23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI’NIN 101. YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADIK...

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI’NIN 101. YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADIK...

Dünyada ilk ve tek “Çocuk Bayramı” olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 101. Yıldönümü kutlamaları İlçemiz Atatürk Parkı’nda gerçekleştirildi.

Şuayip YAMAN

Dünyada ilk ve tek “Çocuk Bayramı” olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 101. Yıldönümü kutlamaları İlçemiz Atatürk Parkı’nda gerçekleştirildi.

 

23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden, milli mücadele tarihimizin en önemli dönüm noktalarından birisidir. Çoluk çocuk, yaşlı genç, kadın ve erkek topyekûn verilen bağımsızlık mücadelesinin sadece işgal kuvvetlerine değil tüm dünyaya ilan ve kabul ettirildiği bir tarihtir. 

Türk milleti Gazi Mustafa Kemal önderliğinde TBMM’nin açılmasıyla egemenliğini dost ve düşman herkese ilan etmiştir. 

Gazi Mustafa Kemal, 1924 yılında Meclis’in açıldığı 23 Nisan tarihini bayram ilan etmiştir. 

Bundan 5 yıl sonra ise bu bayram çocuklara hediye edilmiş ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır. 

1979 yılında ise ilk olarak dünyadan 6 ülke çocuklarının katılımıyla milli bayramımız uluslararası bir nitelik kazanmıştır.  Bu yönüyle çocuklarına bayram hediye eden ve bütün dünya çocukları ile de bunu paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye'miz olmuştur. 

Meclisimizin açılışı ve bugünün bayram ilan edilerek her yıl ulusal ve uluslararası düzeyde kutlanması gençlerimize hem değerlerimizi hatırlatmakta hem de sorumluluklar yüklemektedir. 

Demokrasi, özgürlük, bağımsızlık ve milli irade kavramlarının gençlerimiz tarafından benimsenmesi, korunması ve bu uğurda verilecek karşılıksız mücadelenin ve fedakarlığın en büyük örneğidir. 

Bu anlamda, 23 Nisanlar ülkemizin geleceği ve teminatı olan çocuklarımızın bu bilinçle yetişmeleri için önemli birer vesiledir.

Türkiye, dünyada çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke olmayı sürdürüyor.

İlçemizdeki 23 Nisan etkinlikleri...

 

İlçemiz Atatürk Parkı’nda düzenlenen etkinliklere; İlçe Belediye Başkanı Av. Baki DEMİRBAŞ, Başkan Yardımcıları; Harun OLMUŞ, Lokman KILIÇ, İlçe Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin KANTAR, İlçe Milli Eğitim Müdürü Alican KILIÇ ve Şube müdürleri, siyasi partilerin ilçe başkanları, okul müdürleri ile birlikte öğrenciler katıldı.

 

Şehit Emre Tunca İlkokulu Sınıf Öğretmeni Yadigâr ÜNSES ‘in sunuculuğunu yaptığı program; İlçe Milli Eğitim Müdürü Alican KILIÇ’ın  Atatürk Parkı’ndaki Atatürk Anıtı’na, Çelenk Sunumu ile başladı. 

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK, Aziz Şehitlerimiz ve ebediyete intikal eden tüm Gazilerimizin manevi huzurunda; 1 dakikalık Saygı Duruşu ve ardından İstiklal Marşı okundu.

 

İlçe Milli Eğitim Müdürü Alican KILIÇ günün önem ve anlamına ifade eden konuşmasında, “Bugün TBMM’nin 101. Kuruluş Yıldönümü’nde, yine bir 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda bir araya gelmenin kıvancı ve mutluluğunu yaşıyoruz. 

23 Nisan 1920, Ankara’da milletin, kendinden başka hiçbir gücü üstün kabul etmeyeceğini, azim ve kararlılıkla dile getirdiği, bağımsız ve egemen bir millet olmanın temellerinin atıldığı gündür. 

 

ATATÜRK, “bugünün küçükleri yarının büyükleridir” diyerek sizlere vermemiz gereken önemi en güzel şekilde ifade etmiştir. Bugün burada olan büyükleriniz de siz gençlerden; araştıran, düşünen, üreten, ahlaki ve insani değerleri kazanmış insanlar olarak yetişmenizi bekliyoruz.

 

Okuyan, anlayan, araştıran, soran, sorgulayan, bilimi ve teknolojiyi yararlı bir şekilde kullanan, milli ve manevi değerlerine bağlı, insan haklarına saygılı, kendine güvenen bireyler olarak yetiştiğiniz müddetçe, ülkemiz ve insanlık adına büyük bir kazanım olacağınızı aklınızdan çıkarmayın.

 

Bu duygu ve düşüncelerle Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve mücadele arkadaşlarını, şehitlerimizi, gazilerimizi saygı, şükran ve minnetle anıyor; başta bugünü anlamlandıran, heyecanı yaşayan ve bizlere yaşatan çocuklarımızın, siz değerli misafirlerimizin, öğretmenlerimizin, ülkemizin, milletimizin ve tüm dünya çocuklarının 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.” İfadelerini kullandı.

 

Program; Şehit Emre Tunca İlkokulu öğrencilerinden Zeynep Kübra ERDOĞAN’ın, “Türk Çocuğu Diyor ki”  ve Nehir ÜNAL’ ın “Dünya Çocuk Bayramı” adlı şiirlerin okunması ile devam ederken pandemi nedeniyle çevrimiçi ortamda devam etti.

 

Çevrimiçi olarak yapılan program ise;

 

Protokol konuşmaları, 

Yavuz Selim Ortaokulu Müzik Öğretmeni Müstadin ŞAHİNBAŞ yönetiminde  gerçekleştirilen  Keman Orkestrası ile  23 Nisan  Şarkıları  Dinletisi, 

Yavuz Selim İlkokulu tarafından düzenlenen Çocuk Gözüyle 23 Nisan konulu  Video Slayt gösterisi,

 Şehit Emre Tunca İlkokulu Bayram  Etkinlikleri Slayt gösterisi, 

Ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı münasebetiyle İlçemiz Bekir Yılmaz Ortaokulu Müdürlüğü’nce organize edilen; Resim ve Şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilerimizin takdimi ile sona erdi.

İlkokullar arası Resim Yarışmasında:

 

1. Sebat Koleji’nden Miray BULUT, 

2. Sebat Koleji’nden Işıl KÜÇÜKTAT,

3- Barbaros İlkokulu’ndan Elif YAĞIZ.

 

Ortaokullar arası Şiir Yarışmasında:

 

1. Yavuz Selim Ortaokulu’ndan Gizem ÖZBAŞ,

2. Yavuz Selim Ortaokulu’ndan Işıl YILDIRIM,

3. Muammer Kandemir İmam Hatip Ortaokulu’ndan H.O.O. Elanur ARSLAN.

 

23 NİSAN 91 YILDIR ÇOCUK BAYRAMI OLARAK KUTLANIYOR...

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK bu bayramı, 23 Nisan 1929 tarihinde çocuklara armağan etti. 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ün, Türk çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 23 Nisan 1921’de Milli Bayram olarak kutlanmaya başladı.

23 Nisan'ın Milli Bayram Addine Dair Kanun, Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açılışından tam bir yıl sonra, 23 Nisan 1921 yılında kabul edildi.

Kanun, 2 Mayıs 1921 ise Ceridei Resmiye'de (Resmi Gazete) yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İki maddeden oluşan kanunun birinci maddesinde, “Türkiye Büyük Millet Meclisinin ilk yevmi küşadı olan 23 Nisan günü milli bayramdır”; ikinci maddesinde ise “Tarihi kabulünden muteber olan işbu kanunun icrasına Büyük Millet Meclisi memurdur.” ifadeleri yer alıyor.

ATATÜRK, 23 Nisan 1921’de Milli Bayram olarak kutlanmasına karar verilen 23 Nisan’ı, 23 Nisan 1929 tarihinde çocuklara armağan etti. Böylece 23 Nisan ilk defa, 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak kutlandı.

23 Nisan, 27 Mayıs 1935 tarihinde çıkarılan Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile “Ulusal Egemenlik Bayramı” olarak kutlanmaya devam edildi.

Kanunun ikinci maddesinin b fıkrasında, “Ulusal Egemenlik Bayramı; 22 Nisan öğleden sonra ve 23 Nisan günü” ifadesi yer aldı.

1981 tarihli Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’da, 20 Nisan 1983'te yapılan değişiklikle, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı’nın adı, “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak değiştirildi.

 

1979 yılında ilk olarak 6 ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşınan bu milli bayramda, dünyanın birçok ülkesinden çocuklar Türkiye'ye gelmeye başladı. Türkiye, dünyada çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke olmayı sürdürüyor.

Türk milletinin gönlünde, bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olarak en önemli yeri alan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl yurt içinde ve yurt dışındaki temsilciliklerde, bütün kurumlarda ve okullarda çeşitli etkinliklerle kutlanarak milli birliğin kenetlenmiş ruhunu temsil ediyor.

img-20210423-wa0062-vert1-004.jpg

img-6105-vert2-001.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum