Öğretmenler Günü yine hüzünlü

Öğretmenler Günü yine hüzünlü

Dün 24 Kasım Öğretmenler Günüydü. Bu özel gün dolayısıyla öğretmenlerimizi canı gönülden kutluyor, bu zorlu görevlerinde üstün başarılar diliyoruz.

Eğitim sisteminin temel taşı konumda bulunan öğretmenler, 'Öğretmenler Günü'nü yoksulluk sınırının hayli altında kalan ücretleri ile bir kere daha buruk ve hüzünlü bir şekilde geçiriyor. Türk Eğitim-Sen Basın Bürosu'nun yazılı açıklaması, dünya genelinde öğretmenine en az reel ücret ödeyen ülkelerden birisinin de Türkiye olduğunu gösteriyor.

Ücretler ve yoksulluk sınırı
Açıklamaya göre Türkiye'de görev yapan bir öğretmen, senelik olarak, düzeltme zammı da ilave edilirse, ortalama 4 bin doları geçmeyecek oranda ücret alırken, Macaristan'da bu rakam 11 bin, Yunanistan' da 24 bin, Japonya' da ise 41 bin doların üzerine çıkıyor.
Kamu-Sen' in rakamlarına göre dört kişilik bir aile için yoksulluk sınırı 1 milyar 143.1 milyon lira düzeyinde belirlenirken, 25 yıllık bir öğretmen sadece 500 milyon lira civarında maaş alıyor. Eskiden hemen her şart altında meslek onuruna yakışacak oranda ücret alan öğretmenler, günümüzde, ikinci iş yapmadan, sırf aldığı maaşla geçinmesi mümkün olmayan bir mesleğin temsilcileri konumuna düşürüldü. Yoksulluk sınırının yarısına bile ulaşmayan maaşlarıyla geçinmek zorunda bırakılan öğretmenlerin büyük bir kısmı yaşam savaşında ayakta kalabilmek için pazarda limon, lahana, soğan satıcılığı veya taksi şoförlüğü gibi ek işler yaparken, özel dershanelerde kaçak olarak çalışma olanağını bulan küçük bir azınlık kendisini şanslı sayıyor.
Eskiden öğrencinin, komşunun, bakkalın, manavın, ev sahibinin karşısına başı dik bir şekilde çıkan Cumhuriyet'in muallimleri, ne yazık ki artık cebinde kalan son parayla ay sonunu nasıl getireceğinin hesabını yapıyor.

Kaynak:Radikal

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.