çubuk haber

Dr.Tuncay ACEHAN

              çubuğumuzun yeni  haber sitesi hayırlı ve bereketli olsun, inşallah. bu siteyi kuran ve üreten kardeşlerimi tebrik ediyor, başarılar temenni ediyorum. ayrıca burada yazar olmak  onurunu bana layık görmeleri sebebiyle kendilerine teşekkür ediyorum.

              yeni sitemizin adı olarak çubuk ve haber kelimelerini yan yana gördüğümde, yüreğimin  cızz! ettiğini hissettim;  çünki  27 yıl önce yazı işleri müdürlüğünü benim üstlendiğim ve çubuk mttb teşkilatı adına 15 günde bir yayınlanan  “çubuk haber” gazetesini hatırladım. bütün sayılarını ihtimamla sakladığım  bu gazetenin  15 aralık  1979 tarihli ilk sayısı şu an karşımda ve ben bu yazımda  nostaljik bir tur yaparak,  bu çubukhaber’den o çubukhaber’i  anlatmak  istiyorum.

               yarım gazete ebadında 4 sayfa olarak  üçüncü hamur kağıda basılan ilk sayı,  bütün islam dünyasının heyecan ve ümitle beklediği 1400. hicri yıl başlangıcına denk getirilmiş ve  manşeti “hicretin 1400. yılı milletimize ve islam alemine hayırlı olsun” şeklinde atılmış.

               haber ve yazılara  bir göz atalım: birinci sayfada “yayına başlarken” başlıklı bir başyazı, kaymakam  ferit  ünal  ve belediye başkanı ali yurt’un  iyi dilek mesajları var, “demirel’in azınlık hükümeti kuruldu” “belediye başkanı ve iki b.meclis üyesi avrupa’ya gitti” “son günlerde ilçemizde hırsızlık vakaları arttı” “ilçemizden giden hacı adayları hacı olarak döndüler”  “ilçemiz cezaevinden iki mahkum firar etti”  başlıklı kısa haberler, iç sayfalarda hüseyin yurt’tan içli iki şiir ve bana ait “islamcı gençlik” isimli bir makale yer almış. ki bu makale o günlerin puslu atmosferini, fikir ve tartışma  ortamını, gençliğin hal ve vaziyetini yansıtması açısından ibret alınacak bir belge niteliğinde. o makaleyi bir sonraki yazımda  yayınlarım, inşallah.

                    anarşi ve terörün kol gezdiği dönemde, bir taraftan üniversite eğitimini devam ettirmek, bir taraftan hem teşkilat hem de gazete ile ilgili çalışmaları yürütmek zorun zoru bir işti.  günler öncesinden haber ve yazılar teslim alınır,  demetevler’deki  bodrum katı bir matbaada kurşun harflerle dizgi işlemi yapılır, tashih ve yeniden mizanpaj sonrası baskıya geçilirdi. gazete paketini çubuk otobüsünün bagajına yerleştirip, ver elini çubuk… arkadaşlar akabe kitabevi önünde heyecanla  yeni gazeteyi beklerler ve az kısmını ücret mukabili, çoğunu bedava kahvelere ve esnafa dağıtırdık. gazetemizi tanıtma ve daha da önemlisi tebliğ ve irşad gayesiyle, ayda  bir veya iki kez köy ziyareti yapardık.  tirajımız 1000 adet idi ve 20 tanesi avrupa’da olmak üzere toplam 60 abonemiz vardı. abonelerimizden birisi  bu çubukhaber’in  yayın yönetmeni ismail kardeşin babası bekir özdemir’di.   almanya’dan  daktilo ve teyp hibe ederek ve abone bularak yayınımıza büyük destek veren ekrem özdemiroğlu ve halit ünal’ı   sevgi ve şükranla bir kez daha yadediyorum.

                         nereden nereye ?  27 yıl öncesinin zaman ve mekan diliminden bakıldığında, bugünün yayın dünyasının teknolojik imkanları  ve internet gazeteciliği hayal ötesi bir olgu… ama kelime ve  paragrafları okura hazırlarken ve sunarken hissettiğimiz heyecan ve keyif hep aynı.

            hakikatı   hikmetle yazmak azmiyle, selam ve muhabbetler  ediyorum...

         gayret bizden, tevfik allah'tandır.

                                                   x x x x x x x 

               yazarın özgeçmişi  :     1958 yılında çubuk’ta doğdu. 1964-1969 yıllarında yıldırım beyazıt ilkokulu’nda , 1969-1972 yıllarında çubuk ortaokulu’nda, 1972-1975 yıllarında çubuk lisesi’nde, 1975-1982 yıllarında hacettepe tıp fakültesi’nde tahsil hayatını tamamladı. 


          üniversite yıllarında, beş yıl çubuk mttb ( milli türk talebe birliği) başkanlığı yaptı. bu teşkilatın çubuk’taki faaliyetleri kapsamında, ( akabe kitabevi ve kırtasiye, çubuk haber gazetesi,talebe pansiyonu, hicret-1400 kitabevi, akabe market, yardım sandığı, çocuklar futbol turnuvası, okuma yarışması, ev sohbetleri, seminerler, konferanslar, köy gezileri gibi) çerçevesini islami tebliğ ve irşad hareketinin belirlediği çok sayıda sosyal ve kültürel etkinlikte yer aldı. 
12 eylül 1980’de çubuk mttb  yönetimi ile birlikte mamak’ta gözaltına alındı ve kaldırılan tck 163. maddeden yargılandı ve beraat etti.


             1983 şubatında datça sağlık ocağı tabibi olarak ilk resmi görevine başladı. 1991 yılına kadar,part-time serbest muayenehane hekimi, sağlık grup başkanı, datça kaymakam vekili olarak çalıştı.


             askerlik görevini, 216.dönem tabib asteğmen olarak, ankara sıhhiye orduevinde yaptı.


             1991-1999 yılları arasında yenimahalle sağlık ocağı tabibi, 1999-2005 yılları arasında çubuk devlet hastanesi acil tabibi olarak çalıştı. halen çubuk’ta modern tıp polikliniği’nde tam gün hekim olarak çalışıyor…

 

              eşi ilahiyatçı öğretmen müberra ışık ve çocukları ayşe merve (başkent üni.matematik), muhammed safa (ufuk üni.tıp fak.),  nur mina (aksoy koleji), ve taha tuna’dır...


              ilk siyasi tecrübesi 1995 genel milletvekili seçimidir. ankara ikinci bölge aday adayları arasında teşkilat yoklamaları ve anket çalışmalarında üçüncü sırayı almasına rağmen, genel merkez sıralamasında ve  kesin listede rp’den 10. sıra milletvekili adayı olarak seçimlere katılmıştır.


              2002 kasımındaki genel seçimlere, aynı bölgeden akp milletvekili aday adayı olarak müracaat etti; ancak aday olma başarısını gösteremedi.  

  
               bu iki siyasi deneme, ankara gibi büyük illerden milletvekili çıkabilmenin önşartının, taban ve kitle desteğinden daha çok, genel merkezin mazhariyeti ve şahsi kariyer derecesi yekününe endeksli olduğunu  öğretti...

         

             sivil toplum kuruluşlarının gelecek dönemde topluma daha rafine bir hizmet sunacağı düşüncesiyle, “çubuk platformu” kuruluş çalışmalarına katıldı. birinci dönemde yönetim kurulu üyesi ve başkan yardımcısı; ikinci dönemde başkan olarak vazife aldı.

 

       31,3,2007