleri zarar görmüş, yaralanmış, kimin umurunda...

 

İlçe Belediyesi bir çöp toplama işini bile hala beceremedi. Zamansız çöp atanlara bile mani olamadı. Hala da olamıyor.

Belediye çöpü topluyor ama ardından ilaçlama yapamıyor. Sadece ana arterleri ilaçlıyor. Hem de reklam yaparak.

Bataklığı kurutmak varken, kent merkezinde zamansız ilaçlama yapıyorlar. Hatta Belediye’nin İlaçlama ekibinin geçtiğimiz günlerde bir bankayı ilaçlamaya girdiğini gördüm. Gerçekten güzel bir davranış..Demek ki ilçenin ilaçlama sorunu halledildi.  Tebrikler...

Her şeyi Büyükşehir’den bekler veya havale ederseniz hiçbir asli görevi layıkıyla yapamaz veya yaptıramazsınız...

Ama başarılı olan komşu belediyeler de var; başkanları ve yönetimleri de 3 dönemdir seçiliyor. Bizimkiler neden tekrar seçilemiyor dersiniz?

Eyyy yetkililer ve etkililer; vatandaşın sesine kulak verin ve artık Çubuklunun sesini duyun... O güzel koltuklarda oturmakla olmuyor... Hatta yağmur yağdığında tulumunuzu giyin, evini veya dükkanını su basan vatandaşın imdadına koşun.. Koşun ki siz kazanın...

 

Gülmeyin... Bir zamanlar böyle çalışan Belediye başkanlarımız da vardı. Çubuklular çok iyi biliyor... Allah onlardan razı olsun...  

 

Yüce Peygamberimiz, “Sizin hayırlınız insanlara faydalı olanınızdır” buyurmuşlardır.

 

Yazarın Özel Notu: Alt yapı ile ilgili bu kaçıncı yazım, ben de unuttum. Görülüyor ki siz istediğiniz kadar yazın, değişen bir şey yok.

 

Hani ne demişler, “Cemaat ne derse desin imam bildiğini okur.”

 

Ama ben yine de birileri anlayıncaya kadar yazmaya devam edeceğim...

yagmur-vert1.jpgyagmur-vert2.jpg

Bu yazı toplam 3409 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum