Abdurrahim Somuncu   (Emekli Müftü)

Abdurrahim Somuncu (Emekli Müftü)

BERAT GECESİ

                             

                     Berat gecesi; kameri aylardan şaban ayının 14-15’ine bağlayan gecedir.           

Berat demek; suçtan, cezadan, hastalıktan, sıkıntıdan kurtulmak demektir. Ayrıca, Berat kelimesi nişan, ferman başarı belgesi alınması anlamlarında da, kullanılmaktadır.    

                        Üç aylar; Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Bu üç ayların ikincisi olan, berat gecesinde Günahtan tövbe edip, günahtan kurtulmaya da berat denilmektedir.

            Peygamber Efendimiz(s.a.v.) bir hadisi şeriflerinde bu üç ayların fazilet ve bereketiyle ilgili : “Allahümme barik lena fi recebe ve şaban ve belliğna ramazan/ Ey Allahım bizim için, Recep ve Şaban aylarını mübarek kıl. Ve bizi Ramazan ayına ulaştır.”buyurmuşlardır. Recep ve Şaban ayları Kur’an ayı olan Ramazan ayının müjdecisidirler.     Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli etmektedir. “ Kullarımdan günahlarına, tövbe etmek isteyen yokmu? Günahlarını afv edeyim? Rızık isteyen yok mu? Rızık vereyim, hastalığından, şifa bulmak isteyen yok mu? Şifa vereyim… ‘Buyurmaktadır ( süneni İbni mace)

                  Yine bu gecenin,  faziletiyle ilgili olarak “Her kim beş geceyi ihya ederse, o kimselere cennet vacip olur.1.Arefeden önceki gece(yevmi terviye).2.A refe gecesi. 3.Kurban bayramı gecesi.4.Şaban ayının 15.gecesi (Ettergip vetterhip)                                                                             

                              

            Bu geceyle ilgili Hz. Aişe (R.A.) validemiz şu olayı anlatıyor;  “bir gece Peygamber efendimiz (s.a.v.) yanıma geldiler. Bir süre sonra yanımdan ayrıldılar ve ben merak ettim. Hz. Peygamber(s.a.v.) önden gidiyorlar ve bende peşinden gidiyordum. Hz. Peygamber (s.a.v.) Cennetül Baki mezarlığına kadar gitti. Ve orada secdeye kapandı. Secdede mü’minler ve şehitler için dua ediyordu. Bu manzarayı gördükten sonra, evime döndüm. Bir müddet sonra, Hz. Peygamber(s.a.v.) benim odama tekrar teşrif ettiler. Benim odamda namaza durdu ve secdeye kapandı. Secdede dua ediyordu. Duası o kadar uzun sürdü ki... Acaba Rasulullah (S.A.V.) ruhunu Hakka Teslim mi etti? Diye endişelendim. Parmağımı ayağına dokundurduğumda, hareket ettiğini görünce rahatladım. Rasulullah (s.a.v.) secdede şöyle dua ediyordu “Ey Allah’ım!  Azabından affına, gazabından rızana, sığınırım. Senden yine Sana sığınırım. Sana iltica ediyorum. Şanın yücedir. Sana yaptığım senayı, Senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum. ‘Duasında bulundular. Rasulullah(S.A.V.)  Berat gecesinde böyle dua yapmışlardı. Rasulullah (s.a.v) Hz. Aişe(r.a.)  validemize, bu duayı başkalarına da öğretmesini emretmişlerdir. Hz.Aişe (r.a.) sabah olunca akşamki olayı Rasulullah’a anlattım. Rasulullah (s.a.v.) de “ Ya Aişe bu gece Cebrail (a.s.v.) geldi. Kalk namaz kıl ve dua et. Bu gece Şaban ayının 15.gecesi Berat gecesi dir, buyurdular.”

            . Duhan suresi 4–5–6 ayetlerinde “Katımdan bir emirle her hikmetli işe o gecede hükmedilir. Çünkü biz Rabbi’nin bir rahmeti olarak Peygamberler göndermekteyiz. O işitendir, bilendir” buyrulmaktadır.                                                                                                                                                               

               Bu gece İsteklerin ve dileklerin Cenabı hakka, arz olunacağı bir gecedir. Peygamber efendimiz (s.a.v) başka bir hadislerinde de“ Ameller, bu ayda âlemlerin Rabbi olan yüce Allah’a arz olunur. Ben de oruçlu halde iken, amellerimin Allah’a arz edilmesini isterim.”Buyurmaktadır. İnsanların bir sene içerisindeki. Bu sene Berat gecesinden itibaren, gelecek sene Şaban ayının 15’ne kadar, kimin dünyaya geleceği ve hayatının sona ereceği, Rızıklarının verileceği tabiat olayları, ilgili meleklere bildirilir. Meleklerde, bu sure içerisinde görevlerini yerine getirirler.                                                                                                                             

            Bu geceyi gönül uyanıklığı içerisinde ibadet ve tâatle geçirmek, dua ve niyazda bulunmak suretiyle geçirmeliyiz.

           Berat gecesinde neler yapmalıyız?

             Fakirler, yetimler gözetilmeli, günahlara tövbe edilmeli. Gündüzünde oruçlu bulunulmalı, vaktinde kılınamayan namazlar var ise,  kaza edilmeli, ayrca nafile nazlar kılınmalı,Kur’an-ı Kerim, ilmihaller ve hadis kitapları, okunmalı, akraba ve dostlar ziyaret edilip tebrikleşilmeli, din, vatan ve tüm Müslümanların saadet ve selameti için dualar yapılmalı.

                    Berat gecesinin, gönüllerimizin arınmasına ve beratımızı almaya; ülkemizin, milletimizin ve topyekûn İslam âleminin her türlü dert ve sıkıntılardan kurtulmasına vesile olmasını Cenab’ıhaktan niyaz  ediyorum.

            Değerli okurlarımın kandilini tebrik eder, esenlikler dilerim.     

 

                                 

 

Bu yazı toplam 3046 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.