ÖĞRENCİLERDEN BAĞIMLILIĞA KARŞI “FARKINDALIK YÜRÜYÜŞÜ”

ÖĞRENCİLERDEN BAĞIMLILIĞA KARŞI “FARKINDALIK YÜRÜYÜŞÜ”

Çubuk Muammer Kandemir İmam Hatip Ortaokulu Yeşilay Kulübütarafından 1-7 Mart Yeşilay Haftası nedeniyle bağımlılıklara karşı mücadelede farkındalık oluşturmak amacıyla yürüyüş düzenledi.

 

Madde bağımlılığının ülkemizde olduğu gibi ilçemizde de artış göstermesi üzerine Muammer Kandemir İmam Hatip Ortaokulu’nun duyarlı öğrencileri, Çubuk Kamuoyunda madde bağımlılığına karşı bir farkındalık yaratmak amacıyla Atatürk Parkı’nda bir basın açıklaması yaptılar...

 

İlçemiz Muammer Kandemir İmam Hatip Ortaokulu Yeşilay Kulübü öğrencileri, sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerin zararlarına dikkat çekerek farkındalık yaratmak amacıyla Okullarının önünden Çubuk Şehir Stadı, Cengiz Topel Caddesi, Kıbrıs Caddesi ve Atatürk Caddesi güzergâhını takip ederek Atatürk Parkı’na kadar yürüdü.

 

Öğrenciler ellerinde;

 

  • "Bağımlı olma özgür ol",
  • "Sigaraya hayır, alkole hayır",
  • "Bağımlılık kodesten farksız",
  • "Sizi bitirmeden siz onu bitirin",
  • "Yaşam kalitesini yükseltin bağımlı olmayın",
  • "Maddeye değil yaşama bağlı ol" dövizleri taşıdılar.

 

Daha sonra Atatürk Parkı’nda toplanarak basın açıklaması yaptılar.

 

Muammer Kandemir Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Mesut ÇELİK, Türkiye’de her yıl uyuşturucu madde kullanımı yüzünden on binlerce adli vaka yaşanmakta olduğunu belirterek, “Her yıl binlerce canımızı, gençlerimizi uyuşturucu madde yüzünden toprağa vermekteyiz.

 

Sadece 2017 yılında 2 bin 148 canımızı uyuşturucu madde yüzünden kaybettik. Türkiye olarak sadece uyuşturucu madde yüzünden her yıl milyarlarca Türk lirasını çöpe atmaktayız. Türkiye’de alkol kullanımı 1 milyar litreyi aştı ve her yıl milyonlarca lira yok olup gitmektedir.

 

Ayrıca ülkemizde sigara içme 12-13 yaşlara kadar düştü. Dünyada her yıl Türkiye büyüklüğünde ormanlık alan sigara üretimi yüzünden yok olurken, yine bu yerlerde tütün üretiminde 3-5 dolar karşılığında çalıştırılan binlerce masum 40 yaşına gelmeden ölmekte. Dünyada her yıl 10 milyon insan sadece sigara kullanımı yüzünden ölmektedir.
 

 

 

Çubuk’ta daha önceleri duymadığımız maddelerin kullanılmaya başlaması üzerine, özellikle uyuşturucu bağımlılığının ulaştığı seviyeye dikkat çekmek için Atatürk Parkı’nda bir etkinlik düzenledik.

 

Amacımız Çubuk kamuoyunda farkındalık oluşturmak.

 

Çubuk Muammer Kandemir İmam Hatip Ortaokulu 8/A öğrencisi Sevgi Dilara MADEN yaptığı basın açıklamasında; “ Bilindiği üzere her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan “Yeşilay Haftası” sebebiyle topluma, aileye, bireye zararlı olan

 

Ülkemizde sigara, içki, illegal ilaç (reçeteli, reçetesiz, doğal ve sentetik ilaçlar) zararlı ve uyuşturucu madde kullanımıyla ilgili veriler ne yazık ki üzüntü verici. Bize göre bağımlılık bir çeşit köleliktir.

 

Bağımlı olan insan, artık iradesini kullanamayan kendisine, çevresine hatta sevdiklerine bile zarar veren; bu işin ticaretini yapan bağımlılık üreticilerinin elinde sömürülen bir birey haline gelmiştir.

 

Bizim amacımız, bağımlılık oluştuktan sonra müdahale etmek değil; oluşmadan önce toplumu önleyici, bilinçlendirici çalışmalar yapmaktır.

 

Mart ayının ilk haftasında kutlanan “Yeşilay Haftası” nı özellikle çocuklarımızı ve gençlerimizi bilinçlendirmek, onların farkındalık düzeyini artırmak için bir vesile olarak görüyorum.

 

Bağımlılığın her türlüsü toplum sağlığımız ve geleceğimiz için bir risktir. Herkese bunu önlemek için aslında büyük görev düşüyor. Özellikle yetişkinlerin bu konuda örnek teşkil ettiğini düşünürsek, “Yeşilay Gönüldeşlerinin” nasıl ulvi bir çaba içerisinde olduğunu anlayabiliriz.

 

Çubuk Muammer Kandemir İmam Hatip Ortaokulu olarak bunu çok önemsiyoruz.

 

26 Haziran’da açıklanan BM 2016 raporuna öre dünya genelinde uyuşturucu bağımlılarının sayısının 29 milyona ulaştığına dikkat çekildi.

 

Rapora göre yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde %’ 5’i, bir başka deyişle 15-64 yaşları arasında yaklaşık 250 milyon kişinin 2014 yılında en az bir uyuşturucu madde kullandığı görülüyor.

 

Madde kullanım bozukluğu olan kişilerin sayısı 6 yıldan beri ilk defa artarak 27 milyondan 29 milyona ulaşmış bulunuyor.

 

Rapora göre 29 milyon kişi arasından yüzde 14’ü HIV’lı olmak üzere, yaklaşık 12 milyon kişi damar içi uyuşturucu kullanıyor. 6 milyon kişi de Hepatit C virüsü taşıyor. Madde kullanım bozukluğu olan her 6 kişiden ancak 1’i tedavi oluyor.

 

Güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocuk sayısı 2016 yılında, 2015 yılına göre % 10 oranında artarak 333 bin 435 oldu. Çocukların % 54,8’inin 15-17 yaş grubunda, % 23,2 ‘sinin 12-14 yaş gurubunda, % 21,9’unun ise 11 yaş ve altındaki çocuklar olduğu görüldü.

 

  • Toplumumuzda bağımlı olmayan, özgür olan; kendisine ve çevresine yararlı, üretken, sağlıklı kişilerin varlığına ihtiyaç duyuyoruz. Ebeveynlerin, öğretmenlerin ve toplumun her kesimindeki yetişkinlerin bu konuda iyi birer rol modeli olmasını tüm kalbimizle arzuluyoruz.

 

Sağlıklı nesiller ve sağlıklı toplum için herkesin bu konuda üzerine düşeni yapacağını ümit ediyoruz. En önemlisi de bu tür bağımlılık yapan alışkanlıklardan uzak durmaktır.

 

Allahüteala;

 

  •  Maide Suresi 90. Ayette: Ey iman edenler, içki, kumar, dikili  taşlar ve fal okları ancak şeytanın işlerinden olan pisliklerdir. Öyleyse bun(lar)dan kaçının; umulur ki kurtuluşa erersiniz” buyurmaktadır.

 

Yine Hz. Peygamberimiz, “İçki bütün kötülüklerin anasıdır..” hadisi şerifi ile alkolün insan üzerindeki etkisine dikkat çekmiştir.

 

  • Bizler Çubuk Muammer Kandemir İmam Hatip Ortaokulu öğretmen ve öğrencileri olarak bugün zararlı alışkanlıklardan uzak durma adına bir farkındalık oluşturmak istedik. Umuyorum ki başardık... Zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz.

 

Basın açıklamasının ardından çevreye dağılan Çubuk Muammer Kandemir İmam Hatip Ortaokulu “Yeşilay Kulübü” öğrencileri (üyeleri) vatandaşlara üzerinde “Evim Yok Diyen Sigara İçenler” yazan Magnetler dağıttı.

'' EVİM YOK DİYEN '' SİGARA İÇENLERE

 

1Paket Sigara  8.5 TL

1 ayda             255.00 TL

1 yılda             3.060.00 TL

20 yılda            61.200.00 TL

30 yılda            91.800.00 TL

-----------------------------------------------

2 YIL İÇME       UMRE - HACCA GİT

2 YIL İÇME       ARABAMI AL

2 YIL İÇME       39 ADET ÇEYREK ALTIN AL

“SİGARAYI BIRAK AİLE OCAĞINI SEVİNDİR.”

Bu özel  çalışma sonrasında internette araştırıp alıntılarımla yazımı  beslemek istiyorum.

(Bilkent Üniversitesi sağlık merkezinden alıntıdır.)

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ (WHO) SİGARA ALIŞKANLIĞININ DÜNYANIN EN BÜYÜK SAĞLIK SORUNU OLDUĞUNU İLAN ETMİŞTİR.

Dünyada her yıl 4 milyon insan sigaradan hayatını kaybediyor. Eğer, gerekli önlemler alınmazsa bu rakamın, önümüzdeki 20 yılda 10 milyona çıkacağı düşünülmektedir.

 

Ülkemizde en çok ölüme sebep olan diğer toplumsal sorunlarla karşılaştırılacak olursak, sigarayı daha iyi tanırız.

 

Terör yılda 2-3 bin insanımızın

Trafik terörü yılda 6-7 bin insanımızın

Sigara terörü yılda 100 bin insanımızın hayatına mal olmaktadır.

Sigaranın yol açtığı ölümler; trafik, terör ve iş kazalarından meydana gelen ölümlerin toplamından beş kat daha fazladır.         

SİGARAYA BAŞLAMA NEDENLERİ ;

Özenti, gösteriş, taklit, özgürlük, macera, sıkıntı, stres, büyüklerle zıtlaşma, güvensizlik, utangaçlık, arkadaş ısrarı, ilişki kurabilmek, eğlence, zevk, kilo almamak v.b. gibi nedenlerle sigaraya başlanmaktadır.

 

SİGARA TİRYAKİLERİNİN SİGARA İÇERKEN SAVUNDUKLARI YANLIŞ İNANIŞLAR; 

  • SİNİRLERİMİ YATIŞTIRIYOR
  • BENİ CANLANDIRIYOR
  • SIKINTILARIMI GİDERİYOR
  • DÜŞÜNMEME YARDIM EDİYOR
  • KENDİME OLAN GÜVENİMİ ARTTIRIYOR

SİGARANIN İÇİNDEKİ ZEHİRLİ MADDELER;

Sigarada 4000 farklı zehir vardır. Bir nefes sigara dumanıyla içimize çektiğimiz zehirlerden birkaçı:

Polonyum-210 (kanserojen)

Radon (radyasyon)

Metanol (füze yakıtı)

Toluen (tiner)

Kadmiyum (akü metali)

Bütan (tüp gaz)

DDT (böcek öldürücü)

Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehri)

Arsenik (fare zehri)

Amonyak (tuvalet temizleyici)

Karbon monoksit (egzoz gazı)

Nikotin (bağımlılık yaratan tek madde)

ve 3885 toksin madde

SONUÇ OLARAK CİĞERLERİMİZDE OLUŞAN KATRAN (ASFALT)

İÇİLEN HER SİGARA İNSAN ÖMRÜNDEN 11 DAKİKA GÖTÜRÜYOR. 

SİGARANIN BAŞLICA ZARARLARI :

KALP  VE  KAN  DOLAŞIMI  HASTALIKLARI

Kalp Krizi

Damar Tıkanması

Kangren

SOLUNUM YOLLARI  HASTALIKLARI

Akciğer ve solunum yollarında sürekli enfeksiyon sonucu tahribat

Bronşit

Amfizem

Astım

KANSER

Akciğer

Yemek borusu

Ağız içi

Burun, boğaz

Gırtlak

Pankreas

Böbrek

Lösemi

DİĞER ZARARLARI

Ülser (mide ve on iki parmak bağırsağı)

Erkeklerde iktidarsızlık ve kısırlık

Kadınlarda erken menopoz ve kısırlık

Prematüre doğum / düşük tehlikesi

Cildin erken yaşlanması

Tat ve koku alma duyularında azalma

Sosyal soyutlanma

Sigara kullanmanın parasal maliyetleri

DÜNYADA SİGARA YÜZÜNDEN HER 8 SANİYEDE BİR İNSAN YAŞAMINI YİTİRİYOR.

SİGARAYI BIRAKANLARDA VÜCUTTA GÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLER

20 DAKİKA SONRA : Tansiyon ve nabız normal düzeye iner.

8 SAAT SONRA : Kandaki oksijen düzeyi normale yaklaşır.

24 SAAT SONRA : Kalp enfarktüsü tehlikesi azalmaya başlar.

48 SAAT SONRA : Sinir uçları kendini yenilemeye başlar.

2 HAFTADAN 3 AYA KADAR : Dolaşım dengesi düzelir, yürümek daha kolaylaşır. Akciğer fonksiyonu %30 oranında iyileşir.

1 AYDAN 9 AYA KADAR : Öksürük krizleri, yorgunluk bitkinlik ve kısa kısa nefes almalar azalır. Akciğer bir ölçüde temizlenir ve enfeksiyon tehlikesi de çok azalır.

1 YIL SONRA : Koroner Kalp Hastalığı riski %30 azalır.

5 YIL SONRA : Akciğer Kanseri ve Kalp Enfarktüsü riski %30 azalır,nefes ve yemek borusu ile mesane kanseri riski %50 azalır.

10 YIL SONRA : Akciğer Kanseri %50-100 oranında azalır.

15 YIL SONRA : Koroner Kalp Hastalığı riski, hemen hemen sigara içmeyenler kadar olur.

Unutmayın her birimizin sigarayı bırakmak için farklı nedenleri ve sigarayla baş etmek için ayrı ayrı yöntemleri var.

 

Kendi yönteminizi bulun...!

 

Sigarasız günler dileğiyle...

dscn1838-vert.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.