Emrullah KILIÇ

Emrullah KILIÇ

MEZARIMI KAZIN BAYIRA DÜZE

Müslümanın arada bir mezarları ve mezarlığı ziyaret etmesi; Hz. Peygamber (sav.)’inde tavsiye ettiği ibret verici güzel bir davranıştır.  Peygamber (sav.) bir hadis-i şeriflerinde, “Mezarları ziyaret ediniz. Çünkü mezar ziyareti; ölümü hatırlatır” buyurmuştur.

Modern zamanlardan önce ki İslam şehirlerinde mezarlıklar hayatın merkezine yerleştirilmiştir. Ölüleri hayatın merkezine yerleştirerek yaşayanları diriltmek hedeflenmiştir adeta. Anlamını ve yaşama gayesini yitiren kentlerin ve insanların yanında, en diri, en canlı, en anlamlı şehirlerdir mezarlar.

Mezarlıkların merkezde olması hem ölüler hem diriler için faydalıdır. Ancak mezar ziyaretinde asıl faydayı ziyarette bulunan kimse görür. Kabir ziyaretinin insana başta ölümü ve ahireti hatırlatarak, böylece ziyarette bulunan kimselerin ahiret için ibret almasını sağlar. Ahiretini düşünen kimse ibadet ve takvaya yönelir. Kabir ziyareti, aşırı dünya hırsını ve haram işlemeyi engeller. Kişiyi iyilik yapmaya yöneltir. Ziyaret, insanın geçmişi, dinî kültürü ve tarihi ile bağlarının güçlenmesine yardımcı olur. Salih kişilerin kabirlerini, özellikle Hz. Peygamber’in kabrini ziyaret, ruhlara ferahlık sağlar ve yüce duyguların oluşmasına yardım eder. 

Bir internet sitesi Ramazan’da online dua hizmeti vermeye başlamış. Sitenin ziyaretçileri Oruçbaba, Eyüp Sultan, Telli Baba gibi türbelerin fotoğraflarına bakarak Fatiha okuyor ve “gönder” butonuyla ruhlarına gönderiyormuş.

Canım bunda ne var diyeceksiniz. İnsanlara bir hizmet ölülere bir rahmettir. Dua nerden edilirse edilsin ulaşır diyeceksiniz belki. Ancak durum bu kadar basit değil sanki. Çünkü modern insan tüm hakikati özünden kopardığı gibi çok güvendiği teknoloji sayesinde de mezar ziyaretini eğlenceye dönüştürdü. Her gün birileri aramızdan eksilmesine rağmen ölümün ayak sesini duymaktan kaçınıyor kentin insanları. Ölümü kendisine yakıştıramayan, adeta ölümsüzlük için uğraşan modern insan ölümü hatırlatan her şeyden de kaçmakta.

Sitenin yetkilileri kurulma gerekçelerini, “Uzak mesafelerde bulunan, veli ve büyük zatların türbelerini ziyaret etme imkânı olmayan kardeşlerimize hizmet için hazırlanmıştır” sözleriyle açıklıyor. Dini gerekçelendirmeyi de şu ifadelerle açıklıyorlar: “Velilere ve vefat etmiş yakınlarınıza Fatiha göndermek, hayır duada bulunmak dinimizce tavsiye edilmiştir.”

Sitede hangi türbenin ne kadar ziyaretçi sayısına ulaştığını görmek de mümkün.

O halde şöyle bir kaygıya düşmemek lazım. Mezarımız için muhkem ve ulaşılması kolay yerler aramaya gerek yok. Mezarımız dağ başında veya ısısız bir çöl de de olsa ziyaretçi sıkıntısı çekmeyiz. Cenaze defnedilince bir fotoğraf çekilir sonra online ziyarete açılır. Hem mezar nerede kimin yanında idi diye aramaya da gerek kalmaz. Google’den arar buluruz. Mezarıma kimse gelmez endişesi taşıyanlar teknoloji sayesinde en çok “tık”ı alır… En çok “tık” ı alan, en çok reklâmı alır. Varisleri de reklâmdan en çok payı kapar. Böylece ölümü de ranta dönüştürmüş oluruz. Olmaz demeyin, olur olur…

Bu yazı toplam 1892 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum