Şuayip Yaman       Görünen Köy

Şuayip Yaman Görünen Köy

EGZOZ MAGANDALARINA KİM DUR DİYECEK?

İlçemizde maganda sayısında artış var...

Trafikte abartılı egzoz kullanan araç ve motosikletler artık İlçe halkına gına getirdi! Trafik magandaları gece-gündüz demeden egzoz patlatıyor, vatandaşın da adeta kulağı patlıyor...

  egzos.jpg

Kentimizde abartılı egzoz ve modifiye araçları ile ‘Caka satacağım’ diye trafikte magandalığa soyunanların sayısı son günlerde artış göstermeye başladı. Daha çok modifiyeli ve motosikletlerde abartı egzoz kendini gösteriyor. Vatandaşları çileden çıkaran bu magandalar, gündüz gece demeden egzoz patlatıyor.

 

Trafik ekiplerine seslenen vatandaşlar, bu magandaların trafiğe çıkmasına izin verilmemesini isterken, “Hastası var, yaşlısı var. Kulakları patlatırcasına araç kullanan bu magandalara dur desinler.”diyor.

 

Bu arada araçlarda abartı egzoz, ışık donanımı, silip-cam, sıra dışı lastikler ve ses-kolon sistemi kullanılması Trafik Kanunu’na da aykırı. Ama dinleyen ve kontrol eden kim?

 

İlçemizde ne kadar da maganda varmış! Futbol, düğün, mahalle, trafik, gürültü, çarşı, pazar derken son yıllarda bir de egzoz magandası türedi. Gerçi bu magandalar hemen her yerde mevcut. Ama bizimkiler bir başka...

 

İlçemizde maalesef her gün yeni bir egzoz magandası göze çarpıyor.


Magandaların altında eski model modifiyeli bir araç, camlar filmli direksiyon başında bir genç, gaza bastıkça mutlu oluyor.


Yolda geçenler ve mahalle sakinleri aracın arkasından küfür savuruyor.
 

Şikâyetçi olan “gürültü yapıyorsun” diyen magandalardan dayak yiyor. Sorumlular nerede duruyor hiç görülmüyor.
 

Kentimizin cadde-sokağı dar, park sorunları devam ediyor, son yılarda ilçemizde birde trafik canavarları türedi.


Gençler kendi aralarında modifiyeli eski model Doğan, Şahin, Murat 124, Murat 131 ve bir de BMW araçları var. Bu araçların jantlarını çelik, lastikleri geniş, camlar filmli, egzoz apart kentin ana caddelerinde adeta yarış yapıp halkı tedirgin ediyorlar.


Bu gençlere, bu tür modifiyeli, sorunlu, çok ses çıkartan araçlara kim dur diyecek?
 

Özellikle ilçemizin en işlek yeri olan Atatürk Caddesi ve Ankara Bulvarı’nda trafik magandalarından geçilmiyor.
 

Bu yollarda genellikle akşam saatlerinde egzoz gürültüsünden ve hız yapan otomobillerden geçilmiyor.
 

Saat gece 24.00 ile 02.00 arası uykuya dalmış vatandaşı hiç umursamayarak rahatsız edenler yaptıkları kötü eylemlere devam ediyorlar. Bunlara kimse “dur” demiyor, denetleyiciler nerede bilinmiyor. 
 

Eski Şabanözü Kavşağı’ndan başlayıp Ankara Bulvarı ve Yeni Şabanözü Yolu Kavşağından Esenboğa Havaalanı Kavşağı’ndaki ışıklara kadar patlattığı egzoz sesinden patlamamı var acaba endişesiyle balkona çıkan vatandaşlar maalesef yolda ahenkli ahenkli müziğin sesi son ayar giden bir araç görünce şaşırıp kalıyor. 
 

Haydi, bir gün böyle desek, anlayacağım. Neredeyse artık alışkanlık yapmış, aynı saatlerde her gün aynı hareketlere devam ediyorlar.
 

Diğer gençlerde bunlara özenince ortalık magandalardan geçilmiyor.
Bunlara kim “dur” diyecek?
 

İki gün sonra bir başkası da aynı hareketleri yapmaya başlarsa sakın şaşırmayın.
 

Bu ana cadde üzerinde görünen belki de başka mahallede sokak ve caddelerde neler yapıyor acaba.
 

Sayın yetkililer bir şeyin farkında değil misiniz? Çok ciddi biçimde araçlarıyla sanki terminatör gibi bunlar.


Yol ortasında dans ettirenler, patinaj yatırıp tek teker üzerinde kalkanlar, yol ortasında sekiz çizdirenler, makas yapanlar, yarış yapan araçlı terörist bunlar.
 

Mahalle arasında ve kentimizin belli yollarında belirli saatlerde yarış yaptıranlar bunlar.
 

Son sürat araçlarını sürüyorlar ve egzozlarından çıkarttıkları korkunç seslerle trafik kurallarını ihlali yapıyorlar.
 

Tabi, trafik polisinin sakinleştiği ve halkın yattığı saatte yol magandaları çıkıyor sokaklara. 
Eğer en kısa zamanda bunlara müdahale edilmez ise, çok kişinin canı yanacak gibi görülüyor. 
Her gün televizyonlarda basında duyuyoruz. “Araçlı maganda, şu vatandaşı ezdi, çocuğu ve annesini öldürdü” haberlerini okuyup üzülüyoruz.
 

Vatandaşların konuşmalarında “Araçlı magandanın egzoz gürültüsüne uyandım, bunlar araçlarına sanki ses bombası taktırmışlar.”
 

Şaka değil, bu magandalar yakında onu da yaparlar.
 

Yakın da “roket atar” bile egzozlarına takarlar. Bunlar, bu şehirde yaşarken ve böyle vurdumduymaz teşkilatlar varken bu magandalar daha çok yenilik üretirler.
 

Taktırıyorlar araca bir düğme, düğmeyi aştığında başlıyor patlamaya! Kapattı mı her şey yolunda. Üstelik trafik kontrolünde ise düğmeyi çeviriveriyorlar.
 

Vatandaş ve görevliler uykuya yattığında ise daha da azıyorlar.
 

Nasıl olsa kendilerine müdahale edecek biri yok.
 

Bas gaza, bas egzoza, meydan boş, sal gürültüyü, nasıl olsa duyan yok!
 

Zabıta ve trafik ekiplerinin bunlardan haberi var mı, var ise bu magandalara neden müdahale etmezler?
 

Ama bir gün bu halk kızar da, eline sopayı alır, caddede bu magandaları beklerse hiç şaşmayın ve kusura bakmayın sayın yetkililer...
 

Eyyy sorumsuz ve vurdumduymaz yöneticiler bunun sebebi sizsiniz...
 

Sizler çözüm üretmez iseniz bu halk bir gün bunlara karşı bir çözüm üretecek ve bunlara “dur” diyecektir.
 

Devletin büyükleri parlamentoda halkın sesine kulak verip kanun hazırlıyor.
 

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), özel genelgeyle il, ilçe emniyet müdürlüklerine gönderiyor, “Bu araçların trafikten çekilmesi, para cezası yazılması ve araçlar üzerinde yoğun kontrol yapılmasını” istiyor. Genelge geliyor. Bu tür araçların trafikten men edilmesi talimatı verildiği halde ne hikmetse ilçemizde bu tür araçların sayısı artıyor.
 

Yeni yasalar çıkıyor, kanunlar hükme bağlanıyor, ama ilimizde bu tür araçlar hâlâ trafikte, çevreye zarar vermeye devam ediyor.
 

Geçtiğimiz aylarda bu sitede yazmıştım “Trafik magandalarına kim “dur” diyecek?”
 

Tekrar soruyorum. Çevreye zarar veren bu tür araçlara ve sürücülerine kim “dur” diyecek.
 

İlçenin sayın yetkilileri! Havaların ısınmasıyla birlikte, tatil günleri ve özellikle de geceleri bir araya gelerek trafik güvenliğini tehlikeye düşüren bu tür araçların kullanıldığı yol bölümlerinde gerekli önlemler alınarak denetimler yapılmalı caydırıcı cezalar uygulanmalı.


Bu görev sizin eyyy kentin sorumlu asayiş ekipleri, trafik terörüne göz yummayın geç olmadan çözüm üretin.

 

Mahallenizden her gün geçerken arabasının egzozunu patlata patlata geçen yaratıklar. Ya arkadaş ben bıktım bunaldım, böyle sorumsuz ve vurdumduymaz yaratıkları görmekten.

 

Hayır, ne zevk alıyorsunuz bunu yapmakta anlamış da değilim. Madem aracında bir sorun var, çöz o zaman onu.

 

Haa diyorsan bu benim hoşuma gidiyor. İnsanların bu şekilde dikkatini çekiyorum. o zaman kusura bakma ama ben senin psikolojinden şüphe ediyorum... 

Bir vatandaş, “geçtiğimiz günlerde, mahallemize dadanan bir Şahin vardı. Oturduğumuz sokaktan geçerken sürekli olarak aracın egzozunu patlata patlata gidiyordu. Artık milletin tepesinin tası atmıştı. Hatta o kadar hızlı geçiyordu ki aileler onun geçtiği saatte çocuklarını sokağa salmıyordu.

 

Kaç kere sözlü bağırarak uyardık; Ne lan sürekli buradan hızlı arabayla geçiyorsun bir de ses yapıyorsun hasta, çoluk çocuk yok mu burada ?

 

Hiç tınlamadı bile, her gün geçmeye devam ediyordu. Buna bir çözüm aramak için ilk önce

Polise gideceğiz” dedi. Acaba gitti mi? Zannetmiyorum. Çünkü sorumsuz, vurdumduymaz, adam sendeci bir toplum olduk...

 

Bu tür magandalar belki de böyle deşarj oluyordur, ya da manitasına selam çakıyordur.

 

Son zamanlarda bolca türeyen görgüsüz, medeniyetten bi haber ve hava atma (şahin, doğan, murat ve türevi arabasıyla neyin havası o da tartışılır) meraklısı insandır.

 

Bu işi çok bilen ama hiçbir kez denemeyen sağduyulu bir sürücüye sordum. Şu cevapları verdi;

 

  • Bu işin orijinali vites değiştirdiğin zaman biliyorum ama Apaçilikte çare tükenmiyor modifiyecilerden alacağın bir tüpü arabaya bağlıyorsun içeriye de tesisatını çekiyorlar gazlayınca ya da düğmeye basınca ateş atıyor. Bunun bide aracın yanından çıkan sahte drift dumanı versiyonu var.

 

  • Kısacası seri ara gaz çekeceksin sonra birden kökleyeceksin...

 

  • Sahte drift dumanı tüpünü de kullanmışlar, o tüpü bağlayarak sende rahatlıkla o dumanı çıkartabilirsin.

 

  • Bu apaçilerin egzoz patlatma ve ateş çıkarma olayına bizzat şahit olmuştum. Şimdi gaza basıyorsun yaklaşık 5000-6000 devire çıkınca kontağı kapatıp tekrar açıyorsun ama marşa basmana gerek yok. Paaat diye bir ses ve ateş çıkıyor. Ama motora yazık oluyor. Aynı işi giderken debriyaja basmadan viteste yaparsan ses daha da artıyor. ama süper magandaca bir şey. Modifiye şahin görünce yolumu değiştiriyorum artık.

 

  • Evet, bu patlatma olayını kardeşim de bizim araba da yapıyordu. Bu patlatma gaz sıkışmasından oluyor. Galiba bazen arkadan alev atıyor araba..Gittik ve hemen tamir ettirdik.

 

Trafik gürültüsü ömrü kısaltıyor...

 

Alman Dresden Üniversitesi’nin araştırmasına göre, yoğun yollara yakın oturmak erken ölüm riskini 3 kat artırıyor. Gürültünün yarattığı stres buna yol açıyor.

 

Magandasız günler dileğiyle...

Bu yazı toplam 5356 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum