Afganistanlı kardeşlere hem wushu hem Türkçe öğretiyor

Afganistanlı kardeşlere hem wushu hem Türkçe öğretiyor

Yücelhan Sppor Kulubü antrenörü Raziye Akgül, çalışmak için gelen Afganistan'lı iki kardeşe hem wushu eğitimi veriyor hem de Türkçe okuma ve yazmayı öğretiyor.

İlçede inşaatlarda çalışan Ahmet (24) ve Muhammet Medeni (19) kardeşler, iş çıkışı wushu kursuna gidiyor. Afgan kardeşlere, wushu öğreten Akgül antrenmanının ardından da Türkçe okuma yazma dersi veriyor. Akgül'ün çabalarıyla hafta içi her gün eğitimlerine devam eden kardeşler, aldıkları dersler sayesinde Türkçe konuşmaya ve yazmaya başlamışlar.

Muhammet’in Afganistan’dan geldiğini ve ilk geldiğinde hiç okuma yazma bilmediğini söyleyen Raziye Akgül, Ahmet ve Muhammet kardeşlerin kendisini bulduğunu ve çok azimli olduklarını ifade etti.

Zamanla çalışmalarının sonuç verdiğini ve Muhammet’in çok azimli olduğunu belirten Akgül şunları söyledi:

''Geldiklerinde hiç okuma yazma bilmiyorlardı. Salona başladıklarında ‘Biz okumak istiyoruz’ dediler. Ben de halk eğitime gidip kitap aldım. Muhammet’i abisi ile antrenmanın ardından burada, salonda okutuyorum. Şu an okuyorlar ve yazıyorlar. Her söyleneni anlıyorlar ve çok güzel Türkçe konuşuyorlar. Hem konuşuyor hem de yazıyorlar. Üstelik şiveleri de çok düzeldi.''

Muhammet’in ve abisinin inşaatlarda işçi olarak çalıştığını ve burada kazandıkları parayı Afganistan’daki ailelerine gönderdiklerini vurgulayan Akgül, ''Netice itibariyle onlar bizim misafirlerimiz ve aynı zamanda kardeşlerimiz. Bize düşen, onlara misafirperverliğimizi göstermektir'' diye konuştu.

Türkiye’ye çalışmak için 7 ay önce geldiğini anlatan Muhammet Medeni, ''Savaş zamanında amcam Türkiye’ye gelmişti. Tüm ailesi de burada. Bize de buraya gelmeemizi söyledi. Biz de geldik. Hem çalışıyoruz hem spor yapıyoruz hem de okuma ve yazmayı öğreniyoruz'' dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.