Sit alanını definecilerden köpekleriyle koruyor

Sit alanını definecilerden köpekleriyle koruyor

Çubuk ilçesine bağlı Yazlıca Mahallesi Muhtarı Osman Ayaz, Roma ve Bizans dönemlerinde rahibe yetiştirmek için manastır kurulan, bir dönem de adı Manastır Mahallesi olan mahallelerinde kaçak kazı yapmak isteyen definecilere göz açtırmıyor.

Çubuk'a bağlı Yazlıca Mahallesi Muhtarı Osman Ayaz, Roma ve Bizans dönemlerinde rahibe yetiştirmek için manastır kurulan, bir dönem de adı Manastır Mahallesi olan mahallelerinde kaçak kazı yapmak isteyen definecilere göz açtırmıyor.

Beslediği köpekleriyle define avcılarının mahalleye girmesini engelleyen Ayaz, köpekleri sayesinde mahallesine 15 yıldır tek bir define avcısının girmesine izin vermiyor.

Yazın 8 haneye çıksa da kış aylarında bir tek kendisinin kaldığı mahallesine hem muhtar hem de bekçi olan Ayaz,  yaptığı açıklamada, mahallelerinde Roma ve Bizans döneminde rahibe yetiştirilen bir manastır olduğu için bir süre Manastır Köyü olarak anıldığını belirtti.

Ankara Savaşı'nın da yapıldığı belirtilen mahallenin Cumhuriyet döneminden sonra adının Yazlıca Mahallesi olarak değiştirildiğini ifade eden Ayaz, 1. derece sit alanı olarak tescillenen mahallelerinin Çubuk 2 Barajı'nın yapılmasının ardından arazilerin büyük kısmı baraj havzasında kaldığı için göç verdiğini anlattı.

Sit alanı olması nedeniyle yıllarca define avcılarının akınına uğrayan Yazlıca Mahallesini kendisinin koruduğunu belirten Ayaz, define avcılarına karşı mücadele edebilmek için çareyi köpek yetiştirmekte bulduğunu söyledi.

Yaklaşık 20 yıldır mahallenin muhtarlığını da yaptığını kaydeden Ayaz, mahallenin hem muhtarı hem de bekçisi olduğunu vurguladı.

Yazın 8-10 hane olsa da kışın mahallede sadece kendisinin kaldığını anlatan Ayaz, şöyle devam etti:

"Eski adı Manastır olan mahallemiz öğrendiğimize göre Rumların rahibe yetiştirdiği bölgeymiş. Bu nedenle de genellikle çok hazine avcısı geliyor buraya. Geceleri köpekler uluyor. Bir de baksan define avcıları patır kütür kaçıyorlar. Şu an 7 köpeğim var. Bunlar kesinlikle boşa ulumazlar. Bunlar uluduğu zaman ya hazine avcısı denk geliyor, ya hırsız ya da domuz. Silahtan bile etkililer. Silahtan kaçmayanlar köpeklerden kaçıyorlar. Köpeklerim sabaha kadar köyün etrafını geziyorlar. Özellikle kaçak kazı yapanların avcısı olan kangal cinsi Thomas isimli çoban köpeğim akşam ezanı okunduktan sonra, hava serinledikten sonra mümkün değil, köye hiçbir kimseyi yanaştırmaz."

- "Köpeğim sayesinde kazıya cesaret edemiyorlar"

Köpeği Thomas'ın kaçak kazıcıların adeta korkulu rüyası olduğunu vurgulayan Ayaz, Thomas'ın kaçak kazı yapanlara gizlice yaklaşarak saldırdığını, diğer köpeklerin de ona yardım ettiğini söyledi.

Thomas'ın namının sadece ilçede değil tüm bölgede bilindiğini dile getiren Ayaz, şunları kaydetti:

"Burası sit alanı olduğu için kaçak kazıcılar adeta buraya akın ediyordu. Köpek yokken köyün içine kadar giriyorlardı ve kazılmadık yer kalmıyordu. Ben muhtar olduğum halde adamlar gelip beni tehdit ediyorlardı. Bu hazine avcısı savaşçısı köpeği besledikten sonra hiçbir Allah'ın kuluyla karşılaşmadım. Şu anda hiç kimse cesaret edip de kazı yapamıyor."

- "Köyde hiç durmadan hazine ararlardı"

Muhtar Ayaz'ın annesi 80 yaşındaki Safiye Ayaz da uzun zamandan bu yana kaçak kazıcıların mahallelerinde kazı yaptığını anlattı.

Manastır olarak bilinen mahallenin sit alanı olması dolayısıyla definecilerin uğrak yeri olduğunu ifade eden Ayaz, "Bu köyde hiç durmadan hazine ararlardı. Baksan burayı, baksan şurayı kazarlardı. Köpekler geleli köyde ne domuz koyuyor, ne de kaçak kazıcı. Gece kimse gelemez buraya. Birini görünce köpekler bir oraya, bir buraya koşuyor." diye konuştu.

Kaynak:http://www.haberturk.com/yerel-haberler/haber/9237097-sit-alanini-definecilerden-kopekleriyle-koruyor

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.