ŞEVKET TANDOĞAN

ŞEVKET TANDOĞAN

KADİR GECESİ

Kutlu mevsim, 11 ayın sultanı Ramazan-ı Şerif’i ikmal etmek üzereyiz. Geçirdiğimiz günlerin ve gecelerin en değerlisi olan kadir gecesini de inşallah 23.7.2014 Çarşamba gününü perşembeye bağlayan gece idrak etmiş oluyoruz.

Bin aydan daha hayırlı olan, meleklerin ve ruhların yeryüzüne inip müminleri selamladığı bu müstesna gecenin okuyucularıma ve tüm İslam âlemine sağlık, huzur ve mutluluk getirmesini, hayırlara vesile olmasını dilerim. Rabbim kadir gecesi hürmetine bizleri korkularımızdan emîn, umutlarımıza nâil eylesin. Kandiliniz kutlu olsun.

Bir buçuk milyar civarındaki İslâm âleminde kutlanan ve ihya edilen kadir gecesi; kadri-kıymeti çok değerli, şanı yüce ve büyük fırsat, hatta ganimet niteliğinde çok önemli bir zaman dilimidir. İnşaallah hepimiz büyük bir iştiyakla ve uyanık kalplerle bu geceyi ihya ederek feyiz ve bereketinden istifade eder, afv-ı ilâhîye mazhar oluruz.

Yıl içindeki beş mubârek kandilin sonuncusu ve son fırsat olan Kadir gecesinde dua ve ibadetlerle kötülüklerden arınan ve affedilen müminler, alacakları mânevî berat ilamlarıyla sevinerek yüz akıyla bayrama erişir ve birbiriyle kucaklaşarak bayramlaşırlar. Bir başka ifadeyle; yaşadığımız ömür boyu yaptıklarımızın yargılama aşamalarının bu geceki son temyiz mahkemesinde yazılacak karar ilamı, bayram sabahı elimize verilecek ve bayram edeceğiz.

Kadir gecesinin Ramazan-ı şerifin 27.gecesi olduğu kuvvetle muhtemeldir. Ancak kesin değildir. Zira Cenab-ı Hak, Ramazan'ın her gecesini kadir bilip değerlendirmemiz için bu geceyi gizlemiştir. Aynen rızasını ibadetlerde, gazabını günahlarda, ismi-âzamı Kur'anda, evliyasını insanlar arasında gizlediği gibi eşref saat ve dakikaları da zaman içinde saklamıştır.

Bununla beraber Resûl-ü Ekrem efendimiz (s.a.v.) kadir gecesinin bazı işaretlerini bildirmiş ve:"O gece gökyüzü parlak ve bulutsuzdur. Hava ne soğuk, ne de sıcak, latîf olur. O gecenin sabahında güneş ziyasız (solgun) olarak doğar." buyurmuştur.

Kur'an'da sırf bu geceyi anlatmak üzere indirilen Kadir sûresinde de beyan edildiği üzere; yeryüzündeki müminlerin karşılama ve ihya

proğramları yanında esasen mâ'nevî alemdeki hareketlilik ve merasim proğramları söz konusudur. Kadir gecesinde ruhlar ve melekler yeryüzüne inerler, gün ışıyıncaya kadar kalarak müminleri selamlar ve dua ederler.

Kuvvetli rivayetlere göre; başta meleklerin Peygamberlerinden olan Cebrâil (a.s.)olmak üzere, sayısız melâike yanlarındaki yeşil bir sancakla gelip onu kâ'benin üzerine dikerler, yeryüzüne dağılıp sabaha kadar müminleri gezer,musafaha eder ve onlaraın affı için dua ve niyazda bulunurlar. Bu arada bazı ruhlar da izinli olarak gelip yakınlarını seyrederler.

Kadir gecesinde Allah (c.c.) kullarına merhamet nazarıyla bakar acır ve afv kapılarını ardına kadar açar, bolluk ve bereket saçar. Sadece sürekli alkol kullanan ayyaşlar, anne-babasına saygısızlık edenler, yakınlarıyla irtibatı keserek, kardeşiyle üç günden fazla küs kalanlar ve namaz kılmayanlar bu imkan ve nimetlerden istifade edemezler.

Bu yazı toplam 3438 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.