Şuayip Yaman       Görünen Köy

Şuayip Yaman Görünen Köy

DELTA VİRÜSÜ YAYILIYOR... ÇUBUK’TA REHAVET HÂKİM...

1 Temmuz da başlayan “Kademeli normalleşmenin” ardından özellikle gençler maskeleri attı.  Fiziksel Mesafe kurallarına uymayanlar çoğunlukta...  

dsc09108-vert.jpg

Delta varyantı genelde aşılanmamış kişiler, gençler ve çocuklarda yayılıyor. İki doz aşılananlarda Delta’ya bağlı enfeksiyonlar daha az görülürken bunlar daha hafif atlatılıyor.

 

İlçemizde sanki her şey çok yolundaymış, salgın bitmiş gibi bir rehavet görüyorum...

 

Sorumsuz ve vurdumduymaz vatandaşlar güvenlik güçlerinin uyarılarına rağmen, kurallara uymamakta hala ısrar ediyor...

 

Vatandaşlar aşı olmamak için;

 

  • · “Kısırlık yapıyor” demekte...

 

Bunların çoğunluğunu 60 yaş ve üstünde olanlar teşkil ediyor. Bu yaşa kadar 5 çocuk, 10 torun sahibi olmuşlar, bu yaştan sonra daha neyin kısırlığını çekecekler?  

Koronavirüs aşılarının kısırlık yaptığı yönündeki iddialara noktayı Miami Üniversitesi Üroloji Bölümü’nden bilim insanlarının yaptığı çalışma koydu. 45 erkeğin dâhil edildiği çalışma, mRNA aşısı olanların sperm sayısı ile hareketliliğinde artış olduğunu ortaya çıkardı.  

Türk Androloji Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu

Türkiye’de de yaygın olarak kullanılan mRNA aşısı olan Biontech’in erkeklerde kısırlığa yol açtığı yönündeki kaygıları giderecek çalışma Amerika’dan geldi.  

Miami Üniversitesi Üroloji Bölümü’nden bilim insanları tarafından yürütülen ve sonuçları 17 Haziran’da dünyanın en saygın tıp dergilerinden Amerikan Tıp Cemiyeti’nin yayını JAMA’da yer alan çalışmaya göre mRNA aşısı olan erkeklerin üreme sisteminde herhangi bir problem oluşmadı, tam tersine sperm sayısı ve hareketliliğinde artış gözlendi

  • · “Türk aşısını bekliyoruz” diyerek aşılamaya karşı çıkıyorlar.

 

  • · “Ya da Biontech hasta ediyor. Sinovac aşısını bekliyoruz gibi çeşitli bahanelere sığınıyorlar...  


2/8

 

( Oysa Hong Kong’da yapılan bir araştırmada Covid-19’a karşı Türkiye de de uygulanan Alman menşeli Biontech ile Çin menşeli Sinovac aşılarının ardından vücutta oluşan antikor  seviyeleri ölçüldü. ,Biontech ile aşılanan kişilerdeki antikor seviyesinin, Sinovac’la aşılananlara göre 10 kat daha fazla olduğu tespit edildi.)

 

Delta Plus varyantı salgın hale geliyor. Aşı vurulup yoğun bakımda yatanlar bu virüsü çabuk atlatıyor. Ülkemizde bu virüsle karantinalarla mücadele ediliyor...

 

Aşılama sıralamasında Ankara ilçeleri arasında Çubuk en sonlarda; maalesef aşılamada 24. sıradayız.  

 

Bu zihniyetle ilçede pandemiden biraz zor kurtuluruz...

4’ÜNCÜ DALGA MI GELİYOR?

Delta varyantı artış göstermekte ...

Aşılamada gerideyiz. Kurallara uymazsak Kurban Bayramı sonrası vaka artışlarında, yaşamını kaybedenlerin sayısında ve yoğun bakımlarda artış olabilir.

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Saltık

Aşılama da tam olarak % 24’lerdeyiz. Yani nüfusun dörtte biri tam aşılı...

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Ceyhan

Bu çok yüksek sayılarla giden 3'üncü dalgadaki gibi bir dalga mı olacak, yoksa sadece hafif bir vaka artışı ile giden bir dalga mı olacak, bunu belirleyecek ana faktör bizim alacağımız önlemler” diyor.

Prof. Dr. Ceyhan4’üncü dalga için önemli olanlara değinerek, Birinci önemli olan Delta varyantı. İkinci önemli olan yaza aldanıp önlemlerin birçoğunu ortadan kaldırmak. Bunu çok kontrolsüz yaparsanız sonra toparlaması da zor olur. Burada birçok durumda insanlar rahatladığını, bu işin bittiğini düşünüyor.  

 

Bu tip söylemlerden biraz kaçınmak lazım. Hazır vakaları 5 bine indirmişken, elimizde de aşı var, temininde de güçlük yokken, şu kalan süreyi tedbirler ile dişimizi sıkarak geçirirsek en az zayiat ile salgından kurtulmuş oluruz.

 

Biontech’in kurucu ortağı Uğur Şahin ise, Koronavirüsü varyantları ile birlikte artan vaka sayılarının 4’üncü dalgaya neden olabileceğini söyledi.  

 

 


3/8

Bilim Kurulu üyesi Prof. Seçil Özkan, 9 günlük bayram tatilinde kurallara uyulmaması halinde salgının pik yapabileceğini söyledi. Yeni varyantla yeni pik yapabiliriz.  

(Pik; yükselen ve tavan görmüş değerler demektir.)

Yeni yeni bilgiler ediniyoruz. Hiçbir şey kesin değil. En büyük tavsiyem, korunmaya devam edelim. Maske yasağı kalkmamalı . Otelde tatili geçiriyorsak kapalı mekâna girdiğimiz an maskemizin olması gerek. Otelde ailemizden olmayan kişilerle bu mesafe ve maskeye dikkat etmek gerekiyor. Otobüslerle seyahatlerde zor ama maskeler çıkarılmamalı dedi.

AVRUPA DA 4’ÜNCÜ VİRÜS ALARMI...

 

Ülkemize şimdilik en fazla turist İngiltere’den geliyor. Ama İngiltere şu anda Delta Virüsün merkezi durumunda

 

Koranavirüsün delta varyantının yayılma hızı, bir süredir tedbirleri gevşeten Avrupa ülkelerinde paniğe neden oldu. Özellikle turizm etkinliğinin olduğu ülkelerde hükümetler 4’üncü dalgaya karşı harekete geçti.

 

İngiltere, “Tam açılma ertelenebilir.”

Almanya, “Maskeleri asla çıkarmayın”

İspanya, “Eğlence yerleri yine kapanıyor.”

Yunanistan, “restoranlara sıkı tedbirler geliyor”.

Norveç’te önlemler bir ay daha uzatıldı.

 

Maskeleri ne zaman çıkarabiliriz?

1 Temmuz 

Türkiye 1 Temmuz'da kademeli normalleşme döneminin üçüncü etabına geçerken, Delta varyantının en çok görüldüğü İngiltere, Hindistan gibi ülkelerde bu mutasyonun daha kolay yayıldığı ve daha ağır hastalık yaptığı tespit edildi.

KURALLARA UYMAK ŞART

 

Delta varyantının daha kolay bulaştığı biliniyor bu nedenle karantina süresi 20 güne çıkartıldı. Bulaşı önlemek için önceden kapalı mekânlarda 1,5 metre olarak belirlenen mesafe kuralı 2 metreye çıkartıldı.  

 

Bu nedenle açık havada da en az 1-1,5 metreyi korumak gerekir. Açık alanda yemek yenilen yerlerde mecburen maske çıkartılıyor. Bundan dolayı en azından mesafe kuralına dikkat etmek gerekiyor.  

 

Son mesaj olarak; maske, mesafe ve hijyen kurallarına pandemi tamamen ortadan kalkıncaya dek uymak gerekir.

 

 

 

BAĞIŞIKLANMA ORANININ YÜZDE 70'İN ÜZERİNE ÇIKMASI GEREKİR


4/8

 

Diğer birçok virüs gibi Coronavirüs için de yüzde 100 etkili bir antiviral ilaç ne yazık ki henüz bulunmadı. Bu durumda diyebiliriz ki Coronavirüs’ten korunmak için en etkili yöntem aşıdır.  

 

Aşılar, virüsün bulaş zincirini engelleyecek en önemli silahtır. Covid-19 tüm insanlığın ve tıbbın yeni tanıdığı bir hastalık olduğu için küresel pandeminin görüldüğü son 1,5 yıldır her gün yeni bilimsel yayınların yapıldığı, yeni varyantların görüldüğü, yeni ilaçların denendiği, aşıların geliştirildiği dinamik bir süreç yaşıyoruz.  

 

Bu süreç içinde gerçekten bilimsel ve geçerliliği kanıtlanmış verilere ihtiyacımız var. Gerçeğe dayanmayan, sosyal medya üzerinden ya da kulaktan kulağa yayılan söylentilere inanmamak gerekiyor. Aşılama programı güvenli bir şekilde devam ediyor. Aşılara güvenmek gerekiyor.  

 

Özellikle eğitimin yüz yüze yapılması planlanan sonbahar döneminde tekrar kapanma yaşanmaması için aşıların hızla yapılması ve toplumun büyük çoğunluğunun aşılanması önem taşıyor.  

 

Gerek hastalığı geçirerek gerekse de aşılanarak bağ ışıklanma oranı yüzde 70'lerin üzerine çıktığı zaman kötü günleri geride bırakacağız.

 

AŞI KARŞITLIĞI ÇOCUKLARIMIZA DA ZARAR VERİR

 

Eylül ayında okullar açılacak. Şu an Delta ve Delta Plus varyantları gündemde. Büyük olasılıkla Eylül ayına kadar yeni varyantlar da ortaya çıkacaktır. Yüz yüze eğitim başladığında çocuklar ailelerine yeni varyantları taşıyacaklardır.  

 

Pandeminin başlarında orijinal Wuhan virüsü ile gençler hastalığı daha hafif atlattığı için bu sorun değildi. Ancak yeni görülen varyantlarda gençlerin ve çocukların nasıl etkileneceğini henüz bilemiyoruz. Bu nedenle toplumun hızla aşılanması çok önemlidir.

 

İngiltere de 20-25 aralığında olanlar 60 yaştan daha riskli durumda...

 

Delta varyantı virüsü belirtileri nelerdir?

  • · Baş ağrısı (yaygın),

  • · Boğaz ağrısı (yaygın),

  • · Burun akıntısı (yaygın),

  • · Ateş, Tat ve koku kaybı belirtiler içine girmiyor.

Biontech aşısı koruyor mu?

 

İngiliz bilim insanları tarafından bu aşıyla ilgili bir araştırma yapıldı ve Haziran ayı başlarında The Lancet tıp dergisinde yayınlandı.  

 

 

 

 

Bulgularına göre: İki doz Pfizer / Biontech ile aşılanmış kişilerde, Delta varyantının varlığında nötralize edici (etkisizleştirmek) antikorların seviyesi, virüsün gebe kalmak için kullanılan tarihsel türünün varlığından yaklaşık altı kat daha düşüktür.  


5/8

 

Karşılaştırma yapmak gerekirse, bu azalma Alpha varyantına kıyasla 2,6 kat ve Beta varyantına (eski Güney Afrika) kıyasla 4,9 kattır.

 

BAKAN KOCA’DAN KRİTİK UYARI !  TELAFİSİ GÜÇ GÜNLERLE  KARŞILAŞABİLİRİZ...

Bilim Kurulu toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulundu.  

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu saat 14 Temmuz 2021 tarihinde 16:30'da video konferans yöntemiyle toplandı.

 

Aşılama ve koronavirüsle mücadelenin ele alındığı toplantı sonrası konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca şu ifadeleri kullandı;

 

* Bilim Kurulumuz bugün vaka sayılarının seyri, aşı programımız ve Bayram tedbirlerini görüşmek üzere toplandı. Bildiğiniz gibi hızlı bir aşı programı yürüterek bugün itibariyle 60 milyon dozdan fazla aşı uyguladık.

 

* Başından beri bayramdan önce tüm 18 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın en az 1 doz aşısını uygulamak istediğimizi ve Bayrama böyle ulaşmayı hedef olarak belirledik. Normale dönmek için en önemli basamağın bu olduğunu belirttik.

 

* İllerimizde hedef nüfusun aşı olma oranlarını günlük ve aşı doz uygulamalarını anlık olarak sizlerle paylaşıyoruz. Haritada rengi maviye dönen illerimiz bizi heyecanlandırıyor ve salgından kurtuluşun umudunu ifade ediyor. Umuda giden yolda meşalelerimiz maviye dönen illerimiz.

 

“SON BİR HAFTADA VAKA SAYILARI ARTTI”

 

  • · Fark edeceğiniz üzere son bir haftada vaka sayılarında bir yükselme eğilimi var. Eski ve acı tecrübelerimiz bunu kontrol etmenin çok maliyetli olduğunu gösteriyor.  

 

  • · Maalesef vaka sayısı artan illerimizle aşılanma oranı arasında benzerlik var. Birkaç istisna dışında aşı olma oranı düşük olan illerimizde vaka sayıları bir önceki haftaya oranla birkaç kat yükseliyor.

 

İNGİLTERE ÖRNEĞİNİ VERDİ...

 

  • · Önümüzde bir İngiltere örneği var. Salgın bitme noktasına gelmişken bir anda on binlerce vaka ile karşılaştılar. Sevindirici olan artan vaka sayıları vefat sayılarını şimdilik artırmıyor.

 

  • · Buna rağmen bu bize ders çıkarmamız gerektiğini gösteren önemli bir örnek.

 

 

 

Karonavirüs tabiatı gereği mutasyona uğruyor ve varyantları bulaşma hızını ya da hasta etme kabiliyetini artırabiliyor. Artan varyantlara karşı elimizde aşı silahının yanında bir de tedbirlere uyum gücü var. Tedbirlere uyarak varyantlardan da korunabiliriz.

 


6/8

BAYRAM UYARISINDA BULUNDU...

 

  • · Önümüzdeki günler özlemle beklediğimiz bayramın hemen öncesi. Bayramda bir araya gelirken kesinlikle tedbirlerden taviz vermemeliyiz. Tedbirsizlik elimizdeki silahları etkisiz kılabilir. Tedbir güvencemizdir.  

 

  • · Kapalı ve havalandırması sınırlı olan alanlarda kalabalıklara karışmamalı bayramı kendimize ve sevdiklerimize zarar veren hale getirmemeliyiz. Bu bayram tedbirlere uyar ve aşımızı olursak el öpüp birbirimize sarılmadan geçireceğimiz son bayram olacak. Son kez bu bayram birbirimizle temastan uzak duralım.

 

“İKİ DOZ ARASI SÜRE DEĞİŞTİ”

 

Bilim Kurulumuz aşı uygulaması konusunda da bazı güncel gelişmeleri değerlendirdi. Elde edilen yeni bilgi ve tecrübelere göre;

 

  • · 1. Doz aşısı tamamlanan vatandaşlarımız için Sinovac aşısını olanlar 2. doz aşılarını 4 hafta sonra, Biontech aşısı olanlar ise 2. doz aşılarını ilk dozdan 3 hafta sonra olabilirler.

 

  • · Sistemlerimizde aşı hakkı buna uygun olacak şekilde tanımlanmıştır. Günü gelmişse randevunuzu alarak aşı olmaya gidebilirsiniz. Hedefimiz bayrama güvenle girmek için bayrama kadar 1. ve 2. doz aşılarımızı olmaktır.

 

“TELAFİSİ GÜÇ GÜNLERLE KARŞILAŞABİLİRİZ”

 

  • · Aşı programımızın başarısına rağmen vaka sayılarında artış eğilimi var. Bu salgının henüz bitmediğinin göstergesidir. Elbette yeniden kısıtlamalara ihtiyaç olacak bir gündemde değiliz. Ancak, tedbirlere uymaz ve aşımızı olmazsak telafisi güç günlerle karşılaşabiliriz. Güçlü bir normale dönüşün şartı aşı olarak toplum bağışıklığı sağlanana kadar tedbirlere uymaktır.

 

  • · Bu vesile ile şimdiden Kurban Bayramınızı tebrik ediyor, sağlık ve mutlulukla

           nicelerine sevdiklerinizle beraber ulaşmanızı diliyorum.” Dedi. (14 Temmuz 2021)

 

AB’NİN SALGINLA MÜCADELE KURUMUNDAN AĞUSTOS UYARISI:

 

“Vaka Sayısı 5 Kat Artacak”

 

Avrupa Hastalık Önleme Merkezi’ne (ECDC) göre, koronavirüs vaka sayısı ağustos başında 5 kat artabilir. Nedeni ise daha bulaşıcı olan delta varyantı.

 

 

 

 

 

GENÇLERİ ETKİLİYOR...

 

ECDC’ye göre geçen hafta Avrupa bölgesinde 100 bin kişide görülen ortalam 90 yrni vaka sayısı, 1 Ağustos’tan itibaren 420’ye yükselecek.

 


7/8

ECDC, gözlemlediği 30 ülkenin üçte ikisinde vaka sayılarında artışın başladığına ve yeni vakaların da çoğunlukla 15ila 34 yaşlarında olduğunu dikkat çekti.  

 

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ’NDEN TÜRKİYE’YE BAYRAM UYARISI:

 

“Kapalı, Kısıtlı ve Kalabalıktan Kaçın”

 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri salgın önlemeleri konusunda “3 K’dan kaçının” diyerek formülü sundu. Açık havada buluşulmasını önerdi...  

 

“TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIĞA” ULAŞMAMIZ GEREKİR...

 

Delta varyantı korkutuyor. Aşı olsak dahi önlemlere uymalıyız.  

 

Toplumsal bağışıklığa ulaşamazsak vaka sayısında 10 bin tehlikesi ile karşı karşıya kalırız.

 

Bayram sırasında hangi ihtimaller masada olacak bekleyip göreceğiz.

 

Aşılama başladı. Pandemi bitti. Normalleşme başladı. Kurban bayramı geldi. Bu da kişilerin istemeyerek de olsa birbirleri ile yakınlaşmasına neden olacak.  

 

Aşılamayla birlikte salgını kontrol altına alacağımız doğrudur.

 

Ama hala 2. Dozu bile alamayanlar var iken gevşemenin alemi ne? Bu durumda salgını nasıl kontrol altına alacağız?  

 

2. Doz aşıda bile % 60’lardayız. Oysa Toplumsal bağışıklığa ulaşmamız için % 80’lere ulaşmamız gerekir...

 

Pandemi süreci Koronaviris’ün yanı sıra bir de delta virüsü ile devam ediyor. Tehlike geçmiş değil. Ama vatandaşlarımız 1 Temmuz aşılananlar “Kademeli normalleşmeyle” birlikte alınan yeni tedbirlerin ardından hemen maskeleri çıkarttı. Mesafe kavramını unuttu. Korona tedbirlerine riayet edenleri tenzih ederim.

 

Bayramda vaka sayısında artış bekleniyor. Bu da ileride “Tam Kapanma”nın tekrar gündeme gelmesi demektir.  

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kritik uyarısında; “Telafisi güç günlerle karşılaşabiliriz” demişti.

 

Tehlike henüz geçmedi. Kurallara uymazsak  pandemi de tekrar başa dönebiliriz.  

 

 

 

Ailemiz, yakınlarımız ve sevdiklerimizle daha uzun yıllar sağlıklı, mutlu ve huzur içinde yaşamak istiyorsak lütfen;

 

  • · Maskelerimizi takmaya devam edelim. Çok tenha yerlerde çıkartabiliriz. Ama kalabalığın yoğun olduğu yerlerde maskemizi takmalıyız.  

 

  • · Fiziksel Mesafeye (en az 1-5-2 m.) dikkat edelim. Özellikle Bayramda fiziksel temastan kaçınmalıyız. (öpüşmek ve sarılmak gibi)


8/8

 

  • · Hijyen kurallarına riayet edelim. Uymayanları uyaralım.

 

  • · Sinovac veya Biontech hangisi olursa olsun aşımızı derhal olalım...  

 

Turizm ve Bayram yorgunluğu vaka sayılarını Artıracak mı? Bekleyip göreceğiz...

 


Bu yazı toplam 11584 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.