Dr.Muhammed Bozdağ

Dr.Muhammed Bozdağ

Aşağılayanı nasıl unutabilirim?

-Soru: Sayın hocam, Düşün ve Başar kitabınızdan çok etkilenmiştim ama artık ben eskisi gibi kitap okumuyorum. Sorum şu: İki yıl önce evlendim ve eşimin ailesiyle oturuyorum. Kayınvalidem beni sürekli aşağıladığı ve eşim de bana sahip çıkmadığı için artık boşanmayı düşünüyorum. Fakat ayrılsam bile bende derin yaralar açan onur kırıcı tutumların üzüntüsünden nasıl kurtulacağım? Bu kadının sesini hayal etmek, hatırlamak bile bana çok acı veriyor. Nasıl unutacağım?


-Cevap: Geçmiş olsun öncelikle… Yaşananları unutmaya zorlayarak unutamazsınız veya bu şekilde unuttuğunuzu sandığınız hatıralarınızı hafızanızın dehlizlerine patlamaya hazır bomba gibi gömmüş olursunuz. Onlar oradan gizlice ve bilinçsizce psikolojinizi bozmayı, sizi unutkan ve dengesiz yapmayı sürdürürler. Beynimiz tahrip olmadığı sürece yaşadıklarımız hep hatırlanabilir durumdadır ve zaten hepsi kıyamet günü karşımıza çıkacaktır. Burada nasıl davranmanız daha doğru olurdu?
-Sorumsuz ve dengesiz bir kaynana sebebiyle ailenizi dağıtmanıza değer mi? Önce buna sağlıklı karar vermelisiniz. Bazen edep bilmez insanlardan onlara kulak asarak, duymazlıktan gelerek, önemsemeyerek, hafifseyerek, komik, hasta varsayarak etkilenmemek mümkündür. Siz ciddiye aylayı seçtiiniz kaynananın eziyeti altında ezilmişsiniz. Fakat bazı gelinler de böyle kaynanaları öfkelerinde boğan taktikler kullanırlar. 
-Bir konuyu da iyi anlamalısınız. Anlaşmazlığınız kaynananın sorumsuzluğundan mı, sizin kibir, bencillik, dengesizlik, saygısızlık, aşırı özgürlükçülük, bireycilik gibi hatalarınızdan mı kaynaklanıyor? Bu konuda tereddüdünüz varsa bilge birisine danışabilirsiniz. Zira sorun sizdense gittiğiniz heryerde sizinle olacak ve bütün ilişkileriniz de bozuk olacaktır. Oradan kurtulursanız yarın başka kaynana ile aranız açılacaktır. Sorun gerçekten kaynanadan kaynaklanıyorsa o zaman da şöyle düşünün:
-Boşanırsanız yuvanızı kaybedeceksiniz. Eviniz, bir sürü yatırım yaptığınız, ümit bağladığınız geleceğiniz… Yeniden iyi bir yuva kurmak ihtimali daha düşüktür her zaman… Boşanmanızın bedeli… Terazide tartarsanız hangisi ağır gelir? Bir evde Allaha isyana katlanılamaz. Ömür boyu dul da kalınsa, içerisinde Allaha şiddetle isyan edilen ve zalim yetiştirilen yuvayı bozmak doğru bir tercihtir. Ama böyle dengesiz insanların benliğimize yönelik zulümlerine tahammül edilemez mi? Herşeye inanan çocuk değilsiniz ki ana-babanın herşeyini ciddiye alasınız! Artık zihninize hâkim olabilecek, hafifsemeyi başarabilecek güçtesiniz. 
-Kaynanayı unutamazsınız. Şu var ki o gözünüzden uzaklaştıkça gönlünüzden uzaklaşır ve hatıraları zihninizin derinlerine yönelir. Fakat hatıraların size yaşattığı duyguları değiştirebilirsiniz. O aşağılamaların üzüntü üretmesini engelleyebilirsiniz. Yani öfkemi nasıl bastırabilirim yerine, öfkelenmemeyi nasıl sağlayabilirim sorusu daha mantıklıdır. Bu konuda Zihinsel Şifa kitabımızda yeterince taktik vardır. 
-Kaynanayı hastalıklı kişi olarak görmeniz bile zalimlik tutumlarına duygunuzu anında değiştirir. Bu kadar üzülmenizin öz değerinizin düşük olmasından kaynaklandığını anlamanız bile sizi rahatlatır. Değerinizi ailede saygınlık edinmekten değil de Allah’a yakınlığınızdan edinmeye karar vermek bile olumsuzlukların üzerinizdeki etkisini değiştirebilir.

 
 

Bu yazı toplam 1486 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar