Sanal dolandırıcılar, dünya turu bile yapıyor

Sanal dolandırıcılar, dünya turu bile yapıyor

Sosyal paylaşım sitelerinde kişisel bilgilerden annenizin kızlık soyadına kadar ulaşabilen sanal âlem hırsızları, kredi kartı şifrenize ulaşarak sizin adınıza dünya turuna çıkıp, kalan limitinizle pahalı restoranlarda kabarık hesaplı yemekler yiyebilir.

İletişim çağının en önemli gereçlerinin başında gelen internet, sanal ortam korsanlarının meydan okuma aracı haline geldi. Birçok örneği olan sanal ortam dolandırıcılıklarında vakaların nitelikleri 'kimlik hırsızlığı'na kadar uzanıyor.

Bütün nimetlerine rağmen insanların yaşadıkları kötü olaylar, internet ve sanal ortam imkânlarının adını kötüye çıkartıp kötü niyetli insanların elinde büyük bir koza dönüşebiliyor. Birçok işlemin sanal ortamda yapılmasını neredeyse zorunlu hale geldi. Bankalardaki sıra bekleme kâbusundan hızlı para transferine, fatura ödemelerinden iş takibine kadar birçok işlemin internet üzerinden yapılabiliyor olması insanlar için cazip görünüyor. Ancak bu imkânlar aynı zamanda kötü niyetli kişilerin iştahını kabartıyor. Polisiye operasyonlar sonunda adli vaka olarak ortaya çıkan birçok olayda benzer yöntemlerle insanların mağdur edildikleri görülüyor.

İstanbul Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü görevlilerinin takip ettiği benzer olaylarda da aynı şekilde mağdur olan insanların şikâyetiyle karşılaşıldı. Adları 'kimlik' ve 'kişisel bilgi hırsızı'na çıkan 'hacker' olarak tanınan sanal dolandırıcıların peşine düştüğü mağdurlar önlem alınmaması durumunda korsanların açık hedefi haline gelebiliyor.

Bu noktada bilişim suçlarına bakan polis birimi uzmanlarının uyarılarını dikkate almak gerekiyor. Bilinenin aksine güvenlik önlemlerinin artırılması ya da sanal hırsızlardan korunmak için külfetli yatırımlar gerekmiyor. Uzmanlar alınabilecek küçük önlemlerle bile kişisel bilgilerinin korunmasının mümkün olabileceği belirtti. Kendi güvenliği için önlem almayan internet kullanıcısının mağdur edilmesinin 'an meselesi' olduğunu hatırlatan görevliler, alınabilecek küçük önlemlerle yüzde 90'a varan oranlarda güvenlik sağlanabileceğini dile getirdi.

SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİNE KENDİNİZİ KAPTIRMAYIN

Sanal ortamda en dikkatli olunması gereken yerlerden biri sosyal paylaşım siteleri. Açık kimliğiniz, kişisel bilgileriniz, okulunuz, arkadaşlarınız ve hatta anne kızlık soyadına kadar birçok bilginiz bu ortamda kötü niyetli insanların eline geçebilir. Bu nedenle bilişim polisleri, kişisel bilgilerin kesinlikle paylaşıma açık olmaması gerektiğinin altını çizdi. Kaynağı bilinmeyen dosyaların açılmaması, tanınmayan kişilerden alınan e-postaların silinmesi önerildi. Tanıdığınız kişilerden gelen e-postaların bile şüpheli olarak algılanması gerektiğini belirten uzmanlar karşı taraftan teyit alınmadan maillerin açılmaması gerektiğini belirtti.

Bunun yanında bilgisayarlarda kullanılan işletim sisteminin güvenlik duvarı, antivirüs uygulamaları ve yazılım güncellemelerinin yapıldığından emin olunması istendi. İnternetten yapılan iş başvuruları ve diğer form doldurulması gereken işlemler için de uyarılar yapıldı. Buna göre iletişim bilgilerinin verilmesi durumunda mümkün olduğunca az kullanılan bir mail adresinin verilmesi, istenmeyen ve sahte mailleri engellemek için de e-posta filtreleri kullanılması gerekiyor.
Maillerde kullanılacak şifrelerin de en az 8 karakterli olması ve büyük küçük harf kullanılarak oluşturulması gerekiyor. Bu gibi şifreleme konularında çok dikkatli olunması, art niyetli kişilerin bu formlardaki anne kızlık soyadı gibi doğru yazılan bilgileri rahatlıkla elde edebilecekleri belirtiliyor.



Size gelen e-postaların forward yapılıp yeniden gönderilmesi işleminin bazı sakıncaları olduğu dile getirildi. Mail adresinizin sanal hırsızların eline geçmesini önlemek için ?Blind Carbon Cop? (BCC) seçeneğiyle mail gönderilmesi tavsiye edildi. Aksi halde mail adresinin birçok kişinin eline geçmesine neden olunabileceği hatırlatıldı. Ayrıca girilen her internet adresinin adres çubuğundan kontrol edilmesi gerektiği ve yazılan adresten farklı bir adrese yönlendirme yapılıp yapılmadığı da özenle takip edilmeli

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.