Şuayip Yaman       Görünen Köy

Şuayip Yaman Görünen Köy

12-15 YAŞ ARALIĞINDAKİ ÇOCUKLAR MAÇLARA ALINMIYOR...

12 yaş aralığındaki çocuklar Çubuk Şehir Stadına alınmıyor. Peki bu çocuklar hafta sonları nereye gitsin bazı akranları gibi madde peşinde mi koşsun? Ya da başka zararlı mekânlara mı gitsinler?

 

Yaşları 12-15 yaş aralığındaki Çubuklu çocuklar PCR Test sonucu ve aşıları olmadığı için 10.10.2021 cumartesi günü Çubuk Şehir Stadı’nda oynanan Çubukspor 1959 ile Tunç Altındağspor arasında oynanan (U-18) maçına alınmadı.

 

Gerçi aşısını olup, PCR Testi yaptırarak maç izlemeye giren sorumsuz kişilerin de pandemi kurallarını nasıl ihlal ettiklerini de TV ekranlarında görüyoruz.

 

Bu çocukların çoğu da “U-Genç” takımında oynayan çocuklardı. Gerekçe olarak da PCR Testlerinin olmaması ve aşısız olmaları idi...

 

İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü stat görevlisinin bu uygulama ile ilgili kesinlikle bir hatası veya bir yanlışı yok. Çünkü Devlet Politikasını uyguluyor.  Bir başka ifade pandemi ile mücadele kapsamında kendisine verilen görevi yerine getiriyor.

 

Bilindiği üzere Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) geçtiğimiz aylarda, futbol liglerinde 2021-2022 sezonunda stadyumlara giriş şartlarını yeniden belirleyerek, bu sezon oynanacak maçlarda aşı olmayan seyircilerin statlara alınmayacağını açıklamıştı.

 

TFF'nin aldığı bu karar doğrultusunda, Sağlık Bakanlığı’nca belirlenen aşı takvimini tamamlamış kişiler, son aşı tarihlerini takip eden 14. günden itibaren; COVID-19 geçirmiş kişiler ise, izolasyon süreçlerinin tamamlanmasından itibaren 180 gün süre ile stadyuma seyirci olarak girebilecekler.

 

Ayrıca 12 yaşını tamamlamış ve henüz Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği aşı yaş grubuna dahil olmamış kişiler, müsabakadan en fazla 48 saat önce PCR testi yaptırması ve test sonucunun negatif olması şartıyla stadyuma girebilecek...

Ama bu uygulamanın statlara girişten önce ilgili yaş gruplarını bildirilmesi gerekmez miydi?

12-15 yaş aralığındaki çocukların bundan haberleri neden olmaz? Çünkü akşama kadar ellerindeki telefonlarla sosyal medya üzerinden saatlerce dedikodu yapıyorlar. Birde ülkeyi ve ilçeyi ilgilendiren konulara birkaç dakika baksalar elbette bu uygulamadan haberleri olur ve maça girişlerde buna göre önlem alırlardı.

Aşısız olanlar maçlara ve konserlere kesinlikle alınmasın.... Bu uygulamaya bende katılıyorum.

 

Büyükler için güzel bir uygulama..

 

Ama burada 12-15 yaş aralığındaki çocuklardan bahsediyoruz.

 

Stada alınmayan 12-15 yaş aralığındaki gençler için stat girişlerinde maçlara girişlerde  gerekli olan PCR testlerinin nasıl yapılacağı veya nasıl alınacağına dair yazılı ikazlar duvarlara neden aşılmaz? Nu ikazlar yapılsın ki çocuklar da buna göre önlemler alsın...

 

Uzmanlar, 12-15 yaş aralığındaki çocuklar yaştaki çocuklara tek doz Pfizer aşısı yapılmasını tavsiye ediyorlar.

 

Başka bazı ülkelerde de çocuklara Covid-19 aşısı yapılsa da, yaklaşımlar ve yöntemler değişebiliyor.

 

AVRUPA’DA ÇOCUKLARA AŞI YAPILIYOR...

 

Mayıs ayında Avrupa İlaç Ajansı (EMA) 12-15 yaş arasına Pfizer aşısı yapılmasına onay verdi. Bunun ardından bazı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde farklı hızlarda aşılama başladı.

 

Danimarka'da 12-15 yaş arasındaki, İspanya'da ise 12-19 yaş arasındaki çocukların büyük çoğunluğuna tek doz aşı yapıldı.

 

Fransa da hızlı davranarak 12-17 yaşındakilerin yüzde 66'sına tek doz aşı yaptı. Yüzde 52'sine ise iki doz birden yapıldı. Ekim ayı itibarıyla ülkede kullanılan sağlık pasaportu 18 yaş altına doğru genişletildi. Bu uygulamaya göre, çocuklar da sinemaya, müzeye, restorana ve iç mekândaki alışveriş merkezlerine girmek için aşılı olduklarını ya da negatif Covid testi sonuçlarını göstermek zorunda.

 

Haziran ayında Almanya'da hükümetin bilimsel danışmanları, aşının sadece 12-15 yaş arasında kronik rahatsızlığı bulunan çocuklara yapılmasını tavsiye etmişti. Ağustos'ta ise Delta varyantının yayılmasıyla aşı, 12 yaş üstü herkesi kapsayacak şekilde genişletildi.

 

İsveç'te 12-15 yaş arasındaki çocuklar yalnızca akciğer rahatsızlığı, ağır astım ya da başka bir yüksek riskli sağlık durumları mevcutsa aşı olabiliyor. AB üyesi olmayan Norveç ise Covid aşısını 12-15 yaş arasına yapmaya başladı ancak henüz tek doz yapılıyor.

 

Ülkemizde de 12-15 yaş aralığındaki çocuklar kesinlikle aşılanmalı. Bazı uzmanlar, geçmişten günümüze bütün salgın hastalıkların aşı ile kontrol altına alındığını ve çocukların eğitimlerine devam etmeleri için aşının önemli bir rol oynadığını belirterek, 12-15 yaş aralığındaki çocukların aşılanmaları gerektiğini söylüyor...

 

BİZDE DE AŞI OLAN ÇOCUKLAR VAR...

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “12 yaş üzeri zorunlu değil. 15 yaş üstü olduğu gibi tercihe bırakarak devam edilmesi kanaatindeyiz. Aşının zorunlu olarak yapılmasını çocuklarda değil, ek hastalığı olanlar için önemsiyoruz, tanımladık dedi.

 

Ülkemizde 12 yaş ve üzeri çocuklara da aşı yapılmaya başlandı

 

COVID-19 ile mücadele kapsamında aşılamada yaş sınırı isteğe bağlı 12 yaş ve üstündekiler için de açıldı.

İsteyenler veli onayıyla aşılarını olabiliyor.

İlk doz aşısını Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi’nde olan Emir Turan (13), sağlık açısından herkese aşı olmalarını tavsiye etmiştir.

Fakat 12 yaş ve üzerine aşı zorunluluğu henüz mecburi değil...

 

O zaman 12-15 yaş aralığındaki çocukların maçlara alınmaması ile onların dolaylı olarak zararlı mekânlara ve uğraşlara yönlendirilmesine sebep olunmuyor mu?

 

Mademki bu çocuklar PCR Testi ve aşıları olmadığı için maçlara alınmıyor. O zaman PCR Testi ve aşısı olmayan 2008-2009 ve 2010 doğumlu olup hafta arası U-Genç takımlarında antrenman için Çubuk Şehir Stadı’na gelen çocukları da almasınlar.

 

18 yaş ve üzerinde olup çalışmakta olanların bile uzun kuyruklar oluşturarak aldığı PCR Testi’ni, 12-15 yaş aralığındaki çocukların almaları ise oldukça uzun bir süreçte gerçekleşecektir...

 

Ayrıca bugün okullar açık. Öğrencilerin hepsi de aşılarını yaptırdı mı? Ya da PCR Test sonuçlarını aldılar mı? Kesinlikle hayır.

 

Öğrenciler pandemi kuralları çerçevesinde okula gidip geliyorlar.

 

Bu uygulama maçlara girmek isteyen 12-15 yaş aralığı çocuklar içinde uygulanabilir... 

 

Çubuk Şehir Stadı giriş kapısının önünde bekleyen çocuklara neden maça alınmadıklarını sordum. İlginç cevaplar aldım.

 

Şöyle ki;

 

Bir çocuk; Amca bugün tatil. Boş vaktimizde maça geldik ve Stat görevlisi tarafından aşısız ve PCR Testimiz olmadığı için Stada alınmadık. Peki, biz nereye gidelim?

 

Bir diğer çocuk, Ağabeyim ile Stada beraber geldik. O ilk 11’de oynuyor. Maçtan sonra beraber eve gidecektik. Ama olmadı. Stada aşımız olmadığı için alınmadık. Ne yapalım ağabeyimi maç sonuna kadar burada bekleyeceğim.

 

Yine bir diğer çocuk, Tamam aşımızı olalım. Ama henüz ne zaman aşı olacağımız belli değil. Aşı olana kadar maçlara giremeyecek miyiz? Aşı yaptılar da biz mi olmadık?

Yetkililerden buna bir çözüm bulmalarını bekliyoruz.

 

Görüldüğü gibi gençlerimiz hafta sonlarını güzel yerlerde geçirmek istiyorlar. 

 

12-15 yaş aralığındaki gençlerin pandemi kuralları çerçevesinde maçları izlemeleri sağlanamaz mı?

 

Konuyla ilgili olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile gerekli istişareler yapılamaz mı? Çünkü konu çok önemli ve gençlikle ilgili...

 

Geleceğimizin teminatı olan gençlere böyle mi sahip çıkacağız?

 

Gençlerimizi zararlı mekânlardan faydalı mekânlara statlara sokmayarak mı yönlendireceğiz?

 

Yoksa birileri çocukları spordan soğutmak mı istiyor? Çocuklara böyle mi sahip çıkacağız? İlçe yöneticilerinin bu uygulamadan haberleri var mı? Olsaydı bir takım girişimlerde bulunurlardı. Demek ki yok.

 

Peki, ilçe yöneticilerinin basından sorumlu personeli yok mu? Bunlar hemen her gün ulusal ve yerel basını izleyip ülke ve ilçede gelişen önemli olaylar ile ilgili olarak amirlerini neden bilgilendirmezler?

 

Bu konuda sporun bir sosyalleşme aracı olduğunu da hiçbir zaman unutmamalıyız.

 

İlçemiz yetkililerine ve etkililerine önemli duyurulur...

 

Çubuk Şehir Stadı’nda 10.10.2021 tarihinde oynanan maçta;

 

Çubuk Spor 1959, Tunç Altındağ Spor’u Mustafa Kutluer’in 83. dakikada attığı golle 1-0 yenmiştir.

 

Takımımızı galibiyetinden dolayı kutlar, başarılarının devamını dilerim...

Bu yazı toplam 11711 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.