ENGELLİLERE ZAMAN VERİN


Engellilerin %20'si veya %30'u genellikle yavaş konuşur, birde eğer konuşmaya başlamadan heyecan yapar ise kasları gerilir konuşmada ve kendini ifade etmekte zorlanır.
 

Benim kendimden örnek vermem gerekirse zaman zaman cadde de, mahalle de birine selam vermem sonrası konuşmada zorlanıyorum. Ve o an karşımda ki kişiye sadece tebessüm ediyor ve geçiyorum, şuranın altını çizmem gerekirse; " Sakın onları önemsemiyoruz sanmasınlar, gerçekten bazı zamanlar kaslarım geriliyor ve konuşmam zorlanıyor. " Engellilerin bu olayı yaşama sebebi ise sadece Heyecandır "
 

Başlığımda vurguladığım gibi ENGELLİLERE Zaman Verin.
İster acele işiniz olsun, ister vaktiniz dar olsun ama sonucunda engellilere zaman verin. Neden mi? " Biz kendimizi ifade edemediğimiz zaman umudumuz kırılıyor, hiçbir şeyde hevesimiz kalmıyor. " Elbette sağlıklı kişilerimiz gibi kendini yüzde yüz rahat bir şekilde ifade eden engellilerimiz de var, fakat benim dikkat çekmek istediğim tek konu benim durumum da olan engelliler
EĞER Kİ KARŞINIZDA Kİ ENGELLİNİN KONUŞTUĞUNU ANLAMIYOR İSENİZ LÜTFEN UYARIN !
Biz engelliler eğer heyecanlanıp konuşuyor isek bazen kelimeleri, cümleleri rahat çıkaramayabilir anlatmakta güçlük çekebiliriz. Size bizim konuşmamız anlaşılmıyor ise bu ayıp bir şey değil, bizleri bu konu da uyarbilirsiniz çünkü bizi anlamayıp anlar gibi davranmanız yüz ifadenizden belli oluyor. Gene kendimden örnek vermem gerekirse; " Bu sorunla ben hemen hemen her gün veya haftada iki sefer karşılaşıyorum, ve yukarıda anlattığım sorunları bende yaşıyorum. "

ENGELLİ BİREYİNİZDE SALYA AKMASI, KONUŞMA ZORLUĞU VAR İSE TEK ÇARESİ SAKIZ TIR!

Öncesinde sizlere şunu ifade etmek isterim ki, ben bu konuları rastgele yazmıyorum yaşadıklarımdan örnek veriyorum. Ben beş, altı yaşlarında iken aşırı derecede salya akıntısı ve konuşma zorluğu varmıştı. Ailemin doktora başvurması neticesinde sakız çiğnememi önermiş, ilk başlangıcında kolay olmasa da Annemin uğraşma sonucunda alışmışım. Bunun yanı sıra ekstra olarak dudak çevreme " Sıkma Çikolata " Önermiş. Tahmin edebiliyorum ki şimdi şaşırdınız sıkma çikolatanın uygulaması nasıl oluyor? Diye. Konuşma ve salya akıntısı olan engelli bireyin dudak çevresine sıkma çikolatayı bulaştırıp ondan diliyle yapmasını sağlayın, emin olun ki bunlarla ilerleme kaydedeceksiniz.
( Pes etmeyin, inat edin )

Bu yazı toplam 6858 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.