Liselilerden Kondisyon Bisikletiyle Elektrik Üreten Sistem

Liselilerden Kondisyon Bisikletiyle Elektrik Üreten Sistem

Çubuk ilçesinde lise öğrencileri, TÜBİTAK projesi için tasarladıkları kondisyon bisikletiyle elektrik enerjisi elde etti.

Meliha Hasanali Bostan Çubuk Fen Lisesinde eğitim gören 5 öğrenci, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni Bünyamin Aktaş danışmanlığında TÜBİTAK projeleri için 'Kazandıran Kondisyon Bisikleti' düzeneği hazırladı.

Harçlıklarından biriktirerek satın aldıkları bisikletlere yerleştirilen dinamo ve alternatör (mekanik enerjiyi alternatif akıma çeviren elektromekanik aygıt) yardımıyla bağlı olduğu aküye elektrik ulaştıran sistem kuran liseliler, düzeneklerini başarıyla test etti. Okulun bahçesine kurdukları sistemle öğrenciler hem spor yapıyor hem de ürettikleri elektrikle çalıştırdıkları mutfak aletinde kahve pişirip, çay demliyor.

Projeyle ilgili açıklama yapan öğrencilerden Büşra İnal, kullanılan malzemeleri kendi imkanlarıyla temin ettiklerini söyledi.

Projeyle insanları sağlıklı yaşamak için spora teşvik ettiklerini de belirten İnal, 'Amacımız hem elektrik üretmek hem de düzenli spor yapmaya teşvik etmek.' dedi.

Öğrencilerden Ayşe Betül Simsar da okulun bahçesine kurulan sistemle yurtta kalan öğrencilerin boş zamanlarında spor yaptığını dile getirerek, 'Bisikletlerde elektrik üretimini birleştirerek üzerine bir de küçük bir çalışma masası koyduk. Bu sehpanın üzerine bilgisayar ya da kitaplarımızı koyarak ders de çalışabiliyoruz. Bu şekilde okula da katkı sağlamış oluyoruz. Sistem evlere yerleştirilirse aile bütçesine katkı sunar.' diye konuştu.

Diğer öğrenci Enes Dirlik de 'Bir yandan kitap okuyabiliyorum, bir yandan müzik dinleyebiliyorum diğer yandan da elektrik üretiyorum. Güzel bir proje, ekonomik bir alet.' ifadelerini kullandı.

Öğretmen Bünyamin Aktaş ise sistemin 24 voltluk bir akım elde ettiğini ve akülere biriktirildiğini söyledi.

Aktaş, şunları dile getirdi:

'Teknoloji bağımlılığı ve zaman bahanesiyle spor yapamama, dolayısıyla sağlık sorunlarının ortaya çıkması gibi sebeplerin yaygınlaşmasıyla böyle bir proje gündeme geldi. Diğer taraftan da enerji çağındayız, enerjiye çok ihtiyaç duyulduğu, bu noktada büyük paraların harcandığı bir dönemdeyiz. Böyle bir dünyada bu problemle bu faydayı birleştirip, insanlara sunmak istedik. İnşallah patentini de almayı düşünüyoruz.'
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.