Turşuculuk Babadan Miras

Turşuculuk Babadan Miras

Çubuk'ta, babası vefat ettikten sonra turşu imalathanesinin başına geçen Rukiye Demirci, annesinin de yardımıyla 5 yıldır bu işi ustalıkla yürütüyor.

Demirci (35), AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 5 yıl önce babasının vefat ettiğini, ailede erkek çocuk olmadığı ve en büyük kız çocuğunun kendisi olduğu için turşu imalatının başına geçmek zorunda kaldığını söyledi.



Annesinin de desteğiyle Çubuk turşusu üretip pazarladığını ve her geçen gün hem üretim kapasitesini hem de müşteri sayısını artırdığını dile getiren Demirci, her türlü turşuyu kendisinin yaptığını ve yaklaşık 80 ila 100 ton turşu imal ederek pazarladığını aktardı.

Bu yıl 11'incisini düzenlenecek Uluslararası ÇubukTurşu ve Kültür Festivali için turşu hazırlamaya başladıklarını vurgulayan Demirci, en iyi turşunun salatalıkları en iyi şekilde yıkamakla ve tuz ayarını iyi bir şekilde tutturmakla olacağını savundu.

Çubuk turşusunun püf noktaları olduğunu belirten Demirci, nasıl kurduklarını ise şöyle anlattı:

"Biz daha fabrikalaşmadık ve turşularımızı organik olarak yapmaya çalışıyoruz. Salatalıklarımızı topladıktan sonra kalibrasyon makinesinde büyüklüklerine göre sınıflara ayırıyoruz. Daha sonra iğneleme makinesinde iğneleniyor. Ondan sonra yıkama aşamasına geçiyoruz. Önce iyice bir ovalayarak yıkıyoruz. Bu işlemi birkaç kere su değiştirerek yapıyoruz. Daha sonra cam kasenin içerisine ilk olarak karabiberimizi atıyoruz ve sonra biraz biber koyuyoruz. Biberimizi koyduktan sonra birer tane defne yaprağı koyuyoruz. Sonra birkaç tane soyulmuş sarımsağımızı atıyoruz. Sonra salatalığımızı koymaya başlıyoruz, en üstüne de tekrar dere otu, biraz daha sarımsak, biraz daha biber acı sevenler için. Ondan sonra bir ölçek sirke koyuyoruz. Hepsini koyduktan sonra bize özel, formülü bize ait olan içerisinde tuz, sirke, limon tuzu gibi karışımların olduğu suyu dolduruyoruz"

İyi bir turşu olabilmesi için özellikle Çubuk suyunun kullanılması gerektiğini vurgulayan Demirci, "Bu turşumuzu 15 gün serin bir depoda bekletiyoruz. En az 15 gün sonra turşumuz hazır hale geliyor.Çubuk turşusunu diğer turşulardan ayıran en önemli özelliği sürekli fermantasyonda olması nedeniyle suyunun bulanık olmasıdır" diye konuştu.

Anne Melike Demirci (56) ise "Ben beceremiyorum, oğlum olmadığı için de tüm işleri kızım üstlendi ve güzelde yürütüyor" ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.