AYNADAKİ SEN BEN ONLAR

AYNADAKİ SEN BEN ONLAR

Ayna gerçeği olduğu gibi yansıtır değil mi? Kusurları gizlemez, belki görmek istediğini sana istediğin şekilde göstermez, olduğu gibi dosdoğru yalansız hilesiz gösterir.

Bazen de kişinin kendisi aynadır, ne gösterirse karşısındaki de o dur. “Ne ekersen onu biçersin” misali. Burada güzellikler veya çirkinlikler giriyor devreye. Fiziksel olgulardan bahsetmiyorum. Sözüm tamamen ruhsal güzellikler veya çirkinlikler adına. “iyi” olmak en büyük meziyet sanki günümüzde. J.J. Rousseau”nun dediği gibi “her şeyden önce iyi olalım, ondan sonra mutlu oluruz”. Aynaya güzellikler adına ne kadar iyilik yansıttığımıza bir bakalım önce. Mutlu olmak değil midir en büyük gayemiz. Bir iyilik yaptıktan sonraki duyulan mutluluk ne ile ölçülebilir ki.

Günümüzde her şey o kadar menfaatlere göre yaşanır olmuş ki, “iyi” olabilme ölçüsü değişmiş, maddiyatla yapılan iyilikler gözle görünür olmuş artık. Maddiyatla yapılabilecek iyiliklerde var elbette. İhtiyacı olan birisinin ihtiyaçlarını karşılamak, muhtaca el uzatmak, gönülden bağışlar yapmak gibi. Bunu zaten biliyoruz. Ben işin biraz duygusal, mantık ve insancıl boyutuna inmek istiyorum.

Kapı komşundan bir selamı esirgememekten, bir çocuğun başını okşamaktan, hal hatır sormaktan, bir engelli insana yardım eli uzatmaktan, en sinirlendiğin anda karşındakine tam çatacakken hoşgörülü olabilmekten, birilerine bir şeylerde yardım edebilmekten bahsediyorum.

Bunun en büyük ödülü vicdanında duyacağın bir tebessüm.

Yani aynada mutlu bir çift göz görebilmenin en kolay yolu.

Hangi gazeteyi açsam, hangi haber programını izlesem, hangi köşe yazarını okusam, son günlerde yine dalaşmalar, ağır eleştiriler, kalp kırmalar, partiler arası kavgalar, kimsenin kimseyi olduğu gibi kabul etmemesi, fikir dayatmaları.

Yorulmuyorlar da.

Bıkmıyorlar da.

Aynaya baktıklarında yorgun, mutsuz, huzursuz ifadelerini gördükçe hiç mi üzülmüyorlar?

Ayna sende, bende , onda  ve diğerlerinde de gerçeği gizlemez olduğu gibi yansıtır. Dikkatli bakın aynaya ey insanlar, belki yitirdiğimiz bir şeyleri hatırlatır.

srpkrdmn@hotmail.com

Bu yazı toplam 703 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar