Av.İbrahim TAŞKESTİ

Av.İbrahim TAŞKESTİ

... her 100 öğrenciden yaklaşık 35’i madde bağımlısı...

"Türkiye’de ortaöğretim okullarında her 100 öğrenciden yaklaşık 35’i madde bağımlısı…

 

        Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı’nca hazırlanan ‘‘Bağımlılık Yapıcı Maddeler ve Bağımlılık ile Mücadele’’ isimli raporda her 100 öğrenciden 35’i sigara, alkol ve uyuşturucu gibi maddeleri kullandığı belirtildi.

 

 Raporda, öğrencilerin yüzde 15,6 sının sigara, yüzde 16,5 inin alkollü içki, yüzde 2,9 unun da uyuşturucu madde kullandığı kaydedildi.

 

Buna rağmen Türkiye’de madde kullanım yaygınlığının Avrupa ülkeleri ve ABD ye göre daha düşük olduğuna dikkat çekilen raporda, sokakta yaşayan çocuklarda veya suça itilen ergenler gibi özel gruplarda madde kullanımının fazla olduğu vurgulandı.

 

         Raporda, madde kullanımı ve bağımlılığında en yüksek risk grubunun 12–24 yaş arasındaki gençlerin oluşturduğu ifade edilerek, bu bakımdan gençlerimizin zararlı alışkanlıklardan korunması ve onlara sağlıklı yaşama bilincinin kazandırılmasında en büyük görev eğitim kurumlarına düşmektedir. Verilecek eğitimde okul, öğretmen ve ailelerin işbirliği büyük önem taşımaktadır görüşüne yer verildi.

 

Okul odaklı önlemede öğretmenlere çok büyük görevler düştüğü anlatılan raporda, şöyle denildi: bireylerde madde kullanımı hiçbir zaman aniden ve beklenmedik bir sorun olmamıştır. Yapılan araştırmalara göre madde kullanımı ve bağımlılığında en önemli risk grubunu 12–24 yaş arası oluşturuyor.

 

Bu bakımdan gençlerimizin zararlı alışkanlıklardan korunması ve onlara sağlıklı yaşama bilincinin kazandırılmasında en büyük görev eğitim kurumlarına düşmektedir. Verilecek eğitimde okul, öğretmen ve ailelerin işbirliği önem taşımaktadır.

 

         Başlama sırasına göre, sigara, alkol, esrar, eroin, ecstasy ve uçucular şeklinde sıralandığı bildirilen raporda, başlama sırasına göre kullanılan maddeler incelendiğinde elde edilen bu verinin belirgin olarak madde kullanımında izlenen geçişleri gösterdiği düşünülmektedir.

 

Bağımlılık sürecinde sigara ve alkolün diğer bağımlılık yapan ve legal olmayan maddeleri kullanmaya başlamada öncü olduğu;

Sigara ve alkol kullanmayanların ise bağımlılık sürecine kullananlara oranla uzak oldukları;

Paylaşılan sosyal ortamların ve yaşamların böylelikle ayrıştığı söylenebilir denildi.“

(YeniŞafak Gazetesi - 15/09/2008)

 

*              *                   *                  *           

 

2008–2009 Eğitim ve Öğretim Yılının başladığı şu günlerde, geleceğimiz olan çocuklarımızı gönderdiğimiz okullardaki her 100 öğrenciden 35’inin bağımlı olduğu gerçeği…; Avrupa ülkeleri ve ABD ye göre daha düşük bir oran olmasına rağmen çok acı bir gerçek…

 

Lütfen bu acı gerçekle yüzleşelim, bu gerçeği göz ardı etmeyelim…

 

Çocuklarımızın sağlıklı bir birey olarak yetiştirilmesini istiyorsak, (tabiî ki istiyoruz), çocuklarımızı sadece okula göndermenin yeterli olmadığını, onların okul ortamında da eğitim dışı olumsuzluklara karşı takip edilmesi gerektiği gerçeğini…

 

 Okul-öğretmen ve aile işbirliğinin çocuklarımızın geleceği açısından ne kadar önemli olduğu gerçeğini…

 

Aklımızdan hiçbir zaman çıkartmayalım…

 

Lütfen, canımız, her şeyimiz, geleceğimiz… çocuklarımıza sahip çıkalım.

 

İçinde bulunduğumuz rahmet ayında bu tür güzel olmayan, iç karartıcı yazılarla bir daha buluşmamak dileğiyle…

Bu yazı toplam 902 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar