Türk Dünyası ile...

Sayın okurlarım, 27 Şubat 2008 akşamı Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı'nın 12. Türk Dünyası Hizmet Ödülleri Töreni"nin yapıldığı tarihi Türk Ocağı binasına TBMM İletişim Daire Başkanı Feridun Keşir ile gittim.

Törende TBMM Başkanı Köksal Toptan, eski Kültür ve Turizm Bakanı Namık Kemal Zeybek"in yanı sıra Türkiye dışından katılımcılar göze çarpıyordu. TBMM Başkanı Köksal Toptan, konuşmasında Türk dünyasını 'ulu bir çınar' olarak nitelendirerek, Türk devletlerinin de bu çınarın dalları olduğunu söyledi. Dede Korkut'tan, Hoca Ahmet Yesevi'ye, Yunus Emre'den Hacı Bektaş-ı Veli'ye, Mevlana'dan, Cengiz Aytmatov'a kadar birçok önemli bilge ve sanatçının eserlerini bu coğrafyalarda verdiklerini sözlerine ekleyen Toptan, "Bu bilge ve ilim adamlarımızın eserlerini korumak ve onlardan ilham alarak geleceğe aktarmak görevimizdir" dedi. Türk dünyasının aynı dili konuşan ve aynı soydan gelen insanlardan oluştuğunu ifade eden Toptan, Türk devletleri arasındaki kardeşlik, dayanışma ve işbirliğinin farklı olduğunu söyledi. Sanatçıların da bu ilişkilerin gelişmesinde ve ortak geçmişin yeni kuşaklara aktarılmasında önemli rol oynadıklarını belirten Toptan, geçmiş ve gelecek arasındaki erdemli köprüyü kuranların başında yazarlar ve sanatçıların geldiğinin altını çizen TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın desteğiyle yeni bir proje üzerinde çalıştıklarını belirterek, 'Türk Dünyası Ortak Asamblesi'ni kurmayı planladıklarını söylediğinde salon alkış sesleriyle doldu.

 

Günümüz şartlarını ve dünya konjonktürünü çok iyi değerlendirmek gerektiğini de belirten meclis başkanımız Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı dönemde Türk cumhuriyetlerinden 10 bin öğrenciyi Türkiye'ye getirdiklerini, bunun yanında ülkelerde ortak tarih ve edebiyat dersleri verilmesini sağlamaya çalıştıklarını, ancak başarılı olamadıklarını sözlerine ekleyerek   Başbakanın desteğiyle yeni bir proje üzerinde çalıştıklarını 'Türk Dünyası Ortam Asamblesi'ni kurmayı planladıklarını ifade etti.

Meclisin geçtiğimiz 20-22 Şubat 2008 tarihleri arasında Antalya'da bir ön hazırlık toplantısı düzenlediğini de burada belirtmek istiyorum. Meclis Başkanvekilimiz Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil"in katıldığı toplantıya Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'ın parlamento Başkanvekilleri de katılmışlardı. İşte sayın Köksal Toptan"ın konuşmasında ifade ettiği bu çalışma Haziran'da Türk Devletleri Parlamento Başkanları Toplantısı ile sürdürülecektir.  

Törende TÜRKSAV Başkanı Yahya Akengin de bir konuşma yaparak, Türk milletinin, milliyet duygusunun güçlü bir millet olduğunu, ancak tarihinde hiçbir zaman ırkçılık ve şovenizm olmadığını ve bunun tüm dünyaya anlatılmasına ihtiyaç olduğunu söyledi. Anadolu'daki bin yıllık kardeşlik kültürünün bugünlerde büyük bir taarruz altında olduğuna işaret eden Akengin, "Bu yüzden dağlarda şehit veriyoruz. Ama, bin yıllık kardeşlik kültürümüz bu oyunu boşa çıkartacaktır" dedi.

TBMM Başkanı Toptan'a Kırgızistan'ın yerel kıyafeti armağan edildi. Yöresel kıyafetleri giyen Toptan, ödülleri sahiplerine verdi. Ödül alanlara gelince:

"Şair-Yazar Sabir Rüstemhanlı (Azerbaycan). Araştırmacı-Yazar Ata Terzibaşı (Irak-Kerkük). Çimkent Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mombek Kozybakov (Kazakistan). Makedonya Türkleri Sivil Toplum Teşkilatları Birliği Başkanı Süleyman Baki. Romanya-Türkiye Ticaret Odası Başkanı Tamer Atalay. Ramazan Öztürk'ün 'Kırılma Noktası' ve Servet Somuncuoğlu'nun 'Karlı Dağlardaki Sır' programlarından dolayı TRT. Alper Tan'ın 'Gündem Ankara' ve Dr. Seyfettin Erol'un 'Sınır Ötesi' programlarından dolayı Kanal A. Adana-Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Özlü. Yenimahalle Belediye Başkanı Ahmet Duyar, Araştırmacı-Yazar Aytunç Altındal. Araştırmacı-Yazar Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Tahsin Parlak. Sanatçı Esat Kabaklı.

 

Esat Kabaklı"nın tören sonunda verdiği mini konser göz yaşlarımızı duygularımıza akıtarak yoğrulmamıza yetti. Özellikle askerimizin şu günlerde Gabar"daki kahramanlıklarını da eklersek Türksav"a teşekkürlerimizi iletirken programın sunucusu Ahmet Coşkun"a da tebriklerimizi ilettik.

Selamların en güzeli ile..

Bu yazı toplam 487 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar