Dyt. Kübra NOKTA

Dyt. Kübra NOKTA

ADI DUYULMAMIŞ HAZİNE: SİYAH FASULYE!

KARA FASULYENİN MUCİZELERİ

Türk halkı olarak nohut, kuru fasulye, mercimek gibi baklagilleri tüketmeyi severiz. Sık sık kış aylarında sofralarımızda yer veririz. Bu besinler lezzetli olmalarının yanı sıra sağladığı yararlar açısından da oldukça önemlidir.

Kuru baklagillerden henüz tadına bakmadığımız, rengiyle bizi şaşırtan bir fasulye çeşidi daha var. Siyah fasulye. Adını belki ilk kez duymuş olanlar vardır. Kendisi ülkemizde çok fazla bilinmiyor. Çünkü anavatanı Meksika ve Karaip Adalarıdır.

Şekli tanıdık ama rengi farklı bu fasulyenin tek farkı rengi değildir. Diğer birçok baklagile göre faydası daha çok, zararlı maddelere karşı direnci de daha fazladır.

KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYOR

Yapılan çalışmalarda ilk dikkat çeken yanı kolesterolü düşürmede kişiye kolaylık sağlamasıdır. Kan kolesterolü, tüketilen besinlerin içeriğiyle değişkenlik gösterir. Bu yüzden yağ oranı az olan siyah fasulye kolesterol hastaları için kurtarıcı niteliktedir.

KOLON KANSERİNİ ÖNLER

Siyah fasulyenin lif içeriği çok yüksektir. Lifler bize sindirim sisteminde yardımcı olan maddelerdir. Son yıllarda beslenme şeklinin kötüleşmesiyle kolon kanseri yani kalın bağırsak hastalığında artış vardır. Bu yüzden bağırsaklarımızın iyi çalışması ve sindirim sistemi hastalıklarından korunmak için siyah fasulyeye hayatımızda yer vermek önem arz eder. Siyah fasulye özellikle kolon kanserine karşı koruyucu etkisiyle dikkat çekiyor.

KAN ŞEKERİNİ DÜZENLER

Bu fasulye tüketildiğinde kan şekeri kontrolsüz artışlar göstermez. Özellikle şeker hastalarının kan şekerinin düzenlenmesinde siyah fasulye etkili bir besindir. Kişilerin bir anda şekerinin düşmesini ya da ani bir kan şekeri artışını engelleyicidir.

İŞTAH KONTROLÜNÜ SAĞLAR, KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUR

Siyah fasulyenin kilo problemi çeken kişilere de yararı var. Tok tutucu özelliği ile iştahınızı azaltır. Sizi kontrollü bir şekilde tüketime yöneltir. Fazla miktarda kalori almanıza engel olur. Ayrıca çok düşük miktarda yağ içerir. Bu sayede kilo alma riskini azaltır.

KABIZLIK SORUNUNUZA İYİ GELİR

Sindirim sistemine yararları saymakla bitmeyen siyah fasulye;  özellikle yaşlılarda ve yatağa bağımlı kişilerde görülen kabızlık problemine çözüm olabilir. İçerdiği maddelerle dışkılamayı artıcı etki yapar.

BESİN DEĞERİ ÇOK YÜKSEKTİR

B gurubu vitaminleri başta olmak üzere birçok yararlı madde içerir. Vücut için gerekli olan ama üretemediğimiz besin ögelerini almamızı sağlar. Bu sayede ihtiyaçlarımızı karşılamamıza yardımcı olur.

Eti tüketemeyenler için alternatif bir protein kaynağıdır. Diğer baklagillere ve beyaz kuru fasulyeye oranla daha çok protein içerir.

Siyah fasulyenin pişirilmesi diğer kuru baklagillerler aynıdır. Yeterli ıslatma, ıslatma suyunun dökülmesi, iyi pişirme ve pişirme suyu ile birlikte tüketilmesi karın şişliği, gaz oluşumu gibi problemleri azaltır, besinin yararlarını da artırır.

Bu besini isterseniz limonlu, sarımsaklı sos ve yeşillikle beraber salata şeklinde; isterseniz de sulu yemek şeklinde veya çorbalara ilave ederek tüketebilirsiniz. 

Bu yazı toplam 58949 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.