Yakma resimle okul masraflarını çıkarıyorlar

Yakma resimle okul masraflarını çıkarıyorlar

Çubuk'ta iki arkadaş, unutulmaya yüz tutan ahşap yakma sanatından yaptıkları eserleri satarak okul harçlıklarını çıkarıyorlar

ANKARA (AA) – Çubuk'ta iki arkadaş, unutulmaya yüz tutan ahşap yakma sanatı yapıp satarak okul harçlıklarını çıkarıyorlar. Gençlerin en büyük hayali 1402 Ankara Savaşı’nı işledikleri eserlerle sergi açabilmek.
 
Çubuk'un Yıldırım Beyazıt Mahallesinde yaşayan Yasin Sefa Koz (19), sevdiği kızın gönlünü kazanabilmek amacıyla onun sevdiği bir hediyeyi yapmak için başladığı ahşap yakma sanatı, okul masraflarını karşıladığı gelir kapısı oldu. Dedesi Ali Koz tarafından kendisine verilen eski bir evin giriş katına kurdukları atölyede birçok eseri ahşap yakma tekniği ile yapan Koz, bir yandan da bu sanat dalını arkadaşlarına öğretmeye çalışıyor.
 
Boş vakitlerini değerlendirmek için bu sanat dalının vazgeçilmez bir uğraş olduğunu anlatan Koz, "Okulda sevdiğim kız el sanatlarından hoşlanıyordu ve sadece onun dikkatini çekebilmek için bu sanatı öğrendim. İlerleyen zamanda ondan ayrıldım ama ondan bana geriye kalan tek güzel şey bu sanat oldu. Yaptığım eserlerden gurur duyuyorum. Yaptığım eserler çevremde çok ilgi çekiyor. Bu eserleri  yapıp satıyorum. Genelde siparişle ve istenilen tarzda yapıyorum. İsim isterlerse isim yaparız, portre isterler portre yaparız. Tablo isterlerse de tablo şeklinde de yaparız" dedi.  
 
Bugüne kadar yüze yakın eser yaptığını ve bu eserlerin biter bitmez satıldığını aktaran Koz, siparişleri tek başına yetiştiremeyince eserlerini bir arkadaşı ile yapmaya devam ettiğini dile getirerek, "Şu ana kadar iyi bir ücret kazandık. Kazandığımız parayı ben kendim için okul harçlığı yaptım. Okul masraflarımızı buradan çıkarıyoruz, arkadaşım da lisede okuyor. O da kazandığı parayı kendine okul harçlığı yapıyor. Derslerden artan boş vaktimizi gezmekten çok, burada ahşap yakmakla geçiriyoruz. Kendimize sosyal medyayı da kullanarak sayfalar açtık. Oradan da siparişler alıyoruz. Sağolsun dedem sanata biraz önem veriyor. Bize destek olmak amacıyla bu eski binanın giriş katını bize tahsis etti. Biz de kendimize atölye yaptık" diye konuştu.
 
Ahşap yakma tekniğinin fazlasıyla sabır gerektirdiğini vurgulayan Koz, yakma sanatında geri dönüş olmadığını söyledi. En büyük hedefinin atölyesini geliştirmek ve 1402 Ankara Savaşı'nı konu alan eserler dizisi yaparak festivallerde ve Ankara'da sergiler açmak olduğunu anlatan Koz, "Sabır ve kabiliyet isteyen bir dal olmasına karşın zevk veren bir sanat. Özellikle resme meraklı herkesin bu dal ile hobi olarak dahi olsa ilgilenmelerini tavsiye ediyorum. Ben de bu sanatla uğraşmak isteyen tüm arkadaşlarımı atölyemde gönüllü olarak öğreterek yardımcı olmaya çalışıyorum" dedi.    
 
Arkadaşının ahşap sanatıyla uğraştığını duyunca kendisine öğretmesini istediğini belirten Mehmet Yalçın (18), "Bende meraklandım bu işe başlamak istedim. Bu işe başladığımda arkadaşımdan yardım aldım. Yaklaşık bir yıldır bu işle uğraşıyoruz. Bu güne kadar birçok eser yaparak ya sattık ya da arkadaşlarımıza veya yakınlarımıza hediye ettik" şeklinde konuştu.  
 
Yalçın, şimdiye kadar daha çok sipariş üzerine çalıştıklarını, son günlerde ise tavsiye üzerine 1402 Ankara Savaşı'nın kahramanlarını ve savaş sahnelerini resmettiklerini bildirdi.
 
Kendisinin okuyamadığı için torununa elinden geldiği kadar yardımcı olmaya çalıştığını söyleyen Ali Koz (74) ise "Ben okuyamadım, torunum okusun dedim. Sanata hevesi vardı, ona yarımcı olmak için kullanmadığım evimi verdim. Ara sıra atölyesine gelerek yaptığı eserlere bakıyorum. Benim hoşuma gidiyor" dedi.  
Kaynak: Haberler.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum