KENDİMİZİ TANIYALIM

 

 

 

GİZLİ

Azdırma, rahat bırak, içimdeki deliyi;

Bana sorma, benim de bilmediğim gizliyi!..          Necip Fazıl Kısakürek

 

Günümüzde,  kendi özelliklerini, üstün ve zayıf taraflarını, genel eğilimlerini, temel tercihlerini, hayatına yön veren inanç ve değerleri doğru olarak bilmeyen çok sayıda insan ne yazık ki iş aramakla günlerini geçirmektedir. İşsizliğin çok yaygın olduğu ülkemizde  insanın bir işinin olması çok büyük bir nimettir. İş ve meslek seçerek kariyer yapmak isteyen insanların her şeyden evvel kendilerini tanımaları gerekmektedir. Bu süreç kolay değildir. Ancak iş hayatında başarılı olabilmek, sağlıklı ve devamlı ilişkiler içerisinde bulunmak, huzurlu ve güvenli bir hayat yaşamak açısından son derece önemlidir. İşinize aşık olmalısınız ki, bütün yükleri çekebilesiniz. Birine aşık olduğunuzda verdikleriniz gözünüze nasıl büyümez ve Ferhat gibi dağları delerseniz, işinize de aşık olduğunuzda asla yorulmazsınız. Kendilerini tanıma fırsatı yakalamış olan insanlar kendi güçlü ve güçsüz yönlerini iyi bilirler. Bir topluluğa girdiklerinde kendilerini ifade ederken kendi potansiyellerinin farkında olarak harekete geçerler.

Kendini iyi tanımadığından hak ettikleri ve etkili olacakları iş fırsatlarını kaçıranlar da vardır. Öte yandan kendilerini olduklarından daha farklı ve üstün gören ve bu konuda oldukça başarılı olan insanlar da bulunmaktadır. Kendilerini olduğundan farklı gösterenler başarılı olduklarında kendileri de inanıp, kendilerini doğru tanımamakta, zayıf yönlerini görmemekte, üstün yönlerini ise abartmaktadırlar.

Kendi değerlerinin farkında olmayan, bunları anlatamayan ve bu nedenle iyi iş fırsatlarını kaçıran çok sayıda insanın bulunduğu günümüzde, insanın kendisini tanıması, tarafsız bir şekilde değerlendirmesi ve bunu açık bir şekilde ifade etmeyi öğrenmesi zor bir süreçtir. Bazen insanın kendisine bile açık ve dürüst olması kolay değildir. Gerçeklerle yüzleşmek, eksik ve zayıf yönlerini kabul etmek, gerçekte ne olduğunu ve ne olmadığını yüksek sesle dile getirmesi cesaret isteyebilir. Bir insanın kendini tanıması için bilgi, beceri, istek ve inanç konularında tam ve doğru bilgi sahibi olması gerekmektedir. İnsan ne bilip bilmediğini, yapabildikleri ve yapamadıklarını, istek ve ihtiyaçlarını, inanç ve inancıyla alakalı değerlerini bilmelidir. Bu ifadeleri doğru tanımlayan, açık ve dürüstçe ifade edebilen, karşısındakilere anlatırken doğru kelimeleri seçerek, abartmayan bir insan işinde, evinde ve sosyal ilişkilerinde başarılı, mutlu, huzurlu ve güvenli olmayı çoktan hak etmiştir.

Hoşçakalın güzel Çubuk’un güzel insanları…

Bu yazı toplam 1045 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar