Ey Akıl Sahipleri Kısasta Sizin için Hayat Vardır

“Ey Akıl Sahipleri Kısasta Sizin İçin Hayat Vardır”

 

İslam insanın mükerrem yaratıldığını (İsra 70) haber verdiği gibi, onun can, mal, namus ve şerefini korumak için her türlü tedbiri almıştır.

 

Kur"an"a göre:”Kim bir cana karşılık veya yeryüzünde bozgunculuk çıkarmaya karşılık olmaksızın (haksız yere) bir cana kıyarsa bütün insanları öldürmüş gibi olur. Her kim de bir canı kurtarırsa bütün insanları kurtarmış gibi olur “ (Maide 32)

 

“Kısas”/ölüm cezası, haksız yere/taammüden bir kimseyi öldüren kimsenin fiiline uygun cezaya (ölüm cezasına) çarptırılmasıdır. Hukuk felsefesinde işlenen “Ceza adaleti” bunu gerektirmektedir.

 

Bakara suresi 179. ayet bunu ifade eder: “Ey akıl sahipleri! Kısasta sizin için hayat vardır. Umulur ki korunursunuz”

Kısas tatbik edilirse bir kişinin öldürülmesiyle pek çok kimsenin yaşaması sağlanır. Kan davaları ve terör böyle önlenir.

 

Kur"an bu cezayı ortaya koyduğunda Arabistan"da kan davaları ve terör vardı. Kur"an fakirlik-zenginlik, efendilik-kölelik, Müslüman olma-olmama, soylu olma-olmama gibi geçici ve görece kriterleri dikkate almaksızın insan hayatını eşit ve dokunulmaz  kabul etti. Bütün insanları dünyevi/hukuki/cezai hükümler bakımından tarağın dişleri gibi eşit saydı. Buna göre bir hükümdarla sade bir vatandaş mahkeme huzurunda eşit olarak yargılandı ve hak ettiği cezaya katlanmak zorunda kaldı.

 

İslam, getirdiği hüküm ve prensiplerle, toplumda sosyal adaleti sağladı, sömürüyü önledi. Zulüm ve haksızlığı adil hukuki cezalarla tecziye etti.

 

İslam"ın  adaleti gerçekleştirmeye matuf vaz"ettiği ceza hükümleri hem hikmetleri ve felsefesiyle ilim adamları tarafından incelenmiş, değerlendirme ve yorumlar yapılmış hem de bu hükümler hukuk tarihinde uygulanmıştır.

 

Bu ceza hükümlerinin bugün bize verdiği ve kıyamete kadar bütün insanlığa vereceği mesaj şudur:

İnsan hayatı değerlidir, saygındır. Her türlü tedbir alınarak insan hayatı korunmalıdır. Bundan asla taviz verilmemelidir.

Kur"an"ın bir mucize olarak 1400 küsur yıldır ilan ettiği hakikat budur: “Ey akıl sahipleri! Kısasta sizin için hayat vardır. Umulur ki korunursunuz.”

 

Masum insanları öldüren fakat bunun karşılığında ceza adaletine uygun kamu vicdanını rahatlatan caydırıcı, ibret verici, etkili bir cezaya çarptırılmayan katillerin yakalanması ne ifade eder?

 

Bu yazı toplam 767 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar