23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI’NI ÇOŞKUYLA KUTLADIK...

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI’NI ÇOŞKUYLA KUTLADIK...

TBMM'nin açılışının 102. Yılı ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tüm yurtta olduğu gibi ilçemizde de coşkuyla kutladık.

 

Şuayip YAMAN

 

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 102 yıl önce çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı coşkuyla kutladık.

 

Türkiyedünyada çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke olarak tarihe geçerken; Türk milletinin gönlünde, onun bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olarak en önemli yeri alan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl yurt içinde ve yurtdışındaki temsilciliklerde coşkuyla kutlanmaktadır..

 

İLÇEMİZDEKİ TÖRENLER...

 

Yavuz Selim İlkokulu, Çubuk Ortaokulu ve Yavuz Selim Ortaokulu iş birliği ile organize edilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 102. Yıl Dönümü, 23 Nisan Cumartesi günü Yavuz Selim İlköğretim Okulu’nun Bahçesi’nde yapılan etkinliklerle coşkuyla ile kutlandı.

 

ÇELENK SUNUMU...

 

Sunuculuğunu Çubuk Anadolu Lisesi Beden Eğitimi öğretmeni Aydın Koca’nın yaptığı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 102 Yıldönümü kutlama etkinlikleri,

İlçe Milli Eğitim Müdürü Alican Kılıç’ın Atatürk Parkı’ndaki Atatürk Anıtı’na Çelenk Sunma töreni ile başladı.

Saygı Duruşu’nun ardından İstiklal Marşımız okundu.

Yavuz Selim İlkokulu bahçesinde devam eden kutlama programına; İlçe Kaymakamı Âdem Keleş, Belediye Başkanı Av. Baki Demirbaş, İlçe Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Tahir Güzel, İlçe Jandarma Komutanı Tğm. Caner Koca, İlçe Milli Eğitim Müdürü Alican Kılıç ve şube müdürleri, İlçede faaliyet gösteren; Kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, siyasi partilerin ilçe başkanları, okul Müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Sunuculuğunu Yavuz Selim İlkokulu öğretmenlerinden Ömer Ocak ve Hacer Peker’ in birlikte yaptığı kutlama programı, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Yavuz Selim İlköğretim Okulu Müdürü Muharrem Tuncel günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, Mustafa Kemal Atatürk’ün, yarınlarımızı güvencesi olan siz çocuklarımıza hediye ettiği bu bayramı kutlarken, sizlerde yarın büyücek ve bayrağı teslim alacaksınız,

Ecdadımız; Metehan, Alpaslan, Fatih Sultan Mehmet, Yunus Emre ve Mevlâna nasıl büyüyüp bizlere yurtlar kurdu ise sizlerde bu emanete sahip çıkacaksınız dedi.

PROTOKOL KONUŞMALARI...

Protokol konuşmalarına geçildi. Sırasıyla; İlçe Milli Eğitim Müdürü Alican Kılıç, Belediye Başkanı Baki Demirbaş ve İlçemiz Kaymakamı Âdem Keleş günün anlamını belirten birer konuşma yaptılar.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Alican Kılıç çocuklara seslendiği konuşmasında 23 Nisan 1920’ de bundan tam 102 yıl önce vatanının bütünlüğü ve bölünmezliği için hiçbir koşulu kabul etmeyen, milletimizin varlığı için kendi varlığında vazgeçen ve bugünlere gelmemizde büyük emeği olan başta Mustafa kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizi, gazilerimizi şükran, minnet ve saygı ile anıyorum.

Atatürk sizler için Bugünün küçükleri yarının büyükleridir” derken sizlere verilen değeri en güzel şekilde ifade etmiştir, sizler araştıran, üreten bilim ve teolojiyi yararlı kullanarak milli ve manevi değerlerimize sahip çıkan bireyler olarak yetişip, bugün bizlerin yer aldığı görevleri yarın sizle teslim alacaksınız.

Siz sevgili öğrencilerimizin ve bütün dünya çocuklarının 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyorum dedi.

İlçe Belediye Başkanı Av. Baki Demirbaş, “Bundan tam 102 yıl önce Meclisimizin açılması ve milli mücadelenin başlayarak birlik ve berberliğin simgesi olan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınızı kutluyor, sizlere bu Bayramı armağan eden Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlerimizi saygı ve rahmetle anarken geleceğimizin teminatı olan siz sevgili öğrencilerimizin gözlerinde öpüyorum dedi.

İlçe Kaymakamı Âdem Keleş ise yaptığı konuşmada “Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizi saygı ve rahmet ile anıyor gazilerimize sağlıklı bir ömür diliyorum. Canları pahasına bu toprakları bizlere armağan eden, milli iradenin egemen olduğu Cumhuriyet’ i bizlere miras bırakan ecdadımıza ne kadar şükretsek azdır.

Bizlere düşen görev ise her türlü zorluklara birlik ve beraberlik ruhu ile karşılık vererek bu emanet’e her daim sahip çıkmaktır.

Bu vesile  ile ülkemizin  geleceği ve emanetçileri olan siz değerli öğrencilerimizin Bayramını en içten duygular ile kutluyor, bu güzel programın hazırlanmasında emeği  geçen Okul idarecileri ve öğretmenlerimizi  tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

ETKİNLİKLER...

Kutlama programı

* Yavuz Selim İlkokulu öğrencilerinin “Trabzon Yöresi Halk Oyunu” gösterisi,

* 2-B sınıfı öğrencilerinin “Cumhuriyet Çocukları”  adlı müzikli gösterisi,

* 3-D sınıfı öğrencilerinin “Türk Çocuğu” adlı Müzikli gösterileri,

* 4-D sınıfı öğrencisi Belinay Arslan’ın seslendirdiği  “Yurdumun Bayramı” isimli şiiri,

2-F sınıfı öğrencisi Eymen Öztürk’ün seslendirdiği “Çocuk Bayramı” adlı şiiri,

* 3-A  sınıfı  öğrencisi Hilal İkra Uyar’ın seslendirdiği  “Bizim O” isimli  şiiri,

* 2-B sınıfı öğrencisi Miray Türk’ün seslendirdiği  “Egemenlik Bayramı” şiiri,

* Yavuz Selim İlkokulu Ana  Sınıfı  öğrencilerinin sergilediği “Farecik Rontu”,

* 4-C sınıfı öğrencisi Nisanur Özcan’ ın seslendirdiği 23 Nisan Günü şiiri,

* Yavuz Selim Ortaokulu Müzik öğretmeni Ahizer ÖZBEK  yönetiminde Okul Müzik     Korosunun konseri,

* 3-B sınıfı  öğrencisi Esmanur Çakır’ın seslendirdiği “23 Nisan” şiiri,

* 3-E sınıfı öğrencisi Ecrin Öksüz’ ün seslendirdiği “23 Nisan”  şiiri,

* Yavuz Selim İlkokulu öğretmeni Seda Çelik  yönetiminde hazırlanıp sunulan “7 Bölge  7 Renk“ adlı Halk Oyunları  gösterisi,

*  2-E sınıfı öğrencisi Selin Ezgi Özer’ in seslendirdiği “23 Nisan” şiiri,

* 3-B sınıfı öğrencilerinin “Bayrak” gösterisi,

* 4-B sınıfı öğrencisi Ramazan Ilık’ ın seslendirdiği “23 Nisan” şiiri,

* 2-B sınıfı öğrencilerinin “Cumhuriyet Çocukları” adlı müzik gösterisi,

* 4-A sınıfı öğrencisi Berrin Nur Demir’in seslendirdiği “Nisan’da  Çocuklar” adlı şiiri,

* 3-D sınıfı öğrencilerinin “Türk Çocuğu” adlı müzikli gösterisi,

* 4-A sınıfı öğrencisi Ahmet Arık’ın “Bizim Bayram” isimi şiiri ile devam ederek,

* Bayrak ponpon ve balon gösterilerinden oluşan görsel bir şölen ile sona erdi.

Program sonunda, İlçe Kaymakamı Âdem Keleş ve protokol üyeleri programı gerçekleştiren okul müdürleri, öğretmenler ve öğrencileri tebrik ederek günün anısına fotoğraf çektirdiler.

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI...

 

23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi’ nin açıldığı ve Türk Milletinin egemenliğini ilan ettiği tarihtir.           

 

23 Nisan; Türk Milletinin geleceğini belirlediği mutlu bir gündür...         

 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan 1924’te 23 Nisan gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir. Bu tarihten 5 yıl sonra 23 Nisan 1929 tarihinde Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etmiş ve bu tarihten itibaren 23 Nisan yurt sathında “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak kutlanmaya başlanmıştır.

 

Çocuklara armağan edilen tek evrensel bayram olma özelliği taşıyan 23 Nisan, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin onlara güveninin göstergesidir. Atatürk, dünya tarihinde çocuklara bayram armağan eden tek liderdir. 

 

UNESCO’nun 1979 yılını “Dünya Çocuk Yılı” olarak ilan etmesiyle, bu bayram dünya çocuklarıyla bir arada, büyük bir coşku ve heyecanla kutlanmaktadır. Dünya barışı adına, geleceğin büyükleri ve yöneticileri olan çocukların bu gün vesilesiyle bir araya gelmeleri, çocukça bir masumiyetle birbirleriyle kucaklaşmaları bizim için gurur kaynağı olmuştur.

 

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, gelecek nesillere verdiği önemi şu sözleriyle ifade etmektedir;

 

“Küçük hanımlar, Küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz.”Sözleriyle çocuklarımızın geleceğin umudu ve mimarı olduklarını belirtmiştir.

 

 

23 NİSAN ÖNEM VE ANLAMI...

 

Türk milletinin gönlünde, onun bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olarak en önemli yeri işgal eden 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl yurdumuzda ve yurtdışındaki temsilciliklerimizde, bütün kurumlarımızda, okullarımızda ve her evde çeşitli etkinliklerle kutlanarak millî birliğimizin kenetlenmiş ifadesini temsil etmektedir.

 

23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilân ettiği tarihtir.

 

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, Büyük Millet Meclisinin açılışı ile beraber Türk çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 23 Nisan 1921'de Milli Bayram olarak kutlanmaya başladı.

2/4

23 Nisan'ın Milli Bayram Addine Dair Kanun, Birinci Büyük Millet Meclisi'nin açılışından tam bir yıl sonra, 23 Nisan 1337 (23 Nisan 1921) yılında kabul edildi.

 

Kanun 2 Mayıs 1337'de (2 Mayıs 1921) ise Ceridei Resmiye'de (Resmi Gazete) yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

İki maddeden oluşan kanunun birinci maddesinde, "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk yevmi küşadı olan 23 Nisan günü milli bayramdır.", ikinci maddesinde ise "Tarihi kabulünden muteber olan işbu kanunun icrasına Büyük Millet Meclisi memurdur." ifadesi yer alıyor.

3/4

Atatürk, 23 Nisan 1921'de Milli Bayram olarak kutlanmasına karar verilen 23 Nisan Bayramı'nı, 23 Nisan 1929 tarihinde çocuklara armağan etti. Böylece 23 Nisan ilk defa, 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak kutlandı.

 

23 Nisan, 27 Mayıs 1935 tarihinde çıkarılan Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile "Ulusal Egemenlik Bayramı" olarak kutlanmaya devam edildi.

4/4

Kanunun ikinci maddesinin B fıkrasında, "Ulusal Egemenlik Bayramı; 22 Nisan öğleden sonra ve 23 Nisan günü" ifadesi yer aldı.

1981 tarihli Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun'da, 20 Nisan 1983'te yapılan değişiklikle, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı'nın adı, "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" olarak değiştirildi.

1979 yılında ilk olarak 6 ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşınılan bu milli bayramda, dünyanın birçok ülkesinden çocuklar Türkiye'ye gelmeye başladı. Türkiye, dünyada çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke.

Türk milletinin gönlünde, onun bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olarak en önemli yeri alan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl yurt içinde ve yurtdışındaki temsilciliklerde, bütün kurumlarda ve okullarda çeşitli etkinliklerle kutlanarak milli birliğin kenetlenmiş ruhunu temsil ediyor.

Sevgili çocuklar, kahraman milletimizin evlatları olarak, sizler ülkemizin yarınlarısınız. Geleceğimizi temsil eden değerli çocuklarımız, geçmişten aldığınız güçle milletimizin yarınlarını şekillendireceksiniz.

 

Bu bağlamda; Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 102.yılını kutlamanın gurur ve mutluğunun içerisinde olduğumuz bu günde,  23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyorum..
 
img-8156-vert1.jpgimg-8179-vert2.jpgimg-8198-vert3.jpgimg-8251-tile1.jpgimg-8285-tile2.jpgimg-8335-tile3.jpgimg-8373-tile4.jpgimg-8404-tile5.jpgimg-8433-tile6.jpgimg-8462-tile7.jpgimg-8490-tile8.jpgimg-20220422-wa0052-tile-10.jpgimg-20220422-wa0074-tile11.jpg

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.