Turşusu’ tescillendi, TPE illere marka uyarısı yaptı

Turşusu’ tescillendi, TPE illere marka uyarısı yaptı

Türk Patent Enstitüsü (TPE), valilikler ve belediyelere bir yazı göndererek, coğrafi işareti anımsatıp, markalaşma çağrısı yaptı. TPE’nin son coğrafi tescilleri arasına Çubuk Turşusu da girdi.

TÜRK Patent Enstitüsü, valiliklere ve belediyelere “markalaşma” çağrısı yaptı. Zaman zaman hangi il veya ülkeye ait olduğu tartışma konusu olan coğrafi işaretlerin tescillerinin yaptırılması için yazı gönderildi. Şimdiye kadar 139 ürün tescillendi, 104 adet başvuru tescil bekliyor. Ancak Türkiye’nin potansiyelinin 2 bin 500 ürün olduğu belirtiliyor.
Türk Patent Enstitüsü Başkanı Dr. Habip Asan’ın verdiği bilgiye göre, coğrafi işaret, “Belli bir niteliği, ünü ve diğer özellikleriyle bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü tanıtıp, gösteren işaretler” olarak kullanılıyor. Bir bölgenin herhangi bir ürünü, halısı, kilimi, meyvesi, taşı, madeni, çeşitli malzemelerle oluşan işlemelerinin, diğer yörelerde üretilenlerden farklı ve özgün olması değerini arttırıyor. Tüketici tarafından özel olarak tercih edilen bu ürünler, bölgenin tanınmasına da büyük katkı sağlıyor.

Bodrum Guleti ve Beypazarı Kurusu

Türkiye’nin yeni tanıştığı “tescil işlemi” için tüm yerel yönetimlere çağrı yapıldı. Enstitünün yaptığı çağrıdan sonra valilik, belediye, ticaret odası ve sivil toplum örgütleri tarafından yapılan ve yakında tescil işlemleri tamamlanacak 104 üründen bazıları şöyle:

Tescil bekleyenler

Adapazarı keşkeği, Akbaş Türk Çoban Köpeği, Akhisar Köfte, Akkuş Şeker Fasülyesi, Ankara Keçisi, Ankara Tavşanı, Aydın Memecik Zeytini, Beypazarı Telkari İşi, Beypazarı Havucu, Beypazarı Kurusu, Bodrum Guleti, Bodrum Mandarini, Bolu Çikolatası, Buldan Bezi, Burdur Şiş Köftesi, Denizli Taşı, Diyarbakır Örgü Peyniri, Edremit Çizik Yeşil Zeytini, Elazığ İnce Tırnak Ekmeği, Erzurum Çağ Kebabı, Erzurum Göğermiş Peyniri, Eskişehir Met Helvası, Gaziantep Bakır El Sanatı, Türk Ahududu Likörü, Gönen Baldo Pirinci, Hakkari Ters Lalesi, İzmir Tulum Peyniri, Keles Bebeği, Kırklareli Üzüm Hardaliyesi, Maraş Tarhanası, Mersin Tantunisi, Safranbolu Safranı, Tokat Kebabı, Uşak Halısı, Van Kürt Köftesi.

139 coğrafi işaret tescillendi

BUGÜNE kadar tescillenen 139 üründen bazıları şunlar:
Hereke İpek Halısı, Simav El Halısı, Bünyan El Halısı, Kars El Halısı, Türk Rakısı (Tekel), Eskişehir Lüle Taşı, Antep Fıstığı, Bozdağ Kestane Şekeri, Bayat Türkmen Kilimi, Erzincan Tulumu, Giresun Fındığı, Malatya Kaysısı, Urfa Biberi, İzmit Pişmaniyesi, Kayseri Sucuğu, Kayseri Pastırması, Erzincan Bakır İşlemeciliği, Gemlik Türk Atı, Kars Köpeği, Çorum Leblebisi, Maraş Biberi, Mersin Cezeryesi, Kangal Balıklı Kaplıcası, Kemalpaşa Tatlısı, Kangal Köpeği, Anamur Muzu, Siirt Battaniyesi, Devrek Bastonu, Maraş Dondurması, Isparta Gülü, Aydın İnciri, Antep Baklavası, Rize Bezi, Antakya Künefesi, Elazığ Öküzgözü Üzümü, Kayseri Mantısı, Zile Pekmezi, Taşköprü Sarımsağı.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.