Av.İbrahim TAŞKESTİ

Av.İbrahim TAŞKESTİ

Nereden başlamalı?

    İçinde bulunduğumuz yüzyıl Enformasyon/Bilişim çağı olarak adlandırılıyor.

    İnternet gazeteciliği de yaşamakta olduğumuz  çağın iletişime yansıması.

    Hedef olarak insanın alındığı, mesajların kodlanarak görsel, işitsel ve yazılı iletişim araçları –gazete, dergi, televizyon, radyo…- kullanılarak  hedefe ulaştırılması  faaliyetlerinin tümü İLETİŞİM  olarak tanımlanıyor.

     “Comunication” sözcüğünden türeyen  “iletişim” kavramının birincil kelime anlamı ORTAKLIK SAĞLAMAK yani mesajı gönderenle mesajı alanın bir noktada buluşturulması, anlamına gelmektedir.

    Bir haberin, bir görüntünün, bir  bilginin, ..uygun araçla hedefe  ulaştırılması eylemi olan  iletişim bu yönüyle çok masum bir  faaliyet olarak gözüküyor.

    Oysa Çağımızın ruhanileri sayılan iletişim araçlarına hükmedenler, iletişime konu olan mesajın içeriğine de hükmediyorlar.

 

    İletişimin doğasında olan Kaynak ile Hedef arasında oluşturulan ORTAK ALAN’ın içerisi, insana  faydalı olan ile, tüm insanlığı kuşatan, ortak insani değerler ile değil  iletişim araçlarını elinde tutan hegomonik güçlerin kişisel fayda güden, bir takım gizli istek ve özel amaçları ile doldurulmaktadır.

    Bu haliyle iletişim araçları da bir avuç elit zümrenin diğer insanlar üzerindeki  hakimiyetini pekiştirmek ve  toplumlara istenilen tarzda davranış ve tüketim kalıpları kazandırılmasının en  etkin aracı haline gelmektedir.

    Çağımızda;  Küreselleşme/ Globalizm adı verilen ve tüm dünya insanlarına   tek tip  dünya görüşü ve yaşam tarzının empoze edildiği sistemin başarısında en büyük pay hiç şüphesiz kitle  iletişim araçlarına  aittir. Özel Merkezlerde sosyal psikolog ve propagandistler tarafından hazırlanan mesajların iletişim teknolojisinde yaşanan baş döndürücü gelişmeler neticesinde  evrensel bir köy haline gelen   dünyamıza  sürekli pompalanması neticesinde;

    Toplumlar arasındaki farklılıklar, ortadan kalkmakta,

    Sürekli aynı mesajların tekrarı ve bu tekrarın psikolojik sonucu alışma,

    İnsan neslinin istenilen davranışları istem dışı sergiler hale geldiği bir metalaşma, başkalaşma ve kendi değerlerine yabancılaşma süreci.

 

    Örneğin, Ülkemizdeki ciddi denilen gazetelerde dahi Magazin haberlerinin ve tabloid gazeteciliğin ön plana  çıktığı bir gazetecilik anlayışı;

    Ailelere ve gençlere yönelik "Kim kimle evleniyor?" ,  "Kim Kimi Gözetliyor", “Pop Star”, “Alaturka” v.b programlar, Türk örf-adet ve inancıyla uzaktan yakından alakası olmayan, sigaranın ağızdan, içki  kadehlerinin ellerden düşmediği sözde yerli diziler;


 

    Çocuklarımıza yönelik, bizim kültür dokumuza uymayan çizgi veya çizgisiz filmleri  yayınlayarak, bu filmlerin menşei olan  ülke kültürlerinin yavaş yavaş, yıllarca organize bir biçimde insanımıza enjekte edilmesi.


 

    En kötüsü maalesef  bu maksatlı faaliyetlerin başına  eklenen kültürel, sanatsal ve sair yakıştırmalar altında bu faaliyetlere legallik kazandırılıp süreklilik arz eden sanatsal yozlaşmaya ve bozuşmaya,  sorumluluk sahiplerince  seyirci kalmalar.. Maalesef, her türlü kötü alışkanlıklara bağımlı kalabilecek hatta bağımlı olan, özgün düşünemeyen, kendisi olamayan  gençlik …,omurgasız, fos bir nesil yetişmesine çanak tutmalar...


     İLETİŞİM kavramından başladık… Nereye geldik?

     Tüm bunları neden hatırlattık. İletişimin önemine dikkat çekmek için,

     Bizlere göre  İletişim çok kutsal bir faaliyet,

      Bu faaliyetin özü her zaman ve her platformda iyiliğin övülmesi kötülüğün yerilmesi esasına dayanır.

      İnsan olmanın gereği de budur.

      Güçlünün elinde  İletişimin insanlar üzerinde afyon etkisi yapmasına asla müsaade  edilmemeli. İletişim faaliyeti hayrın, iyinin, güzelin aracı olmalıdır.

      Bizlere,  Sizler ile bir ortak noktada buluşma – iletişim kurma imkanı sağlayan;  bu elektronik ortamda, Sitemizi ziyaret edenlerle  tek Buluşma noktamız:

      Güçlünün yanında değil

      Haklının ve Hak’tan türeyen Hukukun,

      Adaletin, Doğrunun, İyinin  ve Güzelin… yanında  olmaktır.

        Buluşma noktamızdan sapıldığı anda,  Bizi tekrar o noktaya döndürecek güç parmaklarınızın klavyelere dokunuşu  olacaktır.

 

Bu yazı toplam 890 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar