Şuayip Yaman       Görünen Köy

Şuayip Yaman Görünen Köy

ÇUBUK METROPOL MÜ, YOKSA TAŞRA MI?

 

Çubuk, vergi ödemeye gelince Metropol İlçe, Hizmet almaya gelince Taşra İlçesi muamelesi görüyor. İlçeye hizmet olarak sunulanlarda Çubuklulara eziyet ve cefadan başka bir şey vermiyor.

 

23 Temmuz 2004 tarihi itibariyle “Metropol İlçe” olduk. Büyükşehir Kanunlarına göre Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlıyız. Ama taşra muamelesi görüyoruz. Adı Metropol ama, mevzuat öyle değil.. Adeta, bir mevzuat boşluğu var.

 

Arazi Vergileri

 

Vergi toplama konusunda “Metropol İlçe” vasfından hareket ediliyor.

Metropol İlçe olmadan önce 5 mahallemiz vardı. Metropol İlçe olduktan sonra 29 köyümüz mahalle oldu. Böylece onlar da Büyükşehir kanunlarına tabii.. Arazi vergileri de buna göre düzenlendi;

 

Arazilerin M2 birim fiyatlarına ait Valilik tarafından kurulan Merkez Komisyon Kararı duyurusu, mahalle muhtarlarına gönderilmiştir. Arazilere ait 2010 yılı Emlak vergi değerleri; İlçeler itibariyle arazinin cinsine göre m2. birim fiyatı en düşük olanlar nazara alınarak takdir edilmiştir.

 

Ayrıca bu duyuruda; “İlçe belediyelerinin arazi m2. birim fiyatını belirleme konusunda yetkisi bulunmamaktadır” denilmektedir

 

 Çubuk İlçesi için;

 

Cinsi            M2 Değeri

-----------      --------------

1- Kıraç             1 TL

2- Taban            2 TL

3- Sulak         3,50 TL  olmuştur.

 

Yukarıdaki fiyatlar köylüye göre çok yüksektir. Yeni mahalle olan köylerde arazisi olan vatandaşlar Çubuk Belediyesine sadece beyanname vermekte, arazilerinin büyüklüğü ne kadar olursa olsun vergi ödememekte idi. Mahalle olmadan önceki uygulama böyle idi. Şimdi ise vergi verecekler.  Bu köylerin çoğunun arazisi kıraçtır. Ekip biçilen bu arazilerden kaldırılan mahsul yeterli olmadığı için fazla kazanç elde edilememektedir. Yeni tespit ile kıraç arazinin bile dönümünün emlak vergisi değeri bir milyar olmuştur. Bu rakam ise köylüye göre çok yüksek bir meblağdır.

 

Bu konuda görüşlerine başvurduğumuz köylüler; “Adımız mahalle.. Henüz dişe dokunur bir hizmet alamadık. Mahalle olduktan sonra hizmet olarak 4 tane çöp tenekesi getirdiler. İsterlerse traktörün arkasına atar getiririz. Köy statüsünde iken sadece elektrik faturası ödüyorduk. Şimdi buna su faturası da eklendi. Bu kriz ortamında birde arazi vergisi ödeyeceğiz” demektedirler.

 

Öğretmen Atamaları

 

Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen atamalarına Çubuk ilçesini taşra ilçesi olarak görmektedir. Şöyle ki;

 

2010 yılı Yarıyıl Tatili Dönemi Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu"nda;

 

“İl İçinde Yer Değiştirmek İsteyenler;

 

Ankara İli için; Merkez ilçe konumundaki Altındağ, Çankaya, Keçiören, Yenimahalle, Mamak, Gölbaşı, Sincan, Pursaklar ilçelerinde görev yapanlar, eşinin görev yaptığı ilçedeki,

Merkez ilçe dışında kalan diğer ilçelerde görev yapanlar ise özrünün bulunduğu merkez ilçe sınırları içindeki,

 

Eğitim kurumlarını tercih edebileceklerdir.” denilmektedir.

 

 Çubuk İlçesi ikinci gruptadır. Bir başka ifade ile taşra grubundadır. Milli Eğitim Bakanlığı"na göre Çubuk Taşra İlçesidir.

 

İlçe yetkililerinden alınan bilgiye göre; “İl içi özür grubu atamalarında Çubuk İlçesi Merkez İlçe olmasına rağmen Taşra İlçe gibi değerlendirmeye alınmış, Çubuk"ta mevcut öğretmenlerin sadece özrünün bulunduğu ilçeye değil, Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki herhangi bir ilçeye tayin yapabilmelerinin önü açılmıştır. Bu durum da öğretmenlerin özrünün bulunmadığı ilçelere tercih etmelerine ve bir sonraki özür grubunda tekrar atama başvurusu yapmalarına sebep olmaktadır. Büyükşehir Belediyesi kapsamında görev yapan öğretmenlerin sadece özrünün bulunduğu ilçeyi tercih etmeleri daha sağlıklı bir uygulama olacaktır” denilmektedir.

 

İlçeye atanan öğretmenler, ilçenin sosyal yapısı yüzünden, ilçeye gelmek istemiyorlar. Gelenler de diken üstünde oturuyorlar. İl Milli Eğitim Müdürlüğü"nün böyle bir uygulaması ile hiç mi hiç kalmazlar. Bu uygulama ise ilçede eğitimin aksamasına neden olmaktadır.

 

Araç Plakaları

 

Araç plakaları “T” olması gerekirken hala “CTD” olarak devam ediyor.

 

Ambulans Sıkıntısı

 

Koskoca Halil Şıvgın Çubuk Devlet Hastanesi"nde Ankara İl Sağlık Müdürlüğü nezaretindeki sadece bir adet “Hasta Ambulansı” ve hastanenin zaman zaman yararlanabildiği bir adet  “112 Acil Ambulans” var.

 

Hastanede, kardiyoloji uzmanı yok ve iki yıl önce istifa edip gitmiş..Kalp hastaları Ankara"daki hastanelere sevk ediliyor. Bazen Ankara"ya sevk için ambulans bulunamıyor. Çünkü düşüncesiz bazı vatandaşlar bir pansuman için bile ambulansı gereksiz şekilde oyalıyorlar. Böyle olunca da gerçek hastalar uzun müddet ambulans beklemek zorunda kalıyor ve hatta ambulans beklerken maalesef hayatlarını bile kaybedebiliyorlar.

 

İtfaiye Hizmetleri

 

İtfaiye hizmetlerinin Büyükşehir"e bağlanması ise başka bir sorun. İlçedeki itfaiye hizmetleri Metropol İlçe olduktan sonra Büyükşehir"in uhdesine geçti. Ve İtfaiye Dairesi Başkanlığına bağı olarak Çubuk İtfaiye Grup Amirliği olarak hizmet veriyor. İtfaiye grup Amirliğinde, vardiya sistemleri uygun değil.. Çubuk"a gelen itfaiye personeli Çubuk"u tanımıyor. Tanıyacağı zamanda rotasyon uygulaması yüzünden başka bir ilçeye gidiyorlar. Oysa Büyükşehir"e bağlanmadan önce itfaiye çalışanları Çubuklu idi ve Çubuk"u tanıyordu.

 

Hamam

 

            İlçeye yakışır bir hamam yok. 90 yıllık mazisi olan hamamda kapanmış durumda.. Çubuklular şimdilerde çevre ilçelerdeki hamamlara gidiyorlar.

           

Telefon ve ADSL Aboneliği

 

Telefon ve ADSL abonelikleri Çubuk Telekom Şubesi"nden yapılırken, iptaller bundan sonra Tepebaşı"ndaki Keçiören Telekom Müdürlüğü"nden yapılacaktır. Çubuk"taki Telekom Şubesi ne güne duruyor? Yoksa Şube yerine konmuyor mu?

           

            Su Aboneliği

 

Yine 5594 sayılı kanun uyarınca, Ankara Valiliği İl Mahalli İdareler Müdürlüğünce 03.09.2007 tarihinde imzalanan devir protokolü çerçevesinde ilçemizin/mahallemizin su ve kanalizasyon hizmetleri kuruluşumuza devredilmiş olup, abonelik işlemleri de tarafımızdan yapılmaktadır.” Denilmekte ve abonelik sözleşmesinin güncelleştirilmesi istenilmektedir. Bunun için Abonelerin, Abone İşleri Şefliğine başvurmaları istenilmektedir. Yoksa su sayaçlarınız sökülerek su kullanımınız engellenecektir, deniliyor. Peki; Su faturaları şimdiye kadar nasıl tahsil ediliyordu? Şimdiki uygulama hizmet midir, yoksa cezalandırma mı?

           

Yukarıdaki örnekleri çoğaltmak mümkündür. Bu hizmetler ve insanlara yapılan muamele bir Metropol"de değil, ancak taşrada olabilir. Bu icraatlar Çubukluya hizmet değil eziyet ve cefadan başka bir şey değildir. Ne diyelim, “herkes ektiğini biçer”. Dün Metropol İlçe olalım diye alkış tutanlar düşünsün, diyeceğim. Ama, “kurunun yanında yaş da yanıyor”. 

 

“Beterin beteri var. İyi ki “taşrayız”. Ya mezra olsaydık. Ne olurdu? Allah Korusun!..

           

             

            Yazarın Özel Notu:

Bu yazımı, yazılarımı hiç okumadan ve ön yargılı olarak, asılsız ve mesnetsiz bir şekilde eleştirenlere “İTHAF” ediyorum.  

Bu yazı toplam 6793 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum