Şuayip Yaman       Görünen Köy

Şuayip Yaman Görünen Köy

ÇUBUKLULAR SAKIN KALP HASTASI OLMAYIN!..

 

İlçenin nüfusu 100 bine koşuyor. Ama Koskoca Halil Şıvgın Çubuk Devlet Hastanesi’nde yaklaşık iki yıldır Kardiyoloji Uzmanı kadrosu boş duruyor, kalp hastaları ve kalp krizi geçirenler Ankara’daki hastanelere sevk ediliyor. Hastanede; Sadece bir adet “Hasta Nakil aracı” ve Ankara İl Sağlık Müdürlüğü nezaretinde ve Hızır 112 Komuta Merkezi tarafından yönlendirilen bir adet de “112 Acil Ambulans” var.

 

Ankara’ya hasta sevki için ambulans bulunamıyor. Hastane, İl Sağlık Müdürlüğü nezaretindeki “112 Acil Ambulansı”, “Hızır 112 Komuta Merkezi”nden alınan izinle kullanılabiliyor. Hastane’nin elindeki Hasta Nakil Aracıda yeterli değil.

 

Düşüncesiz bazı vatandaşların bir pansuman için bile olsa ambulansları gereksiz şekilde oyalamaları da madalyonun öbür yüzü... Böyle olunca da gerçek hastalar uzun müddet ambulans beklemek zorunda kalıyor ve hatta ambulans beklerken maalesef hayatlarını bile kaybedebiliyorlar.

 

Hastanede iki yıl öncesine kadar bir kardiyoloji uzmanı vardı. Kardiyoloji Polikliniği gerekli araç ve gereçlerle donatılmıştı. Hatta, kardiyoloji uzmanı doktor hasta gelmemesinden yakınıyordu. Zamanla hasta portveyide oluşmuştu. Bir başka ifade ile kalp hastaları bu polikliniğe yönlendirilmeye başlanmıştı. Kardiyoloji uzmanı göreve başladığı günlerde Çubuklular tarafından da çok seviliyordu.  Ne olduysa oldu. Bu doktor bilinmeyen nedenlerden dolayı iki yıl önce istifa edip gitti.

 

İstifanın ardından Hastane yetkilileri hiç vakit geçirmeden boş kadronun doldurulması için Ankara İl Sağlık Müdürlüğüne talepte bulunurlar. Hatta Çubuklu siyasilerde bu konuda girişimde bulunurlar. Ama nafile, 2 yıldır Çubuk’a kardiyoloji uzmanı gönderilmiyor. Ankara İl Sağlık Müdürlüğü istese hemen gönderebilir. Ama Ankara’nın, Çubuk ve Çubuklulara verdiği değer, maalesef bu…

 

Kalp doktoru istifa edince ilçedeki kalp hastaları da öksüz kaldı. Şansı olanlar ve Ankara’daki hastanelere zamanında yetişenler kurtuldu. Yetişemeyenler de ambulans beklerken hayatlarının baharında bu dünyayı terk ettiler. Örnek vermek gerekirse;

 

Tarih 21 Şubat 2008

 

Eski DSP Çubuk İlçe Başkanı Recep Ali Demirci bir apartmanın merdivenlerinden çıkarken kalp krizi geçirir. Ambulans, Hastane’den Çarşı İçi’ne yarım saat sonra gelir. Demirci ambulans beklerken vefat eder.

 

Tarih: 21 Ocak 2010

 

Evinde kalp krizi geçiren Celal Kalaycı ambulans beklerken vefat etmiştir.

 

Yakınlarından alınan bilgiye göre; 21 Ocak 2010 Perşembe günü saat 11.00’sularında Çubuk eşrafından Celal Kalaycı Perşembe Pazarı’nda rahatsızlanır. Hemen Halil Şıvgın Çubuk Devlet hastanesine götürülür. Hasta, Kardiyoloji Uzmanı olmadığı için Ankara Numune Hastanesine sevk edilir. Ambulansla götürülür ve Hastane’ye bırakılır. Burada Kalp Grafiği çekilir, kan tahlilleri yapılır. Hastaya “Gaz Sıkışması” teşhisi konur. Tedavi için, gaz giderici şurup ve ağrı kesici verilir. Ve evine gönderilir.

 

  Yakınları, hastayı saat 14.30’da evine getirirler. Hasta, evinde dinlenirken saat 16.45’te tekrar rahatsızlanır. Hasta yakınları, 112 Acil Servisi en az 5 defa arayarak ambulans isterler. Yetkililer ambulans bulunmadığını, bir tek ambulans olduğunu ve bunun da Esenboğa Havaalanı’nda Cumhurbaşkanlığınca düzenlenen bir organizasyon için gönderildiğini ve hasta için Pursaklar’dan bir ambulansın Çubuk’a yönlendirildiğini söylerler. Hasta maalesef ambulans beklerken saat 17.00’de vefat etmiştir.

 

            Bu örnekleri çoğaltmak mümkün..

 

            Yine yetkililerden aldığım bilgiye göre; Kardiyoloji Polikliniği şu anda zaruri imiş, ama yeniden poliklinik açılacak yer yokmuş.. Hastane sıkışmış durumda imiş.. Şu andaki Hastane’nin yeni branşları kaldıramayacağı aşikar,. Ama yeni 100 yataklı ek hastane hizmete girerse kardiyoloji uzmanı olmadan, beyin cerrahı ve nöroloji uzmanı olmadan bir anlam ifade etmez deniliyor.

 

Ek 100 Yataklı Hastanenin hizmete girmesi için de en az bir, bilemediniz 1,5 sene var. O zamana kadar da Çubuklular sağlığın her dalında Allah’a emanet..

 

            Etkililerden ve yetkililerden alınan bilgiye göre; Yapımı devam eden yeni 100 yataklı hastane hizmete girerse tüm poliklinikler personel ve teçhizat bakımından dört dörtlük olacakmış, bu suretle hastane ile ilgili tüm sorunlarda ortadan kalkacakmış..İnşallah diyorum. Sizler de dua edin!.. Her konuda olduğu gibi sağlıkta da işimiz Allah’a kaldı.

 

            Çubuk’ta ambulans sıkıntısı hat safhada.. Çubuklu esnaflar geçtiğimiz aylarda bir kampanya düzenleyerek topladıkları paralarla bir kamu kuruluşuna bir araç hediye ettiler. Buna benzer bir kampanyayı Hastane’ye ambulans almak için düzenleyebilirler. Bu suretle Hastane’ye ambulans ve ambulanslar hediye ederlerse bu yardımlar bir gün kendilerine hizmet olarak geri döner. Çünkü en büyük yatırım insan ve insan sağlığına yapılan yatırımdır.

 

            Çubuklular siz siz olun!.. yeni 100 yataklı ek hastane binası hizmete girene kadar sakın strese girmeyin, kendinize iyi bakın ve kalp hastası olmayın, en önemlisi de “kalp krizi” geçirmeyin… Ya da Azrail ile 2 yıllık anlaşma yapın!..

 

Hani; “Metropol İlçe” idik. Hani; Ankara’da ne varsa Çubuk’ta da o olacaktı. Boş bir kadroya bile bir atama yaptıramıyorsak siyasilerimiz ne güne duruyor? Siyasiler, bir araya gelsinler ve Ankara İl Sağlık Müdürlüğü’nden bir kardiyoloji uzmanının tayinini Çubuk’a yaptırsınlar da güçlerinin kime veya neye yettiğini hep birlikte görelim. Şayet ilçedeki siyasilerimiz bu işi beceremiyorlarsa, Ankara 2. Bölge’de seçtiğimiz ve bizi temsil eden 14 milletvekilimiz var,  bu işi onlara havale etsinler. Belki onlar Çubuk’a bir kardiyoloji uzmanı getirirler…

 

            Çubuklular ne günlere kaldık değil mi?

           

           

Bu yazı toplam 5575 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum