Belde Belediyelerinde Son Durum

     Kamuda yeniden yapılanma reformları kapsamında belde belediyeleri ile ilk kademe belediyeleri kaldırılmıştı. Söz konusu kanun muhalefet tarafından iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi"ne götürüldü. Şimdi Anayasa Mahkemesi"nde görüşülmeyi bekliyor.

Ancak Anayasa Mahkemesi"nin gündemi kamuoyuna bomba gibi düşen kapatma davasıyla

farklı bir boyut kazandı.

Belde belediyeleri ile ilgili kanunun durumu da bu kapatma davasının sonucuna bağlı olarak daha da karmaşık bir hale geldi. Şöyle ki;

Eğer Anayasa Mahkemesi AK Parti"nin kapatılma davasında, siyaset yasağı istenen milletvekillerine, ara seçim gerektirecek sayıda siyasi yasak kararı verirse Anayasanın başka bir maddesine göre üç ay içinde ara seçim yapılması gerekiyor. Genel veya yerel seçimlere de bir yıldan az bir süre kalmışsa ara seçimlerle birleştirilme zorunluluğu var. Yani yerel seçimler ara seçim tarihinde ara seçimlerle birlikte yapılacak. Şimdi buraya dikkat..Belde belediyelerinin kaldırılması ile ilgili kanun da seçimlere bir yıldan az bir süre kala yapılacak ilk seçimde hüküm ifade etmeyeceğinden ara seçimlerle birlikte yapılacak olan seçimde belde belediyeleri için yeniden seçim yapılacak demektir.Bu durumda belde belediyelerinin kaldırılması ile ilgili kanunun yürürlük tarihi beş yıl daha sarkacak.

Siyasi yasak olmazsa ara seçim de olmayacak ve yerel seçimler zamanında yapılacak. Belde belediyeleri de tarihe karışacak. Tabi Anayasa Mahkemesi kanunu iptal etmezse.

Bir de AK Partinin “erken seçim, hodri meydan” deme ihtimali var. Bu durumda da yerel seçimlerin öne alınması gerekebilir. Yani yerel seçimlerin zamanında yapılması belde belediyelerini kaldırıyor. Zamanından önce yapılması ise beş yıl erteliyor.Ayrıca Anayasa Mahkemesinin kanunu iptal etmesi de belde belediyelerini kurtarıyor.

Belde belediyelerinin kaldırılması ile ilgili görüşlerimizi önceki yazılarımızda açıklamıştık. Bu yazımızda sadece konunun son durumunu açıklamak istedik. İlgilenenlere saygılarımla.    

 

 

Bu yazı toplam 1706 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.